středa 5. prosince 2018

Perníkový stromeček

Perníkový stromeček s bílkovou polevou jako dekorace


Podle rozpisu připravíme 2 stromky o výšce okolo 15 centimetrů a 7 patrech.
To spodní má průměr přibližně 15 centimetrů.


Základ

  • 500 g perníkového těsta
  • mleté perníkové koření např. skořice, anýz, badyán, zázvor, kardamon...
  • 1 vejce


Bílková poleva

  • bílek z jednoho vejce
  • 150 - 200 g moučkového cukru
  • šťáva z citronu

Jak na to  

- na papír nakreslit a vystřihnout šablony
- do koupeného těsta přidat mleté koření, rozválet na tloušťku 0,5 - 0,7 cm
- vyříznout jednotlivé části, uprostřed vykrojit malý otvor
- péct 8 - 10 minut při 180 °C, ihned po vyndání z trouby potřít prošlehaným vajíčkem
- sestavit na špejli
- utřít bílkovou polevu, ozdobit
.

Pokud si perníkové těsto nezpracujeme sami, klidně použijeme koupené. 
Pro dekoraci splní účel velice dobře.
Pro větší vůni vystaveného stromečku doporučuji do koupeného těsta přidat perníkové koření.


Příprava

Na papír nakreslíme šablony, vystřihneme je.
Nezapomeneme také na podložky mezi jednotlivá patra stromku, kulatý podstavec a zakončení na špici.
Obkreslit můžeme vhodná vykrajovátka.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Vidličkou rozšleháme celé vejce, budeme s ním potírat upečené těsto.
Plech vyložíme pečicím papírem.


Upečení

Těsto vyválíme na tloušťku 5 - 7 milimetrů.
Podle šablon vyřízneme jednotlivé části.

Uprostřed každého dílu vykrojíme malou dírku.
Urovnáme na plech, dáme péct do rozehřáté trouby.

Za 8 - 10 minut bude hotovo.

Ihned po vytažení z trouby perník potřeme rozšlehaným vejcem.
Povrch se bude hezky lesknout.


Bílková poleva

Cukr moučku prosejeme.
Pokud je příliš hrudkovitý, prosejeme ho 2x! 
 
Do misky dáme bílek, přisypeme 150 gramů cukru moučky.
Přidáme 2 čajové lžičky šťávy z citronu.

Malou vařečkou nebo lžící třeme do zhoustnutí.
Správně utřená poleva je bílá, neprůsvitná.

Ideální hustotu vyzkoušíme špejlí.
Namočíme špičku a zkusíme udělat čáru.
Pokud se čára roztéká, je poleva málo utřená nebo jsme použili bílek z velkého vejce. 
Pokračujeme dále ve tření, jestliže se výsledek nezlepšuje, přidáme malé množství cukru a ještě chvíli třeme.

Pokud se čára sice neroztéká, ale je přerušovaná, špatně drží, použili jsme zřejmě menší bílek.
Polevu naředíme pár kapkami citronové šťávy a znovu protřeme.


Sestavení

Špejli zapíchneme do podstavce.
Jednu podložku ze spodu natřeme malým množstvím polevy, navlékneme ji na špejli.
Bílková poleva k sobě jednotlivé díly hezky přilepí. 
 
První, tedy největší patro na spodní straně okolo otvoru natřeme polevou a navlékneme na špejli.
A takto pokračujeme do spotřebování všech částí.
Podložka, patro, podložka, patro...
Slepovat malým množstvím polevy.

Pro efekt zasněženého stromu perník ozdobíme polevou.
Necháme zaschnout.


TIP!  Bílkovou polevu můžeme obarvit vmícháním malého množství gelové barvy.








Přejít na seznam receptů









Žádné komentáře:

Okomentovat