Péct ideálně 4 až 5 týdnů před Štědrým dnem.
Těsto
- 550 g hladké mouky
- 200 g cukru moučky
- 100 g másla
- 100 g medu
- 20 g perníkového koření (1 sáček)
- 20 g kypřicího prášku do perníku (1 sáček)
- 20 g kakaa (2 zarovnané polévkové lžíce)
- 4 žloutky
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 1 zarovnaná čajová lžička mleté skořice
- 1/2 kávové lžičky mletého pepře
- 1 čajová lžička kůry z citronu
- 1 celé vejce - na potření
Bílková poleva na zdobení
- 160 g cukru moučky
- 1 bílek (cca 40 g)
- 1 polévková lžíce šťávy z citronu nebo Citronky
- 1 čajová lžička bramborového nebo kukuřičného škrobu (nemusí být)
Jak na to
- šlehat žloutky, rozpuštěné zchladlé máslo, med a cukr
- smíchat prosetou mouku s kakaem, sodou, kořením, kypřicím práškem a citronovou kůrou
- sypkou směs promíchat s tekutou, důkladně prohníst, hotové těsto zabalit do fólie, nechat 24 hodin odležet v chladnu
- rozválet na tloušťku 0,5 - 0,7 centimetru, vykrajovat tvary, dávat na plech vyložený pečicím papírem
- péct 8 - 10 minut při 180 °C, ihned po vyndání z trouby potřít prošlehaným vajíčkem
- nechat na rovné ploše vychladnout
- naskládat do krabice, zabalit do igelitu, uložit na chladné místo
- na zdobení utřít cukr moučku s bílkem a citronovou šťávou
.
- šlehat žloutky, rozpuštěné zchladlé máslo, med a cukr
- smíchat prosetou mouku s kakaem, sodou, kořením, kypřicím práškem a citronovou kůrou
- sypkou směs promíchat s tekutou, důkladně prohníst, hotové těsto zabalit do fólie, nechat 24 hodin odležet v chladnu
- rozválet na tloušťku 0,5 - 0,7 centimetru, vykrajovat tvary, dávat na plech vyložený pečicím papírem
- péct 8 - 10 minut při 180 °C, ihned po vyndání z trouby potřít prošlehaným vajíčkem
- nechat na rovné ploše vychladnout
- naskládat do krabice, zabalit do igelitu, uložit na chladné místo
- na zdobení utřít cukr moučku s bílkem a citronovou šťávou
.