Rozpis na velký plech rozměru 30 x 40 centimetrů.
1 hrnek = 250 mililitrů
Těsto
- 2 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku slunečnicového oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1/2 kávové lžičky soli
- 1 polévková lžíce kakaa (do 2. půlky hotového těsta)
- 1 polévková lžíce rumu na potření
- 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 3 pol. lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu
Krém
- 500 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 500 g tvarohu (2 kostky)
- 2 polévkové lžíce cukru krupice
- 2 polévkové lžíce rumu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 2 čajové lžičky šťávy z citronu
- 125 g másla
- 3 polévkové lžíce moučkového cukru
Poleva
- 400 g 15% zakysané smetany (2 kelímky)
- 100 g čokolády na vaření
Jak na to
- metličkou prošlehat vejce s cukry, přilít olej a mléko, vmíchat mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí
- odebrat 2 plné hrnky těsta - rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, do zbytku těsta vmíchat kakao a nalít na světlé těsto
- péct cca 20 minut při 180 °C
- uvařit pudink, vmíchat rum, vanilkový extrakt a citronovou šťávu
- do teplého pudinku prošlehat máslo a půlku jednoho tvarohu, pak přidat druhou půlku a celý druhý tvaroh a cukr moučku, vyšlehat na hladký krém
- korpus koláče potřít rumem, rozetřít krém
- ve vodní lázni rozpustit čokoládu, vmíchat smetany, nalít na krém, nechat ztuhnout
.
- metličkou prošlehat vejce s cukry, přilít olej a mléko, vmíchat mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí
- odebrat 2 plné hrnky těsta - rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, do zbytku těsta vmíchat kakao a nalít na světlé těsto
- péct cca 20 minut při 180 °C
- uvařit pudink, vmíchat rum, vanilkový extrakt a citronovou šťávu
- do teplého pudinku prošlehat máslo a půlku jednoho tvarohu, pak přidat druhou půlku a celý druhý tvaroh a cukr moučku, vyšlehat na hladký krém
- korpus koláče potřít rumem, rozetřít krém
- ve vodní lázni rozpustit čokoládu, vmíchat smetany, nalít na krém, nechat ztuhnout
.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Plech vymažeme olejem, vysypeme hrubou moukou.
V míse smícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a solí.
Do jiné mísy rozklepneme vejce, přisypeme hrnek cukru a vanilkový cukr.
Okolo 3 minut šleháme metličkou, pak po částech přiléváme olej a nakonec mléko.
Do směsi vmícháme připravenou mouku.
Hotového těsta budou zhruba 4 hrnky.
Dva plné hrnky těsta rovnoměrně nalijeme na vymazaný a vysypaný plech.
Do zbytku těsta vmícháme polévkovou lžíci kakaového prášku.
Nalijeme pramínkem na světlé těsto na plech.
S plechem mírně zatřeseme, dáme péct.
Na první pohled se může zdát, že je těsta málo, ale pečením vyběhne!
Za 18 - 20 minut bude upečeno.
Necháme vychladnout
Připravíme krém.
Ve 150 mililitrech mléka rozmícháme oba pudinky se 2 polévkovými lžícemi cukru.
Zbytek mléka zahříváme na středním plameni.
Do horkého mléka vlijeme připravený rozmíchaný pudink, za stálého míchání okolo minuty povaříme.
Odstavíme a hned vmícháme rum, vanilkový extrakt a citronovou šťávu.
Občas promícháme.
Po zhruba 5 minutách přidáme do teplého pudinku půlku jednoho tvarohu a máslo, šlehačem prošleháme.
Přidáme druhou půlku tvarohu, druhý celý tvaroh a moučkový cukr.
Dobře vyšleháme na hladký krém.
Vychladlý korpus koláče potřeme 1 polévkovou lžící rumu.
Rozetřeme krém.
Dáme na chvilku ztuhnout do chladna.
Připravíme finální vrstvu.
Do misky nalámeme čokoládu, posadíme na hrnec s vodou.
Zahříváme, mícháme.
Jakmile se čokoláda rozpustí, odstavíme, vmícháme zakysané smetany.
Potřeme povrch koláče.
Můžeme dozdobit, třeba posypat kakaem, strouhanými ořechy, strouhanou čokoládou...
Přejít na seznam receptů
Zajímavé a šikovné recepty
OdpovědětVymazatDěkuji za milý komentář!
Vymazat