pátek 1. června 2012

Zapečený chřest

Chřest zapečený se smetanou, anglickou slaninou a sýrem


  • 500 g čerstvého chřestu
  • 190 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 100 g tvrdého sýra např. Parmazán, Gouda, Ementál...
  • 1 žloutek
  • anglická slanina (na 5 výhonků chřestu 1 plátek)
  • šťáva z citronu
  • sůl, mletý pepř
  • zelená petrželka
  • kousek másla na vymazání pekáče 


Jak na to  

- chřest zbavit dřevnatých stonků, podle potřeby oškrabat slupku, zakápnout šťávou z citronu
- ponořit do vroucí osolené vody, zelený vařit 2 - 3 minuty, bílý 8 minut
- ihned po vyndání z hrnce zchladit v ledové vodě smíchané s citronovou šťávou
- vždy 4 - 5 výhonků zabalit do plátku slaniny, naskládat do vymazané mísy
- posypat polovinou nastrouhaného sýra, zalít smetanou s rozšlehaným žloutkem, osolit, opepřit, posypat petrželkou
- nasypat zbytek sýra, 15 - 20 minut zapéct při 200 °C
.

Kulajda

Kulajda a Jak uvařit ztracené vejce


  • 500 g brambor
  • 200 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 50 - 80 g sušených hub nebo pár čerstvých
  • 25 g polohrubé mouky (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 1 polévková lžíce octa
  • celý pepř, nové koření, bobkový list
  • kopr
  • plátek másla
  • sůl, kmín
  • k servírování vejce vařená nebo pošírovaná


Jak na to  

- namočit sušené houby do studené vody, v případě čerstvých očistit a pokrájet
- pokrájené brambory a houby zalít vodou
- vmíchat sůl, pepř, kmín, bobkový list a nové koření, zhruba 10 minut povařit
- vlít mouku rozmíchanou ve vodě, vařit dalších cca 15 minut
- přidat zakysanou smetanu, ochutit octem, vmíchat posekaný kopr a kousek másla
- přivést k varu, vypnout
- podávat s vejcem vařeným nebo ztraceným
.

čtvrtek 31. května 2012

Tiramisu

Tiramisu

Hotové Tiramisu necháme několik hodin uležet!


Klasická příprava Tiramisu ze syrových vajec je popsána v tipech pod receptem.

  • 500 g Mascarpone
  • 400 g smetany ke šlehání (33 a více procent) 
  • 150 g cukru moučky
  • 50 ml likéru, ideálně mandlový Amaretto nebo Barbero
  • 30 - 33 ks cukrářských piškotů nejlépe Savoiardi
  • 2 vrchovaté čajové lžičky kávy
  • kakao práškové


Jak na to  

- smíchat Mascarpone s cukrem, vmíchat do tuha ušlehanou šlehačku
- piškoty smočit v silné kávě, urovnat na dno mísy nebo pohárových sklenic, pokapat likérem
- potřít vrstvou krému
- opět urovnat vrstvu piškotů namočených v kávě, pokapat likérem, natřít krém
- podávat vychlazené, posypat kakaovým práškem
.

Tzatziky

Řecké tzatziki


  • salátová okurka
  • hustý řecký bílý jogurt
  • česnek
  • vinný ocet
  • olivový olej
  • kopr (nemusí být)
  • sůl, pepř

Jak na to  

- oloupanou okurku najemno nastrouhat, co nejvíce vyždímat
- do vyždímané dužniny vmíchat utřený česnek, nasekaný kopr, osolit, opepřit, vmíchat ocet a olivový olej
- promíchat s hustým jogurtem, vychladit
.

středa 30. května 2012

Holandský řízek

Holandský řízek

Před smažením necháme masovou směs několik hodin uležet!


Základ

  • 1000 g libového bůčku bez kosti nebo vepřové plece nebo směsi bůčku a plece
  • 400 g tvrdého sýra, např. Goudy, Ementálu, Čedaru...
  • 200 ml mléka nebo smetany
  • 2 vejce (nemusí být)
  • sůl, pepř, mletý muškátový oříšek
  • sádlo nebo slunečnicový olej na smažení


Na trojobal

  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka 


Jak na to  

- umleté maso rovnoměrně promíchat se sýrem, kořením a případně vejci
- zalít mlékem nebo smetanou, přetáhnout fólií, nechat několik hodin uležet
- vytvarovat koule, zploštit, obalit v trojobalu
- smažit z obou stran dozlatova
- popřípadě okolo 10 minut dopéct v troubě rozehřáté na 180 °C
.

pátek 25. května 2012

Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka


  • 250 g brambor (2 středně velké)
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 60 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
  • 50 g sádla 
  • 50 g slaniny bez kůže
  • 50 ml mléka
  • 10 g sladké mleté papriky (2 čajové lžičky)
  • 2 nožičky párku
  • 1 kostka bujónu (nemusí být)
  • 1 čajová lžička majoránky
  • špetka pálivé mleté papriky
  • sůl, pepř
  • petrželka, pažitka, jarní cibulka, chilli vločky...


Jak na to  

- na sádle restovat cibuli a slaninu, vmíchat mouku, usmažit jíšku
- přidat majoránku, sladkou a pálivou papriku, zalít vodou
- rozdrobit bujón, osolit, opepřit, 10 minut povařit
- přidat pokrájené brambory, vařit 10 - 15 minut do změknutí
- vmíchat párky pokrájené na kolečka, vlít mléko, 1 - 2 minuty povařit
.

sobota 19. května 2012

Slaný koláč z listového těsta II. - italský

Slaný koláč z listového těsta v italském stylu


Pečeno v nízké kulaté koláčové formě o průměru 24 centimetrů.


Základ

  • 250 g listového těsta
  • kousek másla na vymazání formy


Náplň

  • 250 g mascarpone
  • 200 g zakysané smetany 
  • 120 g (60 + 60) italské slaniny pancetty
  • 120 g mozzarelly
  • 100 g čerstvého baby špenátu
  • 60 g sušených nakládaných rajčat
  • 20 g kaparů
  • 4 vejce
  • 4 stroužky česneku 
  • hrst lístků bazalky
  • sůl, mletý pepř 


Jak na to  

- těsto rozdělit na půlku, první rozválet do kruhu o průměru cca dna formy, druhou o 3 - 4 cm větší
- do vymazané formy urovnat větší kruh, potřít vejcem, položit menší
- propíchnout párkrát vidličkou, zatížit fazolemi, zapéct 8 minut při 180 °C
- smíchat suroviny na náplň, nalít na předpečené těsto, posypat pepřem
- péct 30 minut, vyndat z trouby, na povrch urovnat kousky mozzarelly a plátky pancetty
- dopéct 20 - 25 minut dozlatova
.