pátek 7. listopadu 2014

Dýňová polévka nadivoko

Print Friendly and PDF
Dýňová polévka nadivoko

 
  • 1000 g oloupané vydlabané dýně
  • 200 g cibule
  • 60 g hustého brusinkového kompotu 
  • 20 g másla
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 5 bobkových listů, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček jalovce
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 1 kostka bujonu
  • snítka rozmarýnu
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana (nemusí být)


Jak na to  

- oloupanou vydlabanou dýni nakrájet na kostky, cibuli na kostičky a česnek na plátky
- na rozehřátém oleji s máslem osmahnout cibuli, přidat česnek
- orestovat dýni, přidat koření, rozmarýn a brusinky
- zalít 1500 ml horké vody, rozdrobit kostku bujonu
- 25 - 30 minut povařit
- vyndat koření, dohladka rozmixovat
- podle potřeby zředit, podle chuti přisolit
- podávat se lžičkou brusinek a podle chuti se zakysanou smetanou
.

čtvrtek 6. listopadu 2014

Pečená dýně Hokkaidó plněná mletým masem

Print Friendly and PDF
Pečená dýně Hokkaidó plněná mletým hovězím masem

Stando, díky moc za letošní dýni!


Množství masové směsi vystačí na naplnění 2 dýní Hokkaidó. 


Základ

  • dýně Hokkaidó
  • 2 menší brambory na případné podložení dýně
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • rozmarýn


Náplň

  • 1000 g mleté hovězí kýty nebo plece
  • 425 ml sekaných rajčat v konzervě (1 plechovka)
  • 200 g mrkve
  • 200 ml červeného vína
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 190 g 15% zakysané smetany (1 kelímek)
  • 180 g cibule šalotky
  • 80 g Pancetty
  • 20 g másla
  • 5 stroužků česneku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • sůl, pepř 


Jak na to  

- na oleji a másle orestovat šalotku, postupně přidávat česnek, Pancettu, mrkev a řapíkatý celer
- shrnout ke kraji, po částech krátce a zprudka opéct mleté hovězí, promíchat
- přilít červené víno, krátce povařit
- vmíchat sůl, pepř, utřený česnek, sójovou omáčku a celý obsah plechovky se sekanými rajčaty, 15 minut povařit
- odstavit, vmíchat zakysanou smetanu
- dýni ve vrchní části rovně odříznout, vydlabat, potřít olejem
- naplnit směsí, položit větvičku rozmarýnu, vrátit zpět odříznutý kus dýně
- postavit na pekáč, podlít vodou
- péct 30 minut na 180 °C a 20 minut na 200 °C
.

středa 5. listopadu 2014

Škvarková pomazánka

Print Friendly and PDF
Škvarková pomazánka


  • 800 g vepřových škvarků
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 4 - 5 stroužků česneku
  • 2 středně velké kyselé okurky (80 g)
  • 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • sůl, pepř


Jak na to  

- uvařit vejce natvrdo, oddělit bílky a žloutky
- škvarky namlít nebo rozsekat
- smíchat je s nakrájenou okurkou, cibulí, uvařenými nakrájenými bílky, rozetřenými žloutky, utřeným česnekem
- vmíchat hořčici, majoránku, sůl, pepř a papriku
.

úterý 4. listopadu 2014

Houskový kynutý knedlík

Print Friendly and PDF
Houskový knedlík kynutý


  • 500 g polohrubé mouky (může být i hrubá)
  • 250 ml vlažné vody nebo mléka
  • 20 g droždí
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 vejce
  • 1 den starý rohlík (42 g)
  • sůl


Jak na to  

- prosetou mouku smíchat se solí, udělat důlek, nalít 125 ml vlažné vody
- vodu osladit, rozdrobit droždí, promíchat
- po vzejití droždí přidat zbytek vody a vejce, dobře prohníst v skoro nelepivé těsto
- zapracovat na kostky nakrájené pečivo
- rozpůlit, nejdříve zpracovat bochánek, pak zformovat na 20 cm dlouho šišku
- poprášit, zakrýt utěrkou, nechat 45 minut kynout, 2x - 3x během kynutí otočit
- vařit v osolené vroucí vodě 15 minut, jednou otočit
- hotové po vyndání propíchat, aby unikla pára
.

úterý 28. října 2014

Kančí guláš

Print Friendly and PDF
Kančí guláš na pivu a brusinkách

Ivi a Oto, díky za kance!


Ve stejné úpravě lze připravit i vepřové maso!

  • 500 g kančí plece
  • 250 ml piva
  • 200 g cibule (2 větší)
  • 100 g slaniny nebo špeku
  • 100 - 200 ml vývaru (nebo povařit 1/2 kostky bujonu ve 250 ml vody)
  • 4 ks bobkového listu, 6 ks celého pepře, 6 ks nového koření, 6 ks jalovce
  • 2 polévkové lžíce sádla nebo oleje
  • 2 polévkové lžíce hustého brusinkového kompotu
  • 2 plátky citronu bez kůry
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • sůl, kmín, pepř
  
Pokud je maso ze starého kusu, naložíme ho na 2 až 4 dny předem do mořidla - viz TIP!

 
Jak na to  

- na sádle 12 - 15 minut zvolna restovat cibuli a slaninu
- přidat očištěné maso nakrájené na kostky, zprudka zatáhnout
- nasypat cukr, jemně zkaramelizovat, přidat koření a plátky citronu, 5 minut povařit
- přilít pivo, nechat odpařit, vmíchat brusinky, zalít vývarem, dusit doměkka
- odstranit koření, vmíchat ve studené vodě dobře rozmíchanou mouku, 15 minut povařit
.

neděle 19. října 2014

Řepánky

Print Friendly and PDF
Řepánky

A také jak si uvařit sirob z cukrové řepy.


Rozpis na 18 kusů.


Těsto

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 60 g másla
  • 50 g cukru
  • 25 g droždí
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 žloutky


Náplň z cukrové řepy

Rozpis je na 36 kusů, půlku náplně zmrazíme na příště.

  • 500 g očištěné cukrové řepy
  • 250 ml mléka
  • 150 - 250 g mletého máku
  • 80 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy 
  • kůra z citronu, kousek skořice, 3 hřebíčky
  • vanilkový cukr


Na potření po upečení

  • 80 - 100 g másla nebo sádla
  • 1 polévková lžíce rumu
  • nebo zahřátá smetana


Jak na to  

- na náplň: oloupanou řepu najemno nastrouhat, vmíchat šťávu a kůru z citronu, přidat kousek skořice a 3 hřebíčky
- podusit na másle doměkka, v případě potřeby podlít teplou vodou
- smíchat s umletým mákem, cukrem, zalít mlékem, povařit do zhoustnutí
- odstavit, nechat vychladnout
- těsto: proseté mouky smíchat se solí, promíchat s kváskem, lehce pošlehanými žloutky a rozpuštěným máslem s olejem/sádlem
- dobře zpracovat těsto, nechat 45 - 60 minut kynout
- vykynuté těsto rozdělit na 18 stejných dílů, bohatě naplnit, pevně zabalit, nechat 10 minut kynout
- pokládat na máslem vymazaný plech, ještě okolo 10 minut nechat kynout
- péct při 180 °C 20 - 25 minut dozlatova
- ihned po vytažení z trouby potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem nebo potřít sádlem
.