čtvrtek 31. května 2012

Tzatziky

Řecké tzatziki


  • salátová okurka
  • hustý řecký bílý jogurt
  • česnek
  • vinný ocet
  • olivový olej
  • kopr (nemusí být)
  • sůl, pepř

Jak na to  

- oloupanou okurku najemno nastrouhat, co nejvíce vyždímat
- do vyždímané dužniny vmíchat utřený česnek, nasekaný kopr, osolit, opepřit, vmíchat ocet a olivový olej
- promíchat s hustým jogurtem, vychladit
.

středa 30. května 2012

Holandský řízek

Holandský řízek

Před smažením necháme masovou směs několik hodin uležet!


Základ

  • 1000 g libového bůčku bez kosti nebo vepřové plece nebo směsi bůčku a plece
  • 400 g tvrdého sýra, např. Goudy, Ementálu, Čedaru...
  • 200 ml mléka nebo smetany
  • 2 vejce (nemusí být)
  • sůl, pepř, mletý muškátový oříšek
  • sádlo nebo slunečnicový olej na smažení


Na trojobal

  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka 


Jak na to  

- umleté maso rovnoměrně promíchat se sýrem, kořením a případně vejci
- zalít mlékem nebo smetanou, přetáhnout fólií, nechat několik hodin uležet
- vytvarovat koule, zploštit, obalit v trojobalu
- smažit z obou stran dozlatova
- popřípadě okolo 10 minut dopéct v troubě rozehřáté na 180 °C
.

pátek 25. května 2012

Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka


  • 250 g brambor (2 středně velké)
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 60 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
  • 50 g sádla 
  • 50 g slaniny bez kůže
  • 50 ml mléka
  • 10 g sladké mleté papriky (2 čajové lžičky)
  • 2 nožičky párku
  • 1 kostka bujónu (nemusí být)
  • 1 čajová lžička majoránky
  • špetka pálivé mleté papriky
  • sůl, pepř
  • petrželka, pažitka, jarní cibulka, chilli vločky...


Jak na to  

- na sádle restovat cibuli a slaninu, vmíchat mouku, usmažit jíšku
- přidat majoránku, sladkou a pálivou papriku, zalít vodou
- rozdrobit bujón, osolit, opepřit, 10 minut povařit
- přidat pokrájené brambory, vařit 10 - 15 minut do změknutí
- vmíchat párky pokrájené na kolečka, vlít mléko, 1 - 2 minuty povařit
.

sobota 19. května 2012

Slaný koláč z listového těsta II. - italský

Slaný koláč z listového těsta v italském stylu


Pečeno v nízké kulaté koláčové formě o průměru 24 centimetrů.


Základ

  • 250 g listového těsta
  • kousek másla na vymazání formy


Náplň

  • 250 g mascarpone
  • 200 g zakysané smetany 
  • 120 g (60 + 60) italské slaniny pancetty
  • 120 g mozzarelly
  • 100 g čerstvého baby špenátu
  • 60 g sušených nakládaných rajčat
  • 20 g kaparů
  • 4 vejce
  • 4 stroužky česneku 
  • hrst lístků bazalky
  • sůl, mletý pepř 


Jak na to  

- těsto rozdělit na půlku, první rozválet do kruhu o průměru cca dna formy, druhou o 3 - 4 cm větší
- do vymazané formy urovnat větší kruh, potřít vejcem, položit menší
- propíchnout párkrát vidličkou, zatížit fazolemi, zapéct 8 minut při 180 °C
- smíchat suroviny na náplň, nalít na předpečené těsto, posypat pepřem
- péct 30 minut, vyndat z trouby, na povrch urovnat kousky mozzarelly a plátky pancetty
- dopéct 20 - 25 minut dozlatova
.

pátek 18. května 2012

Vepřové pečené

Vepřová pečená krkovice nebo pečeně nebo plec


  • 1000 - 1200 g krkovice nebo kotlety nebo plece vcelku, může být s kostí i bez
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku (nemusí být)
  • kmín
  • sůl


Jak na to  

- maso nasolit, položit do pekáče tučnější stranou nebo kostí dolů
- posypat kmínem, obložit cibulí a česnekem
- 10 minut nepodlité nezakryté zapéct při 200 °C
- podlít, zakrýt a vybrat jeden ze způsobu upečení, pomalé nebo rychlejší
- rychlejší: stáhnout teplotu na 180 °C, péct 60 minut, polévat výpekem, odkrýt, maso pečené bez kosti obrátit, to s kostí neobracet, dopéct doměkka
- pomalejší: zakryté péct 3 - 4 hodiny při teplotě 130 °C, měkké maso odkrýt, při zvýšené teplotě dopéct dozlatova
.

úterý 15. května 2012

Caprese salát

Salát Caprese


  • rajčata
  • mozzarella
  • olivový olej
  • bazalka
  • sůl
  • pepř

Jak na to  

- plátky rajčat a mozzarelly poskládat na talíř/mísu, posypat lístky bazalky
- osolit, opepřit, zalít olivovým olejem
.