středa 12. listopadu 2014

Pikantní pečený lilek s česnekovozázvorovou pastou

Pikantní pečený lilek s česnekovozázvorovou pastou



Základ

  • 1 lilek (cca 300 g)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • vločky sušených chilli papriček
  • sůl


Česnekovozázvorová pasta

  • 40 g zázvoru
  • 4  stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 1/3 kávové lžičky mleté skořice
  • 1 - 2 polévkové lžíce zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu (nemusí být)


Jak na to  

- lilek rozpůlit, naříznout do mřížky, posypat solí, nechat vypotit
- setřít vodu, potřít olivovým olejem, posypat chilli vločkami
- dát do pekáče, do půlky výšky lilků zalít vodou, péct při 180 °C do zhnědnutí (30 - 40 minut)
- připravit pastu: na olivovém oleji orestovat zázvor a česnek, vmíchat kmín, skořici a citronovou šťávu
- přendat do misky, smíchat se 3 polévkovými lžícemi olivového oleje
- lilek servírovat s pastou, pokapat olivovým olejem, posypat vločkami chilli papriček
.

sobota 8. listopadu 2014

Kančí se šípkovou omáčkou

Kančí se šípkovou omáčkou

Ivi a Oto, díky za kance!


Maso přelité máslem necháme přes noc uležet v lednici.
V rozpisu je uvedena váha kořenové zeleniny v očištěném stavu.

  • 1500 g kančí kýty nebo plece
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 350 g cibule
  • 250 g mrkve, 200 g celeru, 100 g petržele
  • 250 ml červeného vína
  • 200 g slaniny (120 + 80)
  • 100 g másla
  • 6 bobkových listů, 10 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 12 kuliček pepře
  • 4 polévkové lžíce oleje nebo sádla
  • 4 polévkové lžíce šípkové marmelády
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1/2 většího citronu
  • 1/4 čajové lžičky skořice
  • perník na strouhání (podle potřeby)
  • sůl 

V případě, že máme plec nebo kýtu ze staršího kusu, maso předem naložíme do mořidla.
Viz TIP!



Jak na to  

- očištěné a opláchnuté maso prošpikovat proužky slaniny, svázat provázkem
- položit do pekáče, přidat plátky citronu, bobkové listy, pepř, nové koření a jalovec
- přelít 100 g rozpuštěného másla, odložit na noc do lednice
- maso zprudka opéct ze všech stran, odložit na talíř
- na slanině orestovat cibuli a zeleninu, přidat cukr, lehce zkaramelizovat
- přidat tymián a obsah pekáče, ve kterém bylo maso přes noc, zalít vínem, povařit
- vmíchat 2 polévkové lžíce šípkové marmelády
- maso osolit, vrátit do pekáče, přidat zeleninu z pánve
- na pánev nalít 250 ml vývaru, přilít k masu
- péct 15 minut na 180 °C, stáhnout na 160 °C, dopéct doměkka, v půlce pečení maso obrátit
- maso vyndat, omáčku propasírovat nebo rozmixovat
- pekáč vypláchnout 250 ml vývaru, přilít k omáčce
- vmíchat špetku skořice a 2 polévkové lžíce šípkové marmelády, 8 - 10 minut povařit
- podle potřeby zředit vývarem nebo zahustit perníkem na strouhání, dochutit
.

pátek 7. listopadu 2014

Dýňová polévka nadivoko

Dýňová polévka nadivoko

 
  • 1000 g oloupané vydlabané dýně
  • 200 g cibule
  • 60 g hustého brusinkového kompotu 
  • 20 g másla
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 5 bobkových listů, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček jalovce
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 1 kostka bujonu
  • snítka rozmarýnu
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana (nemusí být)


Jak na to  

- oloupanou vydlabanou dýni nakrájet na kostky, cibuli na kostičky a česnek na plátky
- na rozehřátém oleji s máslem osmahnout cibuli, přidat česnek
- orestovat dýni, přidat koření, rozmarýn a brusinky
- zalít 1500 ml horké vody, rozdrobit kostku bujonu
- 25 - 30 minut povařit
- vyndat koření, dohladka rozmixovat
- podle potřeby zředit, podle chuti přisolit
- podávat se lžičkou brusinek a podle chuti se zakysanou smetanou
.

čtvrtek 6. listopadu 2014

Pečená dýně Hokkaidó plněná mletým masem

Pečená dýně Hokkaidó plněná mletým hovězím masem

Stando, díky moc za letošní dýni!


