středa 5. prosince 2018

Perníkový stromeček

Perníkový stromeček s bílkovou polevou jako dekorace


  • 500 g perníkového těsta
  • mleté perníkové koření např. skořice, anýz, badyán, zázvor, kardamon...
  • 1 vejce

Bílková poleva 
  • bílek z jednoho vejce
  • 150 - 200 g moučkového cukru
  • šťáva z citronu

Jak na to  

- na papír nakreslit a vystřihnout šablony
- do těsta přidat mleté koření, rozválet na tloušťku 0,5 - 0,7 cm
- vyříznout jednotlivé části, uprostřed vykrojit malý otvor
- péct 8 - 10 minut při 180 °C, ihned po vyndání z trouby potřít prošlehaným vajíčkem
- sestavit na špejli
- utřít bílkovou polevu, ozdobit
.

Klidně použijeme koupené těsto. Pro dekoraci splní účel velice dobře. 
Po skončení vánočních oslav stromeček stejně nejspíš vyhodíme.
Do koupeného těsta doporučuji přidat perníkové koření pro větší vůni vystaveného stromečku.


Pečení

Z 500 gramů těsta vytvoříme 2 stromky o výšce okolo 15 centimetrů a 7 patrech, spodní má průměr přibližně 15 centimetrů.

Na papír nakreslíme šablony, vystřihneme.
Nezapomeneme také na podložky mezi jednotlivá patra stromku, kulatý podstavec a zakončení na špici.
Můžeme použít různá vykrajovátka.

Zapneme troubu, teplotu nastavíme na 180 °C.

Na potření připravíme vidličkou rozšlehané celé vejce.

Těsto vyválíme na tloušťku 5 - 7 milimetrů, podle šablon vyřízneme jednotlivé části.
Uprostřed každého dílu, kromě posledního na špici, vykrojíme malou dírku.
Na pečicím papíře pečeme 8 - 10 minut.

Pro lesklý povrch jednotlivé části ihned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem.


Bílková poleva

Do misky dáme bílek, nasypeme 150 gramů prosetého cukru moučky, přidáme 2 čajové lžičky šťávy z citronu.
Malou vařečkou nebo lžící třeme do zhoustnutí.
Pokud je cukr moučka příliš hrudkovitý, prosejeme 2x! 

Správně utřená poleva je bílá, neprůsvitná.

Ideální hustotu vyzkoušíme špejlí. 
Namočíme špičku a zkusíme udělat čáru.
Pokud se čára roztéká, je poleva málo utřená nebo jsme použili bílek z velkého vejce. Pokračujeme dále ve tření, jestliže se výsledek nezlepšuje, přidáme malé množství cukru a ještě chvíli třeme.

Pokud se čára sice neroztéká, ale je přerušovaná, špatně drží, použili jsme zřejmě menší bílek. Naředíme pár kapkami citronové šťávy a znovu protřeme.


Dokončení

Stromek pomocí špejle sestavíme.
Okolo otvoru k sobě jednotlivé díly lepíme polevou.

Ozdobíme, necháme zaschnout.









Přejít na seznam receptů









Žádné komentáře:

Okomentovat