Chřestová polévka s uzeným lososem
- 500 g chřestu
- 200 g 31% smetany
- 100 g uzeného lososa
- 100 g másla (50 + 50)
- 50 g cibule (1 menší)
- kuřecí vývar nebo kostka bujónu nebo voda
- sůl, pepř
- citron
Jak na to
- z chřestu odlomit dřevnatou část, z poloviny výhonků odkrájet špičky, stonky zbavit slupky
- špičky ponořit do 250 ml vroucí osolené vody, 2 minuty povařit, vyndat, ihned zchladit, odložit pro servírování
- ve 250 ml studené vody povařit slupky a odlomené dřevnaté konce
- na másle zlehka orestovat cibuli, zalít 500 ml vývaru, přidat očištěné stonky chřestu, zalít vývarem ze slupek a odřezků a z blanšírování špiček
- 15 minut povařit, odstavit, rozmixovat, vrátit na sporák, vmíchat smetanu, přivést k varu, vypnout
- vmíchat studené máslo
- servírovat s blanšírovanými špičkami chřestu, kousky uzeného lososa, lehce prošlehanou smetanou, opepřit
.
- z chřestu odlomit dřevnatou část, z poloviny výhonků odkrájet špičky, stonky zbavit slupky
- špičky ponořit do 250 ml vroucí osolené vody, 2 minuty povařit, vyndat, ihned zchladit, odložit pro servírování
- ve 250 ml studené vody povařit slupky a odlomené dřevnaté konce
- na másle zlehka orestovat cibuli, zalít 500 ml vývaru, přidat očištěné stonky chřestu, zalít vývarem ze slupek a odřezků a z blanšírování špiček
- 15 minut povařit, odstavit, rozmixovat, vrátit na sporák, vmíchat smetanu, přivést k varu, vypnout
- vmíchat studené máslo
- servírovat s blanšírovanými špičkami chřestu, kousky uzeného lososa, lehce prošlehanou smetanou, opepřit
.