středa 22. června 2011

Špenát na másle

Špenát na másle


  • 450 g mražených špenátových listů
  • 50 g másla
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička soli


Jak na to  

- na másle nechat povolit osolené mražené špenátové listy
- povařit do vyvaření přebytečné vody
- vmíchat dozlatova opečené plátky česneku
.

úterý 21. června 2011

Žampiony na másle

Žampiony dušené na másle


  • 500 g žampionů
  • 50 g másla
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička soli

Jak na to  

- očištěné a oloupané žampiony pokrájet na půlcentimetrové plátky
- osmahnout na másle, přidat sůl a kmín, dusit zakryté ve vlastní šťávě
- odkrýt, nechat vyvařit vodu, opéct dozlatova
.

pondělí 20. června 2011

Květáková polévka

Květáková polévka


Základ

  • 1 střední květák
  • 1 polévková lžíce octa 
  • 1/2 čajové lžičky kmínu
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • kostka zeleninového bujonu (nemusí být)
  • sůl, pepř
  • 1 vejce


Jíška

  • 40 g slunečnicového oleje nebo sádla nebo másla (4 polévkové lžíce)
  • 40 g hladké mouky (2 polévkové lžíce) 


Jak na to  

- květák rozdělit na růžičky, opláchnout, dát do vroucí vody společně s bujonem, solí, kmínem a pepřem
- po 3 - 5 minutách pár růžiček vyjmout, zchladit, odložit
- vařit doměkka, květák rozšťouchat
- zahustit jíškou, 10 minut povařit
- na závěr vmíchat vejce prošlehané se lžící vody
- dochutit muškátovým oříškem, solí, pepřem
.

    čtvrtek 16. června 2011

    Restovaná zelenina

    Kořenová zelenina restovaná na másle


    • mrkev
    • celer
    • petržel
    • pastinák
    • máslo


    Jak na to  

    - z očištěné zeleniny škrabkou oddělovat tenké plátky
    - po menších dávkách restovat na másle
    .

    úterý 14. června 2011

    Vepřová omeleta Jiān dàn

    Vepřová omeleta Jiān dàn  煎蛋


    Rozpis na 4 omelety o průměru 14 centimetrů.


    Základ

    • 600 g vepřové plece
    • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na smažení


    Marináda

    • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
    • 1 čajová lžička kari koření
    • 1 čajová lžička soli
    • 1 čajová lžička pepře
    • 1 čajová lžička cukru
    • 4 vrchovaté polévkové lžíce bramborové nebo kukuřičné škrobové moučky
    • 4 vejce
    • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje
    • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
    • cca 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje na potření pánve  


    Jak na to  

    - na marinádu smíchat nejprve všechny suché ingredience, promíchat s vejci, olejem, sójovou omáčkou
    - maso nakrájet na menší kostky, obalit v marinádě
    - uzavřít, odložit do chladna
    - každou stranu smažit 8 - 10 minut na mírném plameni
    .

    sobota 11. června 2011

    Fazolové lusky na slanině

    Fazolové lusky na slanině


    • 450 g mražených fazolových lusků
    • 200 g anglické slaniny bez kůže vcelku
    • 15 g másla
    • 1/2 střední cibule
    • 1 stroužek česneku
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - na rozpuštěné máslo nasypat nerozmrazené fazolové lusky, nechat 3 minuty pod pokličkou povolit
    - odkrýt, 5 minut povařit do vyvaření vody
    - na suché pánvi osmahnout česnek, přidat slaninu, po chvilce i cibuli, cca 8 minut restovat dozlatova
    - smíchat, osolit, opepřit 
    .

    pátek 10. června 2011

    "Perník" z kefíru

    "Perník" z kefíru a Citronová poleva


    Rozpis je pro hluboký plech velikosti 30 x 40 centimetrů.
    Hrnek uvedený v rozpisu má objem 250 mililitrů. 


    Těsto

    • 500 ml kefíru (acidofilní mléko plnotučné) 
    • 100 ml slunečnicového oleje
    • 3 zarovnané hrnky polohrubé mouky
    • 3 zarovnané hrnky cukru moučky
    • 3 polévkové lžíce kakaa
    • 1 zarovnaná polévková lžíce jedlé sody (soda bicarbona)
    • olej a strouhanka nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu


    Varianta k dozdobení

    • 190 g zakysané smetany
    • 100 g čokolády na vaření
    • 1 polévková lžíce cukru moučky (nemusí být) 
    • strouhaný kokos, čokoláda, mleté ořechy...


    Jak na to  

    - smíchat prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem
    - dobře promíchat s kefírem a olejem
    - nalít na vymazaný a vysypaný plech
    - péct při 180 °C prvních deset minut, pak teplotu snížit na 160 °C, ještě cca 20 minut péct 
    .