čtvrtek 20. prosince 2012

Nakládaný Hermelín

Print Friendly and PDF
Nakládaný Hermelín nebo Camembert

Sýr se po naložení musí nechat několik dní uležet!


Rozpis pro 16 kusů Hermelínu nebo Camembertu. 


Základ

  • 16 ks 100g Hermelínu nebo Camembertu
  • 8 - 16 stroužků česneku
  • 4 větší cibule
  • 4 bobkové listy
  • nakládané beraní rohy, feferonky, papriky
  • mletý pepř, mletá paprika 


Olej na naložení

  • 800 - 1000 ml olivového nebo slunečnicového oleje
  • 10 kuliček pepře, 
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 čajová lžička hořčičného semínka
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 zarovnaná čajová lžička soli


Jak na to

- sýr podélně rozkrojit, podle chuti okořenit, přidat česnek, papriku, přiklopit
- naskládat do nádoby, prokládat cibulí, bobkovými listy a beraními rohy
- v oleji rozmíchat koření, sýry zalít
- několik dní nechat v chladu rozležet
.

K posezení u vína a piva je naložený Hermelín nebo Camembert jako stvořený.
Aby byl krásně uleželý a chuťově rozvinutý, necháme ho v olejovém nálevu zrát několik dní. 


Příprava a naplnění sýrů

V půl litru oleje rozmícháme sůl, tymián, hořčičné semínko, nové koření a celý pepř.
Sloupnutou cibuli a chilli papričky nakrájíme na kolečka.
Oloupané stroužky česneku na plátky.

  • Sýry podélně rozkrojíme na poloviny.
  • Jednu nebo obě půlky na řezné straně posypeme mletým pepřem a mletou paprikou.
  • Pro ostřejší variantu zvolíme papriku pálivou nebo rovnou chilli koření.
  • Přidáme plátky česneku, popřípadě i jedno až dvě kolečka chilli papričky.
  • Rozkrojené půlky sýru k sobě zpátky přiklopíme.


Naložení

  • Na dno plastové, dobře uzavíratelné misky nebo čtyřlitrové sklenice se šroubovacím uzávěrem nasypeme pár koleček cibule a bobkový list.
  • Urovnáme první vrstvu sýrů.
    Proložíme ji částí cibule, přidáme pár beraních rohů, nakládanou papriku a bobkový list.
    Podle chuti můžeme také přidat 1 až 2 feferonky.

  • Ve vrstvení a prokládání pokračujeme.
  • Po naskládání zhruba poloviny sýrů promícháme ochucený olej a sýry s ním zalijeme tak, aby ty horní nebyly zcela ponořené.
    Pokračujeme v rovnání a prokládání.
    Na závěr do nádoby dolijeme olej tak, aby byly i ty poslední sýry na vrchu zcela ponořené.

  • Naložené sýry na několik dní uložíme do chladna.
  • V nouzi, pokud je nutně potřebujeme mít ke konzumaci připravené dříve, je necháme 2 až 3 dny stát v pokojové teplotě.

Dvě až tři hodiny před servírováním necháme sýry "rozdýchat" v pokojové teplotě.
Nakládaný Hermelín nebo Camembert podáváme s pečivem.

  


TIP!  Po naplnění můžeme k sýrům přidat snítku čerstvého rozmarýnu.

TIP!  Na naložení je vhodnější dobře uzavíratelná širší miska než sklenice. Sýry se z ní budou lépe vyndávat.
Při případném převozu, třeba na oslavu Silvestra, sklenici nebo misku pečlivě uzavřeme! Pro jistotu ji ještě dáme do pevné igelitové tašky. 


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat