středa 22. ledna 2020

Brumík I. z litého těsta

Brumík z litého těsta


Rozpis je na 12 kusů.
Hrnek v rozpisu má objem 250 mililitrů.

  • 190 g polohrubé mouky - 1 hrnek
  • 125 ml 12% smetany nebo mléka - 1/2 hrnku
  • 125 g másla nebo Hery nebo slunečnicového oleje - 1/2 hrnku
  • 120 g cukru krupice - 1/2 hrnku
  • 5 g kypřicího prášku do pečiva - 1 čajová lžička
  • 2 čajové lžičky kakaa - nemusí být
  • 1 vejce
  • slunečnicový olej a ev. hrubá mouka na vymazání a vysypání formy 


Jak na to  

- smíchat mouku s cukrem a práškem do pečiva
- dobře zpracovat se smetanou s vajíčkem a máslem
- na zvýraznění částí Brumíka odebrat 2 lžíce těsta, smíchat je s kakaem
- naplnit formičky
- péct 13 - 15 minut při 180 °C
.

pátek 3. ledna 2020

Vánoční cukroví - kokosky II.

Sněhové kokosky


  • 3 bílky z vajec M
  • 180 g cukru krupice
  • 180 g strouhaného kokosu
  • citron na vytření mísy
  • sůl


Jak na to  

- v robotu šlehat bílky se špetkou soli asi jednu minutu
- nasypat cukr, šlehat 10 - 13 minut
- smíchat s kokosem, na pečicí papír dělat hrudky
- péct okolo 50 minut při 120 °C
.

úterý 12. listopadu 2019

Piškotové řezy s krémem a ovocem v želé

Piškotové řezy s tvarohovosmetanovým krémem a ovocem v želé


Pečeno v hlubokém plechu o rozměru 30 x 40 centimetrů.
V receptu je použito ovoce mražené, ale stejně dobře bude recept fungovat i s čerstvým nebo konzervovaným.


Piškotové těsto z celých vajec

  • 170 g polohrubé mouky
  • 125 g cukru krupice 
  • 5 vajec
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • rozkrojený citron na vymazání mísy na šlehání
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání plechu


Tvarohovosmetanový krém

  • 500 g tučného tvarohu
  • 380 g 15% nebo 20% zakysané smetany  
  • 4 - 6 polévkových lžic cukru moučky (lze i krupice)
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 sáček vanilkového cukru


Ovoce v želé  

  • 750 g mraženého lesního ovoce nebo jahod nebo rybízu, borůvek...
  • želatina nebo dortové želé na přípravu z cca 750 mililitrů tekutiny
  • cukr


Jak na to  

- ušlehat celá vejce s cukrem do husté pěny, přidat 2 lžíce horké vody a 2 lžíce oleje
- po lžících zašlehat mouku
- těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech
- při 180 °C péct cca 13 minut
- na vychladlý piškotový plát natřít krém z tvarohu, zakysané smetany, cukrů a rumu
- zmrazené ovoce zahřát, scedit, šťávu doplnit vodou a podle návodu připravit želatinu
- smíchat s ovocem, rozetřít na krém, nechat ztuhnout
.

sobota 9. listopadu 2019

Řízky v sýrovém těstíčku

Řízky smažené v sýrovém těstíčku


Základ

  • 700 g vepřové kýty nebo pečeně nebo krkovice a nebo kuřecích či krůtích prsou
  • olej nebo sádlo na smažení
  • sůl


Sýrové těstíčko

  • 120 g goudy nebo jiného tvrdého sýru (eidam, ementál. madeland...)
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 ml smetany nebo piva
  • 3 - 4  vejce
  • koření, česnek - nemusí být
  • sůl


Jak na to  

- do mísy nastrouhat sýr, smíchat s moukou a solí, ev. přidat mletý pepř, bylinky, utřený česnek
- vidličkou nebo metličkou prošlehat s vejci a smetanou nebo pivem
- plátky lehce naklepat, osolit, obalit ve směsi
- smažit na středním plameni z obou stran dozlatova
.

středa 6. listopadu 2019

Plátky z pečeně se žampiony a sušenými rajčaty

Plátky z vepřové pečeně se žampiony a sušenými rajčaty


  • 1000 g vepřové pečeně
  • 400 g konzervovaných plátků žampionů
  • 190 g konzervovaných sušených sekaných rajčat
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 6  polévkových lžic hladké mouky
  • 2 větší stroužky česneku
  • olej nebo sádlo
  • sůl, pepř


Jak na to  

- cibuli rozkrájet na kolečka, orestovat, přendat do pekáče
- pečeni rozkrájet na plátky, naklepat, naříznout, osolit a opepřit
- plátky obalit v mouce, orestovat, přendat na cibuli, okmínovat, přidat utřený česnek
- zalít 300 ml vývaru, péct zakryté 10 minut při 200 °C, pak 30 minut při 170 °C
- měkké plátky přendat do hrnce, pekáč vypláchnout 100 ml vody, přilít do hrnce
- přidat scezené plátky žampionů a sekaná sušená rajčata
- povařit 2 minuty
.

úterý 5. listopadu 2019

Úsporný kynutý koláč

Úsporný kynutý koláč


Rozpis pro plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 125 g hladké mouky
  • 125 g polohrubé mouky
  • 40 g Hery 
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • 1/2 kávové lžičky soli


Kvásek

  • 150 ml mléka
  • 30 g cukru krupice (2 polévkové lžíce)
  • 12 g droždí


Tvarohová náplň - nemusí být

  • 500 g tvarohu
  • 2 - 4 polévkové lžíce vanilkového cukru
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 2 žloutky
  • 1 čajová lžička nastrouhané kůry z citronu


Ovoce nebo povidla

  • hroznové víno, švestky, višně, broskve, rebarbora...
  • mražené nebo kompotované ovoce


Drobenka

  • 140 g polohrubé mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 70 g Hery 


Jak na to  

- ve vlažném mléce rozmíchat cukr a lžíci mouky, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- mouku zpracovat se solí, šťávou z citronu, kváskem a rozpuštěnou Herou
- nechat 45 - 50 minut kynout
- rozválet na plát, přenést na Herou vymazaný plech, nechat 10 minut kynout
- nanést tvarohovou náplň, povidla nebo ovoce, posypat drobenkou
- péct cca 30 minut při 180 °C
.