úterý 19. listopadu 2013

Brokolice s karismetanovou omáčkou

Brokolice s karismetanovou omáčkou



Základ

  • střední hlávka brokolice
  • zarovnaná polévková lžíce soli
  • zelená petrželka 


Karismetanová omáčka

  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g 30 - 33% smetany
  • 1 vrchovatá čajová lžička kari koření
  • sůl, bílý pepř


Jak na to  

- rozdělenou brokolici 3 minuty povařit v osolené vodě, ihned zchladit ve vodě ledové
- smíchané smetany přivést k bodu varu, vypnout, osolit, opepřit, vmíchat kari koření
- na talíři brokolici přelít omáčkou
- posypat nasekanou petrželkou
.

pondělí 18. listopadu 2013

Kapusta zapečená s bramborem, anglickou a sýrem

Kapusta zapečená s bramborem, anglickou slaninou a sýrem s modrou plísní


  • 1000 g kapusty (středně velká hlávka)
  • 700 g brambor (5 větších)
  • 300 g anglické slaniny
  • 200 g sýru s modrou plísní
  • 130 g cibule (1 velká)
  • 10 g másla
  • 5 stroužků česneku
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to  

- oloupané brambory nakrájet na kostky, osolit, okmínovat, uvařit
- na oleji zpěnit cibuli, přidat česnek na plátky a pokrájenou kapustu, podlít, podusit 
- máslem vymazat pekáč, nasypat brambory, kapustu a pokrájenou slaninu
- posypat sýrem nakrájeným na kostičky, zapéct 15 - 20  minut
.

sobota 9. listopadu 2013

Kachna pečená

Kachna pečená pětihodinová


  • kachna bez drobů (cca 2 500 g)
  • jablko
  • sůl
  • kmín


Jak na to  

- kačenu očistit od zbytku peří, odříznout krk a biskupa
- opláchnout, osušit, nasolit a pokmínovat
- položit do pekáče na plátky z jablka, prsy nahoru
- zakryté péct 5 hodin na 120 °C
- odebrat sádlo, kačenu polít sádlem, dopéct bez zakrytí 10 - 15 minut na 200 °C dozlatova
.

středa 6. listopadu 2013

Vepřové plátky na houbách

Vepřové plátky na houbách


  • 600 - 700 g vepřového masa bez kosti (pečeně, krkovice, plec, kýta)
  • 500 ml vývaru nebo vody
  • 200 g čerstvých hub
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 25 g másla
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to  

- plátky masa lehce naklepat, naříznout, osolit, opepřit, obalit v mouce
- zprudka opéct na oleji/sádle, dát stranou, přidat olej, nasypat cibuli, orestovat dozlatova
- na cibuli vrátit maso, zalít vývarem, podusit doměkka
- houby nakrájet na plátky, na pánvi podusit ve vlastní šťávě, osmahnout
- vmíchat k měkkým vepřovým plátkům, společně 5 minut podusit
.

neděle 3. listopadu 2013

Dušené hlávkové zelí

Dušené hlávkové zelí


  • 1500 g bílého nebo červeného zelí (1 střední hlávka)
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 1 polévková lžíce sádla nebo 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • ocet, cukr
  • sůl, kmín


Jak na to  

- zelí nakrájet na nudličky
- lehce podlít vodou, osolit, okmínovat, podusit skoro doměkka
- na sádle zesklovatět nakrájenou cibuli, zasypat moukou, usmažit světlou jíšku
- jíšku vmíchat do zelí, povařit
- dochutit solí, cukrem a octem
.

čtvrtek 31. října 2013

Pečený plněný bůček

Pečený bůček plněný zelenou fazolkou se sušenými rajčaty


Základ

  • 2000 g vepřového bůčku s kostí nebo bez
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 1 čajová lžička kmínu 
  • sůl

Náplň

  • 300 g zelených fazolek
  • 60 g sušených rajčat v oleji
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- ve vroucí osolené vodě povařit očištěné fazolky, hotové dát ihned do ledové vody
- scezené fazolky rozmixovat, smíchat s utřeným česnekem, nakrájenými rajčaty, tymiánem, rozmarýnem, solí a pepřem
- omyté maso proříznout na kapsu, naplnit směsí, osolit, svázat provázkem
- opéct na suché pánvi ze všech stran
- přendat do pekáče, přidat nakrájenou cibuli, posypat kmínem
- péct 15 minut na 220 °C nezakryté, kůží dolů
- snížit teplotu na 180 °C, podlít horkou vodou, zakrýt, polévat vypečenou šťávou
- po hodině obrátit kůží nahoru, naříznout do mřížky, zakryté péct ještě 20 minut doměkka
- dalších 15 -20 minut dopékat bez zakrytí, polévat výpekem
.