sobota 26. ledna 2013

Gratinované brambory s rozmarýnem a sýrem

Gratinované brambory s rozmarýnem a sýrem


  • 1500 g brambor
  • 4 stroužky česneku
  • 700 ml mléka
  • 200 ml 30% smetany - 1 kelímek
  • 50 g másla
  • sůl, pepř
  • rozmarýn
  • 150 g sýra (ementál, gouda, gruyère, čedar ...)  

Jak na to

- oloupané brambory nakrájet na 3mm plátky
- do mléka přidat prolisovaný česnek, přivést k bodu varu
- nasypat plátky brambor, promíchávat, 2 minuty povařit
- přelít do vymazaného pekáče, urovnat, osolit, opepřit
- zalít smetanou, posypat rozmarýnem
- péct cca 40 minut při teplotě 180 °C
- posypat strouhaným sýrem, zapéct dozlatova


Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na přibližně třímilimetrové plátky.
Po rozkrájení neproplachujeme, vyplavil by se škrob.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Do širšího hrnce dáme vařit mléko, přidáme prolisované stroužky česneku.
Jakmile se přiblíží bod varu, nasypeme brambory, neustále promícháváme, aby byly plátky co nejvíce oddělené a mléko se nepřipalovalo.
V momentě, kdy se brambory začnou vařit, stáhneme plamen na minimum, 2 minuty povaříme.
Nepřestáváme míchat!
Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme máslem.
Jednu polovinu brambor i s mlékem dáme do vymazané mísy, pomocí lžíce se snažíme plátky co nejvíce urovnat.
Osolíme a opepříme.
Nalijeme zbytek bramborových plátků, opět urovnáme, osolíme a opepříme.
Zalijeme smetanou, přidáme rozmarýn.
V případě, že nemáme čerstvý, posypeme sušeným.
Nezakryté vložíme do rozehřáté trouby.
Po 40 minutách pečení posypeme nastrouhaným sýrem a ještě 10 minut dopečeme dozlatova.
Podáváme jako přílohu k masům nebo jako samostatný chod.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat