Kynutý koláč s povidly a tvarohem
Pečeno na plechu o rozměrech cca 30 x 40 centimetrů.
Těsto
- 300 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka
- 50 g másla
- 20 g droždí (půl kostky)
- 2 polévkové lžíce cukru krupice
- 1 žloutek
- 1 čajová lžička šťávy z citronu
- kůra z citronu
- špetka soli
Tvarohová náplň
- 250 g tvarohu
- 2 polévkové lžíce cukru krupice
- 2 polévkové lžíce rumu
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- kůra z citronu
Drobenka
- 150 g polohrubé mouky
- 60 g másla
- 50 g cukr krystal nebo krupice
Povidla
Jak na to
- ve vlažném mléce rozmíchat lžíci cukru a mouky, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- mouku smíchat se solí, cukrem, citronovou šťávou a kůrou, kváskem, žloutkem a máslem
- dobře zpracovat těsto, nechat hodinu kynout
- rozválet na plát, přenést na máslem vymazaný plech, nechat 10 minut kynout
- nanést tvarohovou náplň a povidla, posypat drobenkou
- péct 10 minut při 180 °C, dalších 20 - 25 minut při 150 °C
.