středa 5. prosince 2018

Perníkový stromeček

Perníkový stromeček jako dekorace


  • 500 g perníkového těsta
  • mleté perníkové koření např. skořice, anýz, badyán, zázvor, kardamon...
  • 1 vejce

Bílková poleva 
  • bílek z jednoho vejce
  • 150 - 200 g moučkového cukru
  • šťáva z citronu

Jak na to  

- na papír nakreslit a vystřihnout šablony
- do těsta přidat mleté koření, rozválet na tloušťku 0,5 - 0,7 cm
- vyříznout jednotlivé části, uprostřed vykrojit malý otvor
- péct 8 - 10 minut při 180 °C, ihned po vyndání z trouby potřít prošlehaným vajíčkem
- sestavit na špejli
- utřít bílkovou polevu, ozdobit
.

Klidně použijeme koupené těsto. Pro dekoraci splní účel velice dobře. 
Po skončení vánočních oslav stromeček stejně nejspíš vyhodíme.
Do koupeného těsta doporučuji přidat perníkové koření pro větší vůni vystaveného stromečku.

Z 500 gramů těsta vytvoříme 2 stromky o výšce okolo 15 centimetrů a 7 patrech, spodní má průměr přibližně 15 centimetrů.

Na papír nakreslíme šablony, vystřihneme.
Nezapomeneme také na podložky mezi jednotlivá patra stromku, kulatý podstavec a zakončení na špici.
Můžeme použít různá vykrajovátka.

Zapneme troubu, teplotu nastavíme na 180 °C.

Na potření připravíme vidličkou rozšlehané celé vejce.

Těsto vyválíme na tloušťku 5 - 7 milimetrů, podle šablon vyřízneme jednotlivé části.
Uprostřed každého dílu, kromě posledního na špici, vykrojíme malou dírku.
Na pečicím papíře pečeme 8 - 10 minut.

Pro lesklý povrch jednotlivé části ihned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem.

Na zdobení připravíme polevu.
Do misky dáme bílek, nasypeme 150 gramů prosetého cukru moučky, přidáme 2 čajové lžičky šťávy z citronu.
Malou vařečkou nebo lžící třeme do zhoustnutí.
Pokud je cukr moučka příliš hrudkovitý, prosejeme 2x! 

Správně utřená poleva je bílá, neprůsvitná.

Ideální hustotu vyzkoušíme špejlí. 
Namočíme špičku a zkusíme udělat čáru.
Pokud se čára roztéká, je poleva málo utřená nebo jsme použili bílek z velkého vejce. Pokračujeme dále ve tření, jestliže se výsledek nezlepšuje, přidáme malé množství cukru a ještě chvíli třeme.

Pokud se čára sice neroztéká, ale je přerušovaná, špatně drží, použili jsme zřejmě menší bílek. Naředíme pár kapkami citronové šťávy a znovu protřeme.

Stromek pomocí špejle sestavíme, jednotlivé díly k sobě okolo otvoru lepíme polevou.
Ozdobíme, necháme zaschnout.









Přejít na seznam receptů









Žádné komentáře:

Okomentovat