středa 23. ledna 2013

Crème brûlée

Crème brûlée


Rozpis na 6 porcí připravených v miskách o objemu 170 mililitrů.

  • 750 ml 33% smetany
  • 70 g cukru krupice
  • 7 žloutků
  • 1 - 2 vanilkové lusky
  • cukr krupice nebo třtinový na karamelovou krustu (1 - 2 čajové lžičky na porci)

Jak na to
 

- žloutky opatrně smíchat s cukrem, dát pozor, aby se netvořila pěna
- vanilkový lusk rozříznout, vyškrábnout zrníčka, dát do hrnce společně se smetanou
- zahřát k bodu varu, horké opatrně vmíchat ke žloutkům
- přecedit, nalít do vhodných misek, naskládat na pekáč
- do pekáče nalít horkou vodu, vložit do trouby rozehřáté na 150 °C
- po 25 minutách vyndat, po úplném vychladnutí nechat několik hodin v lednici 
- před podáváním na povrch nasypat cukr, zkaramelizovat flambovací pistolí 
í.

Lahodný smetanový dezert s vůní vanilky a křupavou karamelovou krustou - francouzská klasika.
Z Wikipedie:
"První zmínka je v Massialotově knize receptů z roku 1691. Francouzský název byl později převzat i do angličtiny.
V Katalánsku se nazývá crema catalana nebo "crema de Sant Josep" a podává se na Sv. Josefa, 19. března. V tomto druhu Crème brûlée je custardový základ ochucen citrónem a skořicí."

Misky na krém musíme použít z materiálu, který odolá vyšším teplotám, dezert budeme připravovat v troubě a před podáváním flambovat.

Zapneme troubu, nastavíme na 150 °C.

Dáme vařit přibližně 1500 mililitrů vody.
Budeme mít připravenou vodní lázeň na pečení.
Do větší mísy nasypeme cukr a po jednom k němu přidáváme žloutky.
Vždy pečlivě rozmícháme jeden a pak teprve přidáme další. Nešleháme, jen lehce promícháváme, snažíme se, aby se tvořilo co nejméně pěny.
Smetanu nalijeme do hrnce.
Vanilkový lusk rozřízneme, nožem vyškrabeme zrníčka, i s prázdným luskem přidáme ke smetaně.


Na mírném ohni zahříváme k bodu varu, hned vypneme, nevaříme.
Žloutky s cukrem jemně promícháváme a současně malým pramínkem přiléváme horkou smetanu.
Opět se snažíme, aby se nevytvořilo příliš bublinek.
Přecedíme, abychom odstranili vanilkový lusk a eventuální kousky žloutku.
Pokud nechceme mít v krému žádná vanilková zrníčka, zvolíme cedník co nejjemnější.
Misky naskládáme do hlubšího plechu, naplníme směsí  1 - 1,5 centimetru pod okraj.



Pár vteřin necháme stát, párátkem nebo špejlí jemně promícháme, aby se uvolnily vzduchové bubliny.
Na plech nalijeme horkou vodu.
Dáme pozor, abychom necvrndli do misek. 
Hladina vody by měla být ve stejné úrovni jako hladina směsi v miskách.
Vložíme do trouby.
Za 25 minut vyndáme, bude hotovo.
Krém by měl být třaslavý jako puding, ale ne tekutý.
Pokud jsou středy příliš tekuté, necháme ještě 5 minut v zavřené vypnuté troubě dojít.


Misky vyndáme z pekáče, necháme zcela vychladnout.
Zakryjeme alobalem nebo fólií a dáme na několik hodin do lednice.

Před podáváním na povrch nasypeme 1 - 2 čajové lžičky cukru.
Pomocí flambovací pistole zkaramelizujeme.




TIP!  Pokud nejsme majiteli trouby, dá se Crème brûlée dobře připravit i na sporáku. Jednotlivé misky zakryjeme alobalem, naskládáme do hrnce, nalijeme do něho horkou vodu. Hladina by měla dosahovat do 3/4 výšky misek. 
Přivedeme k varu, teplotu stáhneme na minimum, zakryjeme poklicí a 30 - 40 minut zvolna vaříme, voda musí jen jemně probublávat. 
Vypneme a ještě 25 - 30 minut necháme v hrnci pod poklicí dojít.
Alobalem misky zakryjeme proto, aby odpařená voda z poklice nekapala na krém.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat