pondělí 7. ledna 2013

Domácí nehnětený chléb

Domácí nehnětený chleba

No-Knead Bread podle Jima Laheye.


V rozpisu je použitý čtvrtlitrový hrnek.  
Upečený bochník váží přibližně 900 gramů. Pekl se v kulaté míse z varného skla o objemu 1,6 litru a průměru 20 cm.

  • 550 g hladké mouky (3 hrnky)
  • 475 ml vlažné vody (1 a 1/2 hrnku)
  • 12 g soli (2 čajové lžičky)
  • 1 g sušeného droždí (1/2 čajové lžičky)
  • kmín


Jak na to  

- v míse smíchat prosátou mouku, sůl, droždí a kmín
- přilít vlažnou vodu a promíchat, zakrýt fólií, nechat 12 - 15 hodin kynout při pokojové teplotě
- těsto nalít na pomoučněnou pracovní desku, nechat 15 minut odpočinout
- 2x - 3x přeložit, nechat 1,5 až 2 hodiny kynout
- 20 minut před koncem kynutí vložit do trouby prázdnou nádobou na pečení, zapnout na 220 °C
- přendat nakynutý bochník do rozpálené nádoby, péct 40 minut zakryté a dalších cca 15 minut bez zakrytí
 .

neděle 6. ledna 2013

Krkovice zapečená s bramborami a smetanou

Vepřová krkovice zapečená se smetanou a bramborami


  • 600 g brambor (6 středně velkých)
  • 400 g vepřové krkovice
  • 200 g 30 - 33% smetany
  • 80 g cibule (1 střední)
  • sůl, pepř, kmín, mletá sladká paprika
  • kousek sádla nebo 1/2 polévkové lžíce oleje na vymazání pekáčku


Jak na to

- cibuli a brambory nakrájet na půlcentimetrová kolečka
- plátky krkovice naklepat, posolit a opepřit
- na dno lehce vymazaného pekáče naskládat cibuli, pak krkovici a nakonec brambory
- osolit, posypat kmínem a poprášit červenou paprikou
- zalít smetanou
- péct zakryté 60 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, odkrýt, zvýšit teplotu a dopéct dozlatova

,

pondělí 24. prosince 2012

Hubník

Vánoční hubník


  • 600 - 700 ml mléka
  • 200 g pečiva (housky, rohlíky, veka)
  • 140 g anglické slaniny nebo uzeného pro nepostní verzi 
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 100 g sušených hub (zhruba 2 plné 250ml hrnky)
  • 5 stroužků česneku
  • 3 - 4 vejce
  • 2 polévkové lžíce dětské krupice
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce majoránky
  • 2 polévkové lžíce sádla nebo oleje
  • sůl, pepř, kmín
  • zelená petrželka
  • kousek sádla nebo másla a 1 polévková lžíce strouhanky na vymazání a vysypání pekáčku 

Jak na to 

- houby namočit do vody
- pečivo pokrájet, zalít mlékem
- měkké houby nakrájet, podusit na cibulce, osolit, pokmínovat, opepřit
- v míse smíchat nasáklé pečivo, houby, krupici, vejce, utřený česnek, petrželku a majoránku a ev. anglickou slaninu
- nalít do vymazaného pekáčku
- péct 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, teplotu snížit na 150 °C a péct dalších 30 - 50 minut
 
.

sobota 22. prosince 2012

Bábovka jablková s čokoládou

Bábovka, tentokrát jablková s ořechy a čokoládou


V rozpisu uvedený hrnek má objem 250 mililitrů.

  • 400 g polohrubé mouky (2 hrnky)
  • 350 g strouhaných jablek (vrchovatý hrnek)
  • 150 g cukru krupice (3/4 hrnku)
  • 100 g mléka (1/2 hrnku)
  • 100 g slunečnicového oleje (1/2 hrnku) nebo másla nebo Hery
  • 100 g čokolády
  • 40 g jader vlašských ořechů (hrst)
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vymazání a vysypání formy

 
Jak na to

- prosetou mouku smíchat s práškem do pečiva, cukrem, ořechy a citronovou kůrou
- do mísy přidat nastrouhaná jablka, olej, rum, šťávu z citronu, vejce a vanilkový extrakt
- po částech přilévat mléko, smíchat vše dohromady
- 1/3 těsta nalít do vymazané a vysypané formy, poklást čokoládou, nalít zbytek těsta
- péct 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, teplotu snížit na 160 °C, péct dalších 30 - 40 minut
 
.

čtvrtek 20. prosince 2012

Nakládaný Hermelín

Nakládaný Hermelín nebo Camembert

Sýr se po naložení musí nechat několik dní uležet!


Rozpis pro 16 kusů Hermelínu nebo Camembertu. 


Základ

  • 16 ks 100g Hermelínu nebo Camembertu
  • 8 - 16 stroužků česneku
  • 4 větší cibule
  • 4 bobkové listy
  • nakládané beraní rohy, feferonky, papriky
  • mletý pepř, mletá paprika 


Olej na naložení

  • 800 - 1000 ml olivového nebo slunečnicového oleje
  • 10 kuliček pepře, 
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 čajová lžička hořčičného semínka
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 zarovnaná čajová lžička soli


Jak na to

- sýr podélně rozkrojit, podle chuti okořenit, přidat česnek, papriku, přiklopit
- naskládat do nádoby, prokládat cibulí, bobkovými listy a beraními rohy
- v oleji rozmíchat koření, sýry zalít
- několik dní nechat v chladu rozležet
.

pátek 7. prosince 2012

Jablečný míchaný koláč

Rychlý míchaný jablečný koláč


Rozpis na plech o velikosti 30 x 40 centimetrů.

  • 800 g nastrouhaných jablek
  • 400 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • šťáva z půlky citronu
  • jádra vlašských ořechů, rozinky namočené v rumu na dochucení - nemusí být
  • poleva, mandle, šlehačka - podle chuti na ozdobení
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání plechu


Jak na to 

- prosetou mouku smíchat s práškem do pečiva, cukrem, skořicí, citronovou kůrou, ev. ořechy
- k nastrouhaným jablkům přidat rozpuštěné máslo, šťávu z citronu, vejce, ev. rozinky
- smíchat vše dohromady, dát na vymazaný a vysypaný plech
- péct 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, teplotu snížit na 160 °C, péct dalších cca 25 minut
- podle chuti ozdobit

.