středa 5. června 2013

Vepřová plec zapečená s červenými fazolemi

Vepřová plec na víně zapečená s červenými fazolemi

Fazole nutno předem namočit!


Základ

  • 1000 g vepřové plece
  • 500 g fazolí
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 140 g rajčatového protlaku (5 vrchovatých čajových lžiček)
  • 30 g sádla (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře


Nálev na pečení

  • 300 ml červeného vína
  • 150 ml vývaru nebo vody
  • 40 g třtinového cukru (2 polévkové lžíce)
  • 30 g dijonské hořčice (1 polévková lžíce)
  • 20 g sójové omáčky (2 polévkové lžíce)
  • 10 g jablečného octa (1 polévková lžíce)
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička chilli (nemusí být)


Jak na to
 

- fazole namočit na několik hodin do studené vody
- maso zprudka zatáhnout na rozpálené pánvi, smíchat v pekáči se scezenými fazolemi, osolit a opepřit
- v hrnku smíchat všechny ingredience na nálev
- na pánvi po mase orestovat na sádle cibuli, zalít nálevem, nechat uvolnit výpek
- maso s fazolemi promíchat s nálevem, přidat česnek
- péct na 180 °C 40 minut zakryté, dalších cca 20 minut odkryté
.

úterý 4. června 2013

Jahody se smetanou

Jahody se smetanou


  • jahody
  • cukr krupice
  • 12% smetana nebo mléko

Jak na to  

- omyté jahody zasypat cukrem, rozšťouchat
- vmíchat smetanu nebo mléko, vychladit
.

Zapečený trhací chléb

Zapečený trhací chléb - Pull-Apart Bread


  • 400g bochník chleba
  • 200 g tvrdého sýru vcelku, např. čedar, ementál, gouda...
  • 150 g šunky vcelku nebo krájené
  • 50 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • jarní cibulka
  • čerstvý rozmarýn nebo tymián, oregano, šalvěj...
  • pepř, sůl


Jak na to
 

- chleba nakrojit těsně ke spodní kůrce do mřížky
- do rozpuštěného másla vmíchat utřený česnek, nasekané bylinky, sůl a pepř
- jednotlivé zářezy prolít půlkou másla, naplnit směsí z nastrouhaného sýra, šunky a cibulky
- chleba polít zbytkem másla, pevně zabalit do alobalu
- péct na 180 °C 20 minut
- rozdělat alobal a dopéct ještě 5 - 10 minut do zlatova
.

úterý 28. května 2013

Pečená vepřová játrová paštika

Pečená vepřová játrová paštika


Rozpis na 2 formy na srnčí hřbet o rozměru 10 x 30 centimetrů.


Základ

  • 1000 g libovějšího vepřového bůčku
  • 700 g vepřových jater
  • 300 g vepřového plecka (může být i pečeně, krkovice, kýta)
  • 200 g 12% smetany (1 kelímek)
  • 60 g cibule (půlka větší)
  • 30 g sádla (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 4 stroužky česneku
  • 4 čajové lžičky soli (25 g)


Koření

  • 6 rozdrcených kuliček jalovce 
  • 2 bobkové listy
  • 2 čajové lžičky tymiánu (2 g)
  • 1/2 čajové lžičky skořice (1 g)
  • 1 čajová lžička mletého pepře (1 g)
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku


Jak na to
 

- maso nakrájet na kostky, osolit, 30 minut péct se sádlem a bobkovým listem na 200 °C
- vychladlé maso a odblaněná játra namlít/nasekat
- dobře smíchat s česnekem, cibulí a kořením, vmíchat smetanu a výpek, nechat v chladnu uležet
- naplnit do forem, péct ve vodní lázni zakryté alobalem cca 80 minut na 150 °C
- vychladlou paštiku zatížit, nechat několik hodin v chladnu ztuhnout
.

čtvrtek 16. května 2013

Tvarohové řezy s čepicí

Tvarohové řezy se sněhovou čepicí 


Rozpis na hluboký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 žloutky 
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva (3 g)
  • 1 polévková lžíce kakaa nebo kávy nebo mletých ořechů... nemusí být


Tvarohová náplň

  • 750 g tvarohu (3 kostky)
  • 500 ml mléka
  • 200 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 vanilkové pudinky


Sníh

  • 5 bílků
  • 5 polévkových lžic cukru krupice
  • špetka soli
  • rozpůlený citron na vymazání mísy


Jak na to
 

- ze 2 vajec oddělit bílky od žloutků, bílky dát stranou
- zpracovat těsto, rozprostřít ho na plech
- ze 3 vajec oddělit bílky od žloutků, bílky přidat k odloženým z těsta
- smíchat suroviny na náplň, rozetřít na těsto
- péct na 180 °C, po 20 minutách začít šlehat sníh z 5 bílků a 5 polévkových lžic cukru
- plech vyndat z trouby na koláč natřít sníh, dát zpět do trouby, ještě péct cca 10 minut dozlatova
.

Marinované kuřecí - inspirace indická

Kuřecí nudličky - inspirace indická


Základ

  • 800 g kuřecího masa
  • 60 g cibule (1 menší)
  • 3 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
  • lístky čerstvého koriandru
  • sůl, pepř


Marináda

  • 150 g smetanového jogurtu
  • 30 g zázvoru
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička kurkumy (3 g)
  • 1 čajová lžička koření Garam masala (3 g)
  • 1 čajová lžička cukru (7 g)
  • špetka chilli (nemusí být)
  • šťáva z půlky limetky


Jak na to
 

- maso nakrájet na nudličky, promíchat se solí a pepřem
- z uvedených ingrediencí připravit marinádu, smíchat s masem, nechat odležet
- na oleji lehce osmahnout cibuli, přidat česnek a marinované maso
- na mírném plameni okolo 20 minut zakryté podusit 
- 5 minut promíchávat bez zakrytí
.

středa 15. května 2013

Fazolová polévka

Fazolová polévka s klobásou

Fazole nutno před vařením namočit! 


  • 350 g fazolí
  • 80 g cibule (1 střední)
  • 80 g  polohrubé mouky (4 polévkové lžíce)
  • 60 g mrkve (1 menší)
  • 40 g celeru
  • 40 g sádla (1 a půl polévkové lžíce)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky sladké papriky 
  • 1 bobkový list
  • sůl, pepř
  • klobása
  • 2000 ml vývaru

Jak na to
 

- na sádle orestovat cibuli a mrkev s celerem
- nasypat mouku, osmahnout jíšku, vmíchat papriku, zalít vývarem
- přidat scezené fazole, bobkový list, osolit, opepřit, vařit doměkka
- na závěr přidat utřený česnek a opečenou klobásu
.