sobota 12. března 2016

Carnitas s ananasovým džusem a chilli paprikou

Vepřové carnitas se 100% ananasovým džusem a chilli paprikou


  • 1500 g vepřové plece
  • 150 g sádla
  • 200 ml 100% ananasového džusu
  • 100 ml šťávy z limetky (cca ze 2 ks)
  • 6 stroužků česneku
  • 2 papričky jalapeños
  • 2 čajové lžičky římského kmínu
  • 2 čajové lžičky soli

Jak na to  

- v silnostěnném hrnci rozehřát sádlo, přidat pokrájené maso a všechny ostatní ingredience
- zalít ananasovým džusem, šťávou z limetky, dolít vodou
- zakrýt, dusit na velmi mírném plameni 1,5 - 2 hodiny
- odkrýt, zvýšit teplotu, nechat vyvařit vodu, opéct na tuku, který zůstane na dně v hrnci
- vidličkou roztrhat na kusy
.

Papričky nakrájíme na kolečka, oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Plec opláchneme a osušíme, rozkrájíme na kostky.

V silnostěnném hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme pokrájené maso, sůl, římský kmín, utřený česnek a chilli papričky.
Zalijeme ananasovým džusem a limetkovou šťávou.
Doplníme vodou, aby bylo maso akorát ponořené.
Mělo by stačit přibližně 150 mililitrů. 




Zakryjeme poklicí, přivedeme k varu, teplotu stáhneme na úplné minimum.
Po dobu jedné a půl až 2 hodin necháme maso jen jemně probublávat.
Nemícháme.
Dobu dušení přizpůsobíme podle toho, jak chceme mít ve výsledku maso rozpadlé.
Pokud na malá vlákna, dusíme okolo 2 hodin. 
Pokud na větší kusy, bude stačit 80 - 90 minut.


Odkryjeme, zvýšíme teplotu, zhruba po 30 minutách bude voda vyvařená a v hrnci zbude pouze tuk.
Občas promícháme, kostky masa se začnou opékat a rozpadat na jednotlivá vlákna.
Pokud jsme dusili kratší dobu, natrháme na požadovanou velikost 2 vidličkami.



Vypneme, podle potřeby přisolíme.
Ideálně podáváme v tortille a s dresinky, se salsou...

TIP!  Carnitas se připravují na milion způsobů. Tento recept je ze stránek Bailey farms.

TIP!!  Po vydušení vody můžeme kostky masa přendat na plech a dohněda opéct v troubě.


Přejít na seznam receptů




Žádné komentáře:

Okomentovat