středa 1. června 2016

Cannelloni plněné špenátem a kuřecím masem

Cannelloni se špenátem a kuřecím masem


  • 20 - 22 ks těstovin cannelloni
  • 60 g sýru niva nebo gorgonzola

     Náplň
    • 450 g kuřecích prsou bez kůže
    • 450 g mražených špenátových listů
    • 80 g nivy nebo gorgonzoly
    • 200 g ricotty
    • 150 g 31% smetany
    • 80 g cibule
    • 5 stroužků česneku
    • 6 polévkových lžic olivového oleje
    • sůl, pepř

    Bešamel
    • 50 g  másla
    • 50 g hladké mouky
    • 500 ml mléka
    • sůl, muškátový oříšek

    Jak na to  

    - na oleji zlehka orestovat cibuli, přidat maso, okolo 8 minut smažit, vmíchat česnek, sůl a pepř
    - přidat lehce povolené špenátové listy, po 8 minutách přilít smetanu, přivést k varu, vypnout, vmíchat sýr a ricottu
    - připravit bešamel: na pánvi rozpustit máslo, nasypat mouku, okolo 3 minut promíchávat
    - přilít teplé mléko, 5 minut povařit, míchat, vmíchat sůl, muškátový oříšek a ev. pepř
    - masovošpenátovou směsí naplnit cannelloni, na dno pekáče rozetřít část bešamelu, naskládat naplněné cannelloni, potřít zbytkem bešamelu, posypat sýrem
    - péct nezakryté cca 15minut při 180 °C, na závěr dát na cca 2 minuty pod gril
    .

    Špenátové listy vyndáme z mrazáku, aby lehce povolily.

    Kuřecí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na malé nudličky.
    Cibuli nakrájíme nadrobno.
    Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

    V hlubší pánvi zahřejeme olej, nasypeme cibuli, okolo 6 minut na mírném plameni promícháváme.
    Zvýšíme teplotu, nasypeme maso, zhruba 8 minut restujeme.
    Vmícháme utřený česnek, čajovou lžičku soli a mletého pepře.
    Do pánve přidáme mírně povolené špenátové listy, mícháme.
    Po 8 - 10 minutách přilijeme smetanu, přivedeme k varu, vypneme, vmícháme 80 gramů sýra a ricottu, podle chuti přisolíme.




    Připravíme bešamelovou omáčku.
    Ideálně současně s masovošpenátovou náplní.
    Mléko zahřejeme.
    V širším hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přisypeme mouku. Na mírném plameni okolo 3 minut promícháváme.
    Do vzniklé jíšky přilijeme teplé mléko. Ze začátku hodně mícháme, aby se nenadělaly hrudky.
    Přibližně 5 minut na mírném plameni povaříme.
    Vmícháme půl čajové lžičky soli a třetinu čajové lžičky nastrouhaného muškátového oříšku.
    Můžeme také zlehka opepřit.


    Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

    Jednotlivé cannelloni naplníme směsí.
    Na dno pekáče rozetřeme třetinu bešamelové omáčky, v jedné vrstvě naskládáme naplněné cannelloni, na vrch rozetřeme zbytek bešamelu.
    Posypeme 60 gramy nastrouhané nivy/gorgonzoly.
    Pečeme nezakryté 15 minut, přendáme pod gril a ještě 2 - 3 minuty zapečeme.





    TIP!  Recept byl připraven z 250g balení hotových těstovin cannelloni značky Barilla, které se předem nemusejí vařit nebo spařit vroucí vodou.
    Před naplněním je potřeba přečíst návod, od různých výrobců může být způsob přípravy těstovin rozdílný.



    Přejít na seznam receptů


    2 komentáře:

    1. tak toto bude rozhodně zítra k obědu, děkuji

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Já děkuji za komentář a přeji dobrou chuť!

        Vymazat