středa 1. června 2016

Cannelloni plněné špenátem a kuřecím masem

Cannelloni se špenátem a kuřecím masem



Základ

  • 20 - 22 ks těstovin cannelloni
  • 60 g sýru niva nebo gorgonzola


     Náplň

    • 450 g kuřecích prsou bez kůže
    • 450 g mražených špenátových listů
    • 80 g nivy nebo gorgonzoly
    • 200 g ricotty
    • 150 g 31% smetany
    • 80 g cibule
    • 5 stroužků česneku
    • 6 polévkových lžic olivového oleje
    • sůl, pepř


    Bešamel

    • 50 g  másla
    • 50 g hladké mouky
    • 500 ml mléka
    • sůl, muškátový oříšek

    Jak na to  

    - na oleji zlehka orestovat cibuli, přidat maso, zprudka ho opéct
    - snížit teplotu, nechat vydusit šťávu, vmíchat česnek, sůl a pepř
    - přidat špenátové listy, po 6 - 8 minutách přilít smetanu, přivést k varu, vypnout
    - vmíchat sýr a ricottu
    - připravit bešamel: na pánvi rozpustit máslo, nasypat mouku, okolo 3 minut promíchávat
    - přilít teplé mléko, 5 minut povařit, vmíchat sůl, muškátový oříšek a ev. pepř
    - masovošpenátovou směsí naplnit cannelloni, na dno pekáče rozetřít část bešamelu, naskládat naplněné cannelloni, potřít zbytkem bešamelu, posypat sýrem
    - nezakryté péct cca 15 minut při 180 °C, na závěr možno zapéct 1 - 2 minuty pod grilem
    .

    Příprava

    Špenátové listy vyndáme z mrazáku, aby lehce povolily.

    Kuřecí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na malé nudličky.
    Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno.
    Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.


    Náplň

    V hlubší pánvi zahřejeme olej.
    Nasypeme cibuli, okolo 6 minut na mírném plameni promícháváme.

    Zvýšíme teplotu, přidáme maso.
    Krátce a rychle ho orestujeme do zlatova.
    Teplotu snížíme, promícháváme.
    Za 6 až 8 minut se vydusí šťáva, kterou pustilo maso.

    Vmícháme utřený česnek, čajovou lžičku soli a čajovou lžičku mletého pepře.
    Do pánve přidáme povolené špenátové listy, mícháme.
    Po přibližně 8 minutách přilijeme smetanu, přivedeme k varu,vypneme.
    Vmícháme 80 gramů sýra a ricottu, podle chuti přisolíme.


    Bešamel

    Bešamelovou omáčku připravujeme současně s masovošpenátovou náplní.

    Na velice mírném plameni začneme zahřívat mléko.

    V širším hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přisypáváme mouku.
    Na mírném plameni okolo 3 minut promícháváme.

    Do vzniklé jíšky přilijeme teplé mléko.
    Ze začátku hodně mícháme, aby se nenadělaly hrudky.
    Přibližně 5 minut na mírném plameni povaříme.

    Do bešamelové omáčky vmícháme půl čajové lžičky soli a třetinu čajové lžičky nastrouhaného muškátového oříšku.
    Můžeme také zlehka opepřit.

    Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


    Naplnění a pečení

    Před naplněním je potřeba přečíst návod, od různých výrobců může být způsob přípravy těstovin rozdílný.
    Některé se musejí předem spařit horkou vodou, některé povařit.

    Jednotlivé cannelloni naplníme připravenou směsí.

    Na dno pekáče rozetřeme třetinu bešamelové omáčky.
    V jedné vrstvě naskládáme naplněné cannelloni.
    Rozetřeme zbytek bešamelu.
    Na konec posypeme 60 gramy nastrouhané nivy nebo gorgonzoly.

    Nezakryté dáme péct.
    Pečeme 15 až 20 minut.
    Na závěrečnou minutu dvě můžeme zapéct pod grilem.
     

    TIP!  Recept byl připraven z 250g balení hotových těstovin cannelloni značky Barilla, které se předem nemusejí vařit nebo spařit vroucí vodou.









    Přejít na seznam receptů


    2 komentáře:

    1. tak toto bude rozhodně zítra k obědu, děkuji

      OdpovědětVymazat