čtvrtek 9. ledna 2014

Pomalu dušené vepřové plátky po myslivecku

Plátky z vepřové kýty po myslivecku 


Uvařeno v pomalém hrnci, ale lze připravit i v troubě nebo na sporáku.

  • 500 g vepřové kýty
  • 350 ml vody, vývaru nebo vína
  • 200 g zakysané smetany
  • 120 g celeru
  • 120 g zelené tlustostěnné papriky
  • 120 g cibule
  • 120 g rajčatového pyré nebo protlaku
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • sádlo nebo olej
  • kmín, mletá sladká paprika, mletý zázvor
  • divoké koření - jalovec, bobkový list, nové koření, celý pepř
  • cukr, sůl, pepř


Jak na to  

- orestovat pokrájenou zeleninu, přendat do nádoby pomalého hrnce nebo do pekáče nebo do hrnce
- naklepané osolené a opepřené plátky jemně obalit v mouce, zprudka krátce z obou stran opéct
- přendat k zelenině
- na pánvi lehce zkaramelizovat cukr, orestovat protlak, zalít vodou nebo vývarem nebo vínem
- přivést k varu, vypnout, vmíchat koření, nalít k masu
- po 3 - 4 hodinách pomalého dušení dát plátky stranou, omáčku rozmixovat nebo propasírovat, vmíchat smetanu
.

pondělí 6. ledna 2014

Mušle v rajčatové omáčce

Slávky v rajčatové omáčce


  • 400 g vařených loupaných mražených slávek
  • 250 g konzervovaných sekaných loupaných rajčat
  • 250 ml konzervovaných pasírovaných rajčat (passata di pomodoro)
  • 60 g šalotek
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • zelená petrželka, feferonka (nemusí být)


Jak na to  

- na olivovém oleji orestovat celer a šalotku
- přilít rajčatovou šťávu a sekaná rajčata
- vmíchat česnek, ev. i feferonku, osolit, opepřit
- okolo 15 minut povařit do zhoustnutí 
- v omáčce prohřát slávky
.

neděle 5. ledna 2014

Chilli špagety s bylinkami

Chilli špagety se sušenými bylinkami


Rozpis pro 2 až 3 porce.

  • 200 g špaget
  • 2 - 3 chilli papričky
  • olivový olej 
  • tymián, rozmarýn, sušený česnek
  • sůl
  • parmazán, zelená petrželka, Pancetta - nemusejí být


Jak na to  

- špagety uvařit al dente, před scezením odebrat 100 ml vody
- na pánvi v oleji prohřát chilli papričky a koření
- vmíchat hotové špagety a odebranou vodu, minutu promíchávat
- ihned podávat
.

pátek 3. ledna 2014

Pečená dančí kýta

Dančí kýta pečená na černém pivu a jalovci, špikovaná slaninou a česnekem a Jak naložit maso do mořidla

Ivi a Oto, díky za daňka!


Základ

  • 1800 g dančí kýty bez kosti
  • 500 ml černého piva
  • 250 g dobré slaniny nebo špeku
  • 50 g másla
  • 15 kuliček jalovce, 4 bobkové listy
  • 8 stroužků česneku
  • 3 polévkové lžíce sádla nebo oleje
  • 1 polévková lžíce octa a 1 polévková lžíce cukru
  • sůl, pepř


K zahuštění sosu

  • 20g kousek studeného másla
  • 1 vrchovatá čajová lžička hladké mouky


Jak na to  

- omyté a osušené maso prošpikovat slaninou, naříznout malé kapsy, vložit celé stroužky česneku
- osolit, svázat provázkem, opepřit
- v případě masa ze starších kusů namořit
- maso zprudka krátce orestovat, přendat do pekáče
- osmahnout pokrájenou slaninu a česnek, přendat k masu
- na pánvi prohřát drcený jalovec a bobkový list, zalít octem, nechat odpařit
- nasypat cukr, po minutě nalít pivo, minutu povařit, nalít k masu
- rozpuštěným máslem potřít maso, které není ponořené 
- péct 1,5 až 2 hodiny na 180 °C doměkka, polévat a během pečení obracet
- zredukovat nebo zahustit sos
.

neděle 29. prosince 2013

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj


Rozpis na 500 mililitrů.

  • 15 g zázvoru bez slupky
  • 5 sušených šípků
  • 3 stroužky pomeranče
  • 3 hřebíčky
  • 2 čajové lžičky medu 
  • kousek celé skořice

Jak na to  

- zázvor zbavit slupky, nakrájet na nudličky nebo hrubě nastrouhat
- pomeranč oloupat, stroužky nakrájet na třetiny
- zázvor, pomeranč, šípek, skořici a hřebíček dát do džbánku
- zalít vroucí vodou, dochutit medem
.

středa 18. prosince 2013

Krevety na másle a česneku

Krevety na másle a česneku


  • 450 g vařených loupaných krevet v jemně slaném nálevu
  • 60 g másla
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • sůl, bílý mletý pepř 
  • citron
  • petrželka 

Jak na to  

- na másle zlehka orestovat plátky česneku
- vmíchat scezené krevety, prohřát, přisolit, opepřit
- ihned podávat
.

středa 20. listopadu 2013

Dýňový sladký chleba

Dýňový sladký chleba neboli Pumpkin bread

Stando, opět díky za letošní dýni!


Rozpis je na hranatou formu velikosti 30 x 10 x 7 centimetrů.

  • 450 g pečené dužiny dýně Hokkaidó 
  • 400 g polohrubé mouky (může být i hladká)
  • 200 g cukru krupice nebo třtinového
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 60 g rozinek (3 polévkové lžíce)
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 50 ml studené vody
  • 5 cl rumu
  • 4 celá větší vejce
  • 2 čajové lžičky jedlé sody (12 g)
  • 2 vrchovaté čajové lžičky skořice (8 g)
  • 1 čajová lžička vanilkové extraktu
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva (3g)
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 1 polévková lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání formy  


Jak na to  

- dýni rozpůlit a vydlabat, položit na pečicí papír, dát péct na 200 °C
- sloupnout slupku, rozmačkat na pyré, odvážit, smíchat s rozinkami máčenými v rumu, vanilkovým extraktem, olejem a vodou
- po jednom zapracovat vejce
- zvlášť smíchat suché ingredience: mouku, cukr, sůl, nasekané ořechy, sodu, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek a zázvor
- vše smíchat dohromady, péct ve vymazané a vysypané formě 70 - 80 minut při 180 °C
.