pátek 20. června 2014

Sýrové pagáče

Sýrové pagáče


Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 180 g změklého másla
  • 180 g 15% zakysané smetany
  • 100 ml vlažné vody
  • 20 g droždí (půl kostky)
  • 1 žloutek
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 čajová lžička soli


Náplň

  • 80 g tvrdého sýra
  • 50 g změklého másla


Na potření a posypání

  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • hrubozrnná sůl, kmín, sezam, mák, bylinky...


Jak na to  

- připravit kvásek, dobře zpracovat těsto, nechat hodinu kynout
- rozválet na obdélník cca 30 x 40 cm, půlku potřít změklým máslem, posypat sýrem
- náplň překrýt druhou půlkou těsta, přeložit znovu podélně na půlku, pak konce přehnout ke středu na výslednou třetinu
- po 10 minutách znovu rozválet, potřít rozšlehaným vejcem, posypat sýrem, rozkrájet
- posypat mákem, sezamem...
- na plechu nechat ještě 10 minut kynout
- péct při 200 °C 13 až 15 minut dozlatova
.

Pagáče - to jsou převážně slané, kulaté nebo hranaté kousky pečiva. Tradiční a oblíbené hlavně na Slovensku a v Maďarsku. Připravují se z těsta kynutého, listového, tvarohového, bramborového... 
A s různými příchutěmi. Nejznámější jsou asi škvarkové, sýrové nebo se zelím. 
Mohou být i ve sladké variantě.


Příprava a kvásek

Máslo vyndáme z lednice, aby změklo a šlo dobře zpracovat.

Ve 100 mililitrech vlažné vody rozmícháme kávovou lžičku cukru a rozdrobené droždí.
Za zhruba 10 minut budeme mít připravený kvásek.
Droždí se na hladině spojí v jednolitou nepravidelně se vzdouvající vrstvu.


Těsto a kynutí

  • Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji se solí.
  • Přilijeme kvásek a zakysanou smetanu smíchanou se žloutkem.
    Promícháme.

  • Přidáme 180 g změklého másla, v míse vše rukou spojíme.
  • Do kynutých těst přidáváme tuk vždy až nakonec. Pokud by šel na řadu jako první, mouka by jím hodně nasákla, ztěžkla by. Těsto by hůře kynulo.

  • Těsto vyklopíme na pracovní desku.
  • Upravíme ho do bochánku.
    Dlaní ho promáčkneme, v půlce přeložíme, pootočíme.
    A znovu: promáčkneme, přeložíme, pootočíme...
    Tyto tři kroky opakujeme tak dlouho, dokud nebudeme mít kompaktní nelepivé těsto.
    Může to trvat okolo deseti minut!

  • Zpracované těsto přendáme do mísy.
  • Lehce ho poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
    Hodinu ho necháme kynout v pokojové teplotě.


Zpracování a druhé kynutí

  • Sýr nastrouháme na struhadle s menšími oky.
  • Vykynuté těsto přendáme na moukou jemně poprášenou pracovní desku.
    Rozválíme ho na obdélník zhruba 30 x 40 centimetrů velký.

  • Na jednu polovinu rozváleného těsta mašlovačkou nebo obrácenou lžící rozetřeme polovinu hodně změklého másla.
  • Na máslo nasypeme 40 gramů nastrouhaného sýra.
    Těsto podélně přehneme přes pomazanou a posypanou část.

  • Rozetřeme druhou půlku másla a posypeme 40 gramy sýra.
  • Ještě jednou podélně přehneme.

  • Oba konce vzniklého šálu přehneme směrem ke středu.
  • Délku tím zmenšíme přibližně na třetinu.
    Zakryjeme utěrkou a ještě 10 minut necháme kynout.


Příprava na pečení

Sýr nastrouháme. 
Vejce prošleháme vidličkou.
Těsto rozválíme do obdélníku 30 x 40 centimetrů velkého.
Potřeme ho vejcem a posypeme sýrem.

Pagáče vykrajujeme kulatou formičkou nebo skleničkou.
Nebo těsto rozkrájíme rádýlkem na čtverce o straně přibližně 4 centimetry velké. 
Pokud zvolíme čtvercové tvary, práci tím urychlíme, u kulatých musíme zpracovat i zbytky těsta mezi jednotlivými kolečky.

Osolíme, ideálně hrubozrnnou solí.
Další přísady zvolíme podle chuti. Nabízí se mák, sezam, slunečnice, kmín, bylinky...
Pagáče přendáme na plech vyložený pečicím papírem, ještě je 10 minut je necháme kynout.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.


Upečení

  • Plech vložíme do dobře rozehřáté trouby.
  • Pečeme 13 až 15 minut dozlatova. 

Pagáče jsou výborné jako drobné občerstvení k vínu a pivu.

2 komentáře:

  1. Hmm tak po tomhle by mě můj přítel asi ještě víc miloval, tyhle sýrové jednohubky on naprosto miluje :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak lásky není nikdy dost! Otestuj je na něm :-). Pěkná nová fotka! Sluší ti to!

      Vymazat