Ivi a Oto, díky za kance!
Maso přelité máslem necháme přes noc uležet v lednici.
V rozpisu je uvedena váha kořenové zeleniny v očištěném stavu.
- 1500 g kančí kýty nebo plece
- 500 ml hovězího vývaru
- 350 g cibule
- 250 g mrkve, 200 g celeru, 100 g petržele
- 250 ml červeného vína
- 200 g slaniny (120 + 80)
- 100 g másla
- 6 bobkových listů, 10 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 12 kuliček pepře
- 4 polévkové lžíce oleje nebo sádla
- 4 polévkové lžíce šípkové marmelády
- 2 čajové lžičky tymiánu
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1/2 většího citronu
- 1/4 čajové lžičky skořice
- perník na strouhání (podle potřeby)
- sůl
V případě, že máme plec nebo kýtu ze staršího kusu, maso předem naložíme do mořidla.
Viz TIP!
Jak na to
- očištěné a opláchnuté maso prošpikovat proužky slaniny, svázat provázkem
- položit do pekáče, přidat plátky citronu, bobkové listy, pepř, nové koření a jalovec
- přelít 100 g rozpuštěného másla, odložit na noc do lednice
- maso zprudka opéct ze všech stran, odložit na talíř
- na slanině orestovat cibuli a zeleninu, přidat cukr, lehce zkaramelizovat
- přidat tymián a obsah pekáče, ve kterém bylo maso přes noc, zalít vínem, povařit
- vmíchat 2 polévkové lžíce šípkové marmelády
- maso osolit, vrátit do pekáče, přidat zeleninu z pánve
- na pánev nalít 250 ml vývaru, přilít k masu
- péct 15 minut na 180 °C, stáhnout na 160 °C, dopéct doměkka, v půlce pečení maso obrátit
- maso vyndat, omáčku propasírovat nebo rozmixovat
- pekáč vypláchnout 250 ml vývaru, přilít k omáčce
- vmíchat špetku skořice a 2 polévkové lžíce šípkové marmelády, 8 - 10 minut povařit
- podle potřeby zředit vývarem nebo zahustit perníkem na strouhání, dochutit
.
- očištěné a opláchnuté maso prošpikovat proužky slaniny, svázat provázkem
- položit do pekáče, přidat plátky citronu, bobkové listy, pepř, nové koření a jalovec
- přelít 100 g rozpuštěného másla, odložit na noc do lednice
- maso zprudka opéct ze všech stran, odložit na talíř
- na slanině orestovat cibuli a zeleninu, přidat cukr, lehce zkaramelizovat
- přidat tymián a obsah pekáče, ve kterém bylo maso přes noc, zalít vínem, povařit
- vmíchat 2 polévkové lžíce šípkové marmelády
- maso osolit, vrátit do pekáče, přidat zeleninu z pánve
- na pánev nalít 250 ml vývaru, přilít k masu
- péct 15 minut na 180 °C, stáhnout na 160 °C, dopéct doměkka, v půlce pečení maso obrátit
- maso vyndat, omáčku propasírovat nebo rozmixovat
- pekáč vypláchnout 250 ml vývaru, přilít k omáčce
- vmíchat špetku skořice a 2 polévkové lžíce šípkové marmelády, 8 - 10 minut povařit
- podle potřeby zředit vývarem nebo zahustit perníkem na strouhání, dochutit
.