úterý 13. prosince 2011

Bramborový salát

Bramborový salát


Brambory je fajn uvařit den předem!
Salát připravíme pár hodin před podáváním, aby se stihl rozležet!

  • 1000 g syrových neoloupaných brambor
  • 450 g kořenové zeleniny (250 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele)
  • 200 g měkkého salámu např. šunkový, kvalitní Gothaj nebo dobré špekáčky
  • 150 g nakládaných kyselých okurek (4 středně velké)
  • 120 g majonézy (3 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 100 g cibule
  • 60 g plnotučné hořčice (3 zarovnané polévkové lžíce)
  • 30 g kyselejšího jablka 
  • 4 - 5 vajec
  • 1 čajová lžička kmínu
  • čerstvá šťáva z citronu
  • sůl, pepř

    Jak na to  

    - uvařit brambory ve slupce, vajíčka, očištěnou zeleninu, nechat vychladnout
    - oloupané brambory, oloupaná vejce, zeleninu, okurky, salám, cibuli a jablko nakrájet na kostičky
    - osolit, opepřit, zlehka promíchat
    - vmíchat hořčici, majonézu a šťávu z citronu
    - podle potřeby dochutit solí, pepřem, citronovou šťávou
    - nechat v chladu rozležet
    .

    Rajčatové čatní s povidly a řapíkatým celerem

    Rajčatové čatní s povidly a řapíkatým celerem


    • 425 ml konzervovaných sekaných loupaných rajčat 
    • 100 g švestkových povidel (2 plné polévkové lžíce)
    • 100 ml bílého vína
    • 100 g řapíkatého celeru
    • 50 g cibule (1 malá)
    • 10 g cukru krupice
    • 4 polévkové lžíce olivového oleje
    • 3 stroužky česneku
    • 1 čajová lžička octa
    • sůl, pepř
    • chilli koření nebo menší paprička pro ostřejší variantu


    Jak na to  

    - na olivovém oleji orestovat cibuli a česnek, vmíchat cukr, nechat zkaramelizovat
    - přisypat pokrájený celer, zalít octem a vínem, nechat odpařit alkohol
    - vlít rajčata, 10 minut povařit
    - vmíchat povidla, sůl, pepř a chilli, 10 - 15 minut povařit do zhoustnutí
    .

    Smažená vinná klobása

    Smažená obalovaná vinná klobása


    Rozpis pro 5 kusů 80gramových klobás.

    • 400 g vinné klobásy
    • 3 vrchovaté polévkové lžíce strouhanky
    • 1 větší vejce
    • 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
    • sůl
    • olej nebo sádlo na smažení 


    Jak na to  

    - klobásu rozdělit na stejně velké díly, smotat, zajistit párátkem
    - obalit v klasickém trojobalu - mouce, osoleném vajíčku, strouhance
    - smažit z obou stran dozlatova
    .

    Špenátová polévka

    Špenátová polévka se smetanou


    Základ

    • 400 g zmražených špenátových listů
    • 200 g 12% smetany (může být i 30 - 33%)
    • 4 stroužky česneku
    • 1 - 2 žloutky
    • kuřecí vývar nebo kostka kuřecího bujonu (nemusí být)
    • sůl, pepř
    • k servírování 30 - 33% smetana, vejce vařené, opečená houska, parmazán, niva, nakládaná sušená rajčata, chilli vločky, čerstvé špenátové listy...


    Cibulová jíška

    • 60 g cibule (1 menší)
    • 60 g másla
    • 50 g hladké mouky (2 polévkové lžíce)


    Jak na to  

    - na másle zesklovatět cibuli, vsypat mouku, usmažit světlou jíšku
    - přidat mražený špenát, nechat povolit, osolit, opepřit
    - zalít vývarem, 15 minut povařit
    - rozmixovat, vrátit na sporák, vmíchat smetanu smíchanou se žloutkem
    - přivést k varu, vypnout, přidat utřený česnek
    .

    čtvrtek 1. prosince 2011

    Bramborák

    Bramborák


    • 600 g oloupaných brambor
    • 120 g cibule (1 větší)
    • 60 g strouhanky (4 polévkové lžíce)
    • 6 stroužků česneku 
    • 2 vejce
    • sůl, pepř, kmín, majoránka
    • sádlo nebo slunečnicový olej na smažení


    Jak na to  

    - najemno nastrouhané syrové brambory smíchat se strouhankou, vejci, nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, kmínem, solí, pepřem a majoránkou
    - smažit z obou stran dozlatova
    .

    středa 30. listopadu 2011

    Tvarohový tříbarevný koláč

    Tvarohový tříbarevný koláč


    Rozpis na plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


    Spodní kakaové těsto

    • 200 g polohrubé mouky
    • 150 g másla nebo Hery
    • 5 polévkových lžic studené vody
    • 4 polévkové lžíce kakaa
    • 1 vejce
    • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva (cca 6 g)


    Tvarohová náplň

    • 750 g tvarohu (3 kostky)
    • 150 g cukru krupice
    • 100 ml mléka
    • 1 žloutek
    • 1 polévková lžíce rumu
    • 1 zarovnaná polévková lžíce vanilkového cukru
    • kůra z citronu


    Vrchní lité těsto

    • 200 g polohrubé mouky
    • 200 g cukru krupice
    • 200 ml slunečnicového oleje
    • 5 polévkových lžic studené vody
    • 2 vejce
    • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva (cca 6 g)


     Jak na to  

    - přímo na nevymazaném plechu zpracovat z uvedených surovin spodní kakaové těsto, rovnoměrně pokrýt dno plechu
    - v míse dohladka rozmíchat ingredience na tvarohovou náplň, natřít na kakaové těsto
    - zpracovat vrchní těsto, důkladně promíchat, nalít na tvarohovou náplň
    - péct 20 minut při 180 °C a dalších 20 - 25 minut při 150 °C
    .