pátek 15. ledna 2016

Hrnkový koláč s tvarohovým krémem

Hrnkový koláč s tvarohovým krémem


Rozpis na velký plech rozměru 30 x 40 centimetrů.

1 hrnek = 250 mililitrů


Těsto
  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce kakaa (do 2. půlky hotového těsta)
  • 1 polévková lžíce rumu na potření
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 3 pol. lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu

Krém
  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 500 g tvarohu (2 kostky)
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 125 g másla
  • 3 polévkové lžíce moučkového cukru

Poleva
  • 400 g 15% zakysané smetany (2 kelímky)
  • 100 g čokolády na vaření

Jak na to  

- metličkou prošlehat vejce s cukry, přilít olej a mléko, vmíchat mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí
- odebrat 2 plné hrnky těsta - rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, do zbytku těsta vmíchat kakao a nalít na světlé těsto
- péct cca 20 minut při 180 °C
- uvařit pudink, vmíchat rum, vanilkový extrakt a citronovou šťávu
- do teplého pudinku prošlehat máslo a půlku jednoho tvarohu, pak přidat druhou půlku a celý druhý tvaroh a cukr moučku, vyšlehat na hladký krém
- korpus koláče potřít rumem, rozetřít krém
- ve vodní lázni rozpustit čokoládu, vmíchat smetany, nalít na krém, nechat ztuhnout
.


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Plech vymažeme olejem, vysypeme hrubou moukou.
V míse smícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a solí.
Do jiné mísy rozklepneme vejce, přisypeme hrnek cukru a vanilkový cukr.
Okolo 3 minut šleháme metličkou, pak po částech přiléváme olej a nakonec mléko.
Do směsi vmícháme připravenou mouku.
Hotového těsta budou zhruba 4 hrnky.
Dva plné hrnky těsta rovnoměrně nalijeme na vymazaný a vysypaný plech.
Do zbytku těsta v míse vmícháme polévkovou lžíci kakaového prášku, nalijeme na světlé těsto na plech.
S plechem mírně zatřeseme, dáme péct.
Na první pohled se může zdát, že je těsta málo, ale pečením vyběhne!
Za 18 - 20 minut bude upečeno.




Necháme vychladnout, připravíme krém.
Odebereme přibližně 150 mililitrů mléka, rozmícháme v něm oba pudinky se 2 polévkovými lžícemi cukru.
Zbytek mléka zahříváme na středním plameni. Do horkého vlijeme připravený rozmíchaný pudink, za stálého míchání okolo minuty povaříme.
Odstavíme a hned vmícháme rum, vanilkový extrakt a citronovou šťávu.
Občas promícháme, po 5 - 8 minutách přidáme do teplého pudinku půlku jednoho tvarohu a máslo, šlehačem prošleháme, přidáme druhou půlku tvarohu a jeden celý a moučkový cukr.
Dobře vyšleháme na hladký krém.



Vychladlý korpus koláče potřeme 1 polévkovou lžící rumu, rozetřeme krém.
Než připravíme polevu, dáme na chvilku ztuhnout do chladna.
Do misky nalámeme čokoládu, posadíme na hrnec s vodou. Zahříváme, mícháme.
Jakmile se čokoláda rozpustí, odstavíme a vmícháme zakysané smetany.
Potřeme povrch koláče, můžeme dozdobit, třeba posypat kakaem, strouhanými ořechy, strouhanou čokoládou ...





Přejít na seznam receptů



Žádné komentáře:

Okomentovat