Množství masové směsi vystačí na naplnění 2 dýní Hokkaidó. 


Základ

  • dýně Hokkaidó
  • 2 menší brambory na případné podložení dýně
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • rozmarýn


Náplň

  • 1000 g mleté hovězí kýty nebo plece
  • 425 ml sekaných rajčat v konzervě (1 plechovka)
  • 200 g mrkve
  • 200 ml červeného vína
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 190 g 15% zakysané smetany (1 kelímek)
  • 180 g cibule šalotky
  • 80 g Pancetty
  • 20 g másla
  • 5 stroužků česneku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • sůl, pepř 


Jak na to  

- na oleji a másle orestovat šalotku, postupně přidávat česnek, Pancettu, mrkev a řapíkatý celer
- shrnout ke kraji, po částech krátce a zprudka opéct mleté hovězí, promíchat
- přilít červené víno, krátce povařit
- vmíchat sůl, pepř, utřený česnek, sójovou omáčku a celý obsah plechovky se sekanými rajčaty, 15 minut povařit
- odstavit, vmíchat zakysanou smetanu
- dýni ve vrchní části rovně odříznout, vydlabat, potřít olejem
- naplnit směsí, položit větvičku rozmarýnu, vrátit zpět odříznutý kus dýně
- postavit na pekáč, podlít vodou
- péct 30 minut na 180 °C a 20 minut na 200 °C
.

středa 5. listopadu 2014

Škvarková pomazánka

Škvarková pomazánka


  • 800 g vepřových škvarků
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 4 - 5 stroužků česneku
  • 2 středně velké kyselé okurky (80 g)
  • 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • sůl, pepř


Jak na to  

- uvařit vejce natvrdo, oddělit bílky a žloutky
- škvarky namlít nebo rozsekat
- smíchat je s nakrájenou okurkou, cibulí, uvařenými nakrájenými bílky, rozetřenými žloutky, utřeným česnekem
- vmíchat hořčici, majoránku, sůl, pepř a papriku
.

úterý 4. listopadu 2014

Houskový kynutý knedlík

Houskový knedlík kynutý


  • 500 g polohrubé mouky (může být i hrubá)
  • 250 ml vlažné vody nebo mléka
  • 20 g droždí
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 vejce
  • 1 den starý rohlík (42 g)
  • sůl


Jak na to  

- prosetou mouku smíchat se solí, udělat důlek, nalít 125 ml vlažné vody
- vodu osladit, rozdrobit droždí, promíchat
- po vzejití droždí přidat zbytek vody a vejce, dobře prohníst v skoro nelepivé těsto
- zapracovat na kostky nakrájené pečivo
- rozpůlit, nejdříve zpracovat bochánek, pak zformovat na 20 cm dlouho šišku
- poprášit, zakrýt utěrkou, nechat 45 minut kynout, 2x - 3x během kynutí otočit
- vařit v osolené vroucí vodě 15 minut, jednou otočit
- hotové po vyndání propíchat, aby unikla pára
.

úterý 28. října 2014

Kančí guláš

Kančí guláš na pivu a brusinkách

Ivi a Oto, díky za kance!


Ve stejné úpravě lze připravit i vepřové maso!

  • 500 g kančí plece
  • 250 ml piva
  • 200 g cibule (2 větší)
  • 100 g slaniny nebo špeku
  • 100 - 200 ml vývaru (nebo povařit 1/2 kostky bujonu ve 250 ml vody)
  • 4 ks bobkového listu, 6 ks celého pepře, 6 ks nového koření, 6 ks jalovce
  • 2 polévkové lžíce sádla nebo oleje
  • 2 polévkové lžíce hustého brusinkového kompotu
  • 2 plátky citronu bez kůry
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • sůl, kmín, pepř
  
Pokud je maso ze starého kusu, naložíme ho na 2 až 4 dny předem do mořidla - viz TIP!

 
Jak na to  

- na sádle 12 - 15 minut zvolna restovat cibuli a slaninu
- přidat očištěné maso nakrájené na kostky, zprudka zatáhnout
- nasypat cukr, jemně zkaramelizovat, přidat koření a plátky citronu, 5 minut povařit
- přilít pivo, nechat odpařit, vmíchat brusinky, zalít vývarem, dusit doměkka
- odstranit koření, vmíchat ve studené vodě dobře rozmíchanou mouku, 15 minut povařit
.