středa 15. července 2015

Housky pivní s rozmarýnem

Housky pivní s rozmarýnem bez kynutí


Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml piva
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 25 g sušeného mléka (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
  • 1 čajová lžička sušeného rozmarýnu (1 polévková lžíce čerstvého)
  • sůl
  • na posypání mák, kmín, sezamové nebo slunečnicové semínko, hrubozrnná sůl...


Kvásek

  • 100 ml mléka
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 kávová lžička cukru

 
Jak na to  

- nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, sušeným mlékem a rozmarýnem, přilít pivo, kvásek a žloutek, promíchat
- nakonec nalít olej, promíchat, na desce důkladně hníst, alespoň 10 minut
- těsto rozdělit na 6 částí, z každé uplést housku, nechat 5 minut odpočinout
- potřít prošlehaným bílkem, posypat hrubozrnnou solí, mákem, kmínem, semínky...
- péct 12 - 14 minut při 200 °C dozlatova
.

úterý 14. července 2015

Žampionová pomazánka

Žampionová pomazánka


  • 250 g žampionů
  • 250 g tvarohu nebo ricotty nebo sýru nebo pomazánkového másla
  • 80 g másla (30 + 50)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje (1 + 1)
  • 2 - 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 čajová lžička sójové omáčky
  • pažitka
  • sůl, pepř

 
Jak na to  

- žampiony oloupat, opláchnout, nadrobno pokrájet
- osmahnout na másle a olivovém oleji do změknutí
- po vyvaření vody lehce opéct dozlatova
- smíchat tvaroh, máslo, hořčici, vychladlé žampiony, sójovou omáčku, utřený česnek a olivový olej
- vmíchat 2 - 3 lžíce zakysané smetany, osolit, opepřit
- přidat nadrobno pokrájenou pažitku (jarní cibulku, cibuli)
.

neděle 12. července 2015

Cuketová buchta

Cuketová buchta

Stando, díky za cuketu :-)


Pečeno na plechu o rozměrech cca 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 500 g oloupané cukety zbavené měkkého středu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g másla nebo Hery
  • 200 g jader vlašských ořechů
  • 200 g cukru krupice
  • 100 ml mléka
  • 60 g hořké čokolády, může být i na vaření
  • 35 g kakaa (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 3 čajové lžičky instantní kávy (5 g)
  • 3 celá vejce
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva (5 g)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 čajová lžička jedlé sody (4 g)
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu

    Poleva

    • 100 g hořké čokolády, může být i na vaření
    • 50 ml 31% smetany
    • 50 ml vody
    • 30 g másla
    • 20 g kakaa


    Posyp

    • 50 g jader vlašských ořechů 

     
    Jak na to  

    - v zahřátém mléce rozpustit čokoládu, vmíchat extrakt a rum
    - rozpustit máslo
    - smíchat mouku s práškem do pečiva, sodou, solí, kávou, kakaem a namletými ořechy
    - prošlehat vejce s cukrem, přidat mléko s rozpuštěnou čokoládou a zchladlé rozpuštěné máslo, vmíchat k mouce
    - vmíchat nastrouhanou cuketu
    - rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, péct 30 - 35 minut při 170 °C
    - ve vodní lázni připravit polevu, po zchladnutí na 30 - 35 °C rozetřít na studenou buchtu, posypat ořechy

    sobota 11. července 2015

    Brokolicové lívance

    Brokolicové lívance



    • 500 ml mléka
    • 300 g brokolicových růžiček
    • 250 g polohrubé mouky
    • 25 g droždí
    • 2 vejce
    • 1 čajová lžička cukru
    • 1 vrchovatá čajová lžička kari koření
    • slunečnicový olej na smažení
    • zakysaná smetana, sůl, pepř a pažitka k servírování (nemusí být)
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - růžičky brokolice blanšírovat
    - v mléku prošlehat 2 vejce, vmíchat cukr, mouku a droždí
    - přidat ořezané vršky blanšírované brokolice
    - nechat hodinu v teple kynout, do nakynutého těsta vmíchat sůl, pepř a kari
    - osmažit z obou stran dozlatova
    .

    čtvrtek 9. července 2015

    Pizza z listového těsta

    "Pizza" z listového těsta


    Základ

    • 400 g listového těsta
    • 1 polévková lžíce hladké mouky na podsypání
    • 1 vejce
    • olivy, tyrolský špek, mozzarella, špenát, žampiony, tuňák...


    Rajčatová omáčka

    • 250 g cherry rajčat
    • 2 stroužky česneku
    • 2 kávové lžičky tymiánu
    • 2 polévkové lžíce olivového oleje
    • 2 - 3 čajové lžičky cukru
    • 1/3 kávové lžičky mleté skořice
    • sůl, pepř

     
    Jak na to  

    - lehce osmahnout utřený česnek, přidat pokrájená rajčata a cukr
    - vmíchat skořici, tymián, pepř a sůl, povařit 12 - 15 minut do vyvaření vody, propasírovat
    - 200 g listového těsta rozválet na cca 30 x 40 cm, seříznout rohy
    - na krajích potřít rozšlehaným vejcem, přehnout
    - potřít rajčatovou omáčkou, poklást olivami, špekem, žampiony, mozzarellou...
    - přehnutý okraj potřít vejcem
    - péct cca 12 minut při 210 °C dozlatova
    .

    středa 1. července 2015

    Pečený květák s parmazánem

    Pečený květák s parmazánem


    • 900 g květáku (1 větší hlávka)
    • 100 g parmazánu
    • 4 stroužky česneku
    • 2 polévkové lžíce šťávy z citronu
    • 1 čajová lžička kmínu
    • 1/4 kávové lžičky muškátového oříšku
    • čerstvá petrželka nebo pažitka
    • olivový olej
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - květák rozdělit na růžičky, na pár vteřin ponořit do octové vody
    - rozložit na plech vyložený pečicím papírem, pokapat šťávou z citronu, polít olivovým olejem
    - přidat utřený česnek, poprášit muškátovým oříškem, posypat kmínem, osolit, opepřit
    - péct cca 20 minut při 200 °C dozlatova (po 10 minutách obrátit)
    - po vyndání z trouby ihned posypat strouhaným parmazánem
    .