čtvrtek 26. února 2015

Vlašský salát

Vlašský neboli italský salát, prostě vlašák


Recept podle Viléma Vrabce.

  • 500 g brambor (4 střední)
  • 500 g šunky nebo šunkového salámu vcelku
  • 400 - 450 ml majonézy
  • 350 - 400 g kyselých okurek
  • 200 g jablka
  • 160 g cibule
  • 3 polévkové lžíce octa
  • 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
  • sůl, kmín, pepř


Jak na to  

- studené uvařené brambory ve slupce oloupat, nakrájet na hranolky
- oloupané jablko, šunku a kyselou okurku nakrájet na hranolky, cibuli na malé proužky
- jemně promíchat se solí, pepřem, octem a worcestrovou omáčkou
- vmíchat majonézu
.

pátek 20. února 2015

Kuře nadívané cizrnou

Kuře nadívané cizrnou


Kuře

  • 1600 - 1700g kuře 
  • 150 g másla 
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje 
  • 2 celé palice česneku 
  • hrst sekané zelené petrželky 
  • hrubozrnná sůl 


Cizrnová směs

  • 850 ml cizrny (2 konzervy)
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • chilli paprička
  • celý citron 
  • sůl, pepř


Jak na to  

- scezenou cizrnu smíchat s citronovou kůrou, tymiánem, solí, pepřem a pokrájenou chilli papričkou
- změklé máslo smíchat s jemně nasekanou petrželkou
- omyté osušené kuře zevnitř nasolit, uvolnit kůži od krku, naplnit máslem, uhladit 
- do kuřete nandat cizrnu, otvor ucpat citronem
- položit do pekáče na rozříznuté palice česneku, nasypat zbytek cizrny
- kuře posolit hrubozrnnou solí, polít olivovým olejem
- péct 15 minut při 200 °C a 70 - 80 minut dopéct při 180 °C dozlatova
- cizrnu z kuřete i z pekáče nasypat do mísy, ochutit šťávou z pečeného česneku a pečeného citronu
.

středa 18. února 2015

Salát z čínského zelí

Salát z čínského zelí


  • 1/2 hlávky čínského zelí
  • 250 g rajčat
  • 2 větší mrkve
  • 2 - 3 čajové lžičky cukru
  • 2 - 3 polévkové lžíce balsamikového nebo vinného octa
  • 2 - 3 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 střední cibule 
  • 1 salátová okurka 
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 1 sůl, pepř


Jak na to  

- zelí a cibuli pokrájet na nudličky, promačkat
- okurku nakrájet na kostky, rajčata na menší kusy, mrkev nastrouhat
- podle chuti vmíchat sůl, cukr, kmín, pepř, ocet a olej
- nechat v chladu rozležet
.

úterý 17. února 2015

Čočkový salát se zavináčem

Čočkový salát se zavináčem


  • 500 g čočky
  • 300 g zavináče
  • 100 g cibule (1střední)
  • chilli papričky
  • olivový nebo slunečnicový olej
  • ocet
  • sůl, pepř


Jak na to  

- čočku zalít vodou, nechat několik hodin bobtnat
- podle potřeby dolít vodu, vařit 10 - 15 minut doměkka, scedit, nechat vychladnout
- čočku smíchat s pokrájeným zavináčem, cibulí, osolit, opepřit, přikyselit
- podle chuti přidat chilli papričky, zalít 2 - 3 lžícemi olivového oleje
.

neděle 1. února 2015

Svatební koláčky

Svatební koláčky

Mami, díky, že nám je pečeš několikrát do roka jen tak :-)


Při dodržení níže uvedených rozměrů se z jedné dávky upeče přibližně 300 kusů koláčků malých a 7 kusů rohových.
Na naplnění středního svatebního košíčku je potřeba 28 až 30 kusů.


Rozpis na jednu dávku

  • 400 g másla
  • 400 g hrubé mouky
  • 300 g hladké mouky (plus na podsypání)
  • 2 žloutky
  • 1 čajová lžička soli


Kvásek

  • 60 g droždí
  • 8 kostek cukru (36 g)
  • 6 polévkových lžic mléka


Na potření a obalení

  • 250 ml rumu
  • 250 g cukru moučky
  • 2 polévkové lžíce vanilkového cukru


Na rohové koláče

  • rozinky, množství podle kusů rohových - na každý patří jedna
  • 2 - 5 polévkových lžic rumu na namočení rozinek


Náplně

  • tvarohová
  • maková
  • povidlová
  • jablečná
  • ořechová


Jak na to  

- připravit 4 druhy náplní
- do čtvrtlitrového hrnku dát 8 kostek cukru, 6 lžic mléka a 60 g droždí, nechat vzejít kvásek
- smíchat mouky s čajovou lžičkou soli, nalít kvásek, žloutky a přidat změklé máslo, rychle zpracovat těsto
- oddělit část těsta na rohové koláče, zbytek těsta dát do lednice
- ihned zpracovat a upéct rohové koláče
- těsto z lednice rozdělit na čtvrtiny, 3 odložit do lednice, jednu ihned rozválet, rozkrájet rádýlkem na čtverce, naplnit tvarohovou náplní, zabalit
- dát okamžitě do rozehřáté trouby, péct 10 - 12 minut při 170 °C
- teplé na plechu potřít rumem, obalit v cukru moučce smíchaným s vanilkovým cukrem
- stejně postupně zpracovat zbývající čtvrtiny s ostatními náplněmi
.

čtvrtek 22. ledna 2015

Kuře Kung Pao

Kuře Kung Pao 宮保


Základ

  • 1000 g kuřecích prsou bez kůže
  • 120 g vyloupaných arašídů
  • 65 g červené čerstvé papriky
  • 35 g čerstvého zázvoru
  • 6 polévkových lžic sezamového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • 1 čajová lžička chilli vloček
  • červená feferonka
  • jarní cibulka
  • sůl


Marináda

  • 4 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 4 polévkové lžíce rýžového vína Shaoxing
  • 4 polévkové lžíce sezamového oleje
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (cca 50 g)


Omáčka

  • 50 - 150 ml vody nebo kuřecího vývaru
  • 12 polévkových lžic rýžového vína Shaoxing
  • 7 polévkových lžic sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 2 polévkové lžíce rýžového octa
  • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky 
  • 1 a 1/2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (cca 40 g)


Jak na to  

- připravit marinádu, smíchat s rozkrájeným masem, nechat odležet
- orestovat na sezamovém oleji, dát stranou
- opražit arašídy, odložit
- smíchat suroviny na omáčku
- na pánvi orestovat zázvor a česnek, přidat papriku, feferonku a chilli vločky, lehce osmahnout
- přilít připravenou omáčku, vmíchat maso, podle potřeby podlít vodou/vývarem
- 2 - 3 minuty povařit
- vmíchat opražené arašídy a jarní cibulku
.