sobota 1. ledna 2022

Pečenáče z kapra

Pečenáče z kapra


  • 450 g smaženého obaleného kapra
  • 250 ml octa
  • 250 ml vody
  • 150 g cibule
  • 50 g cukru
  • 6 g soli
  • koření: 10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 3 menší bobkové listy
  • chilli papričky

 
Jak na to  

do hrnce nalít vodu s octem, vmíchat cukr, sůl a koření, 3 minuty povařit
- cibuli nakrájet na kolečka, smaženého kapra nakrájet na menší kusy
- kapra rovnat do sklenice, prokládat ho kolečky cibule a podle chuti přidat feferonky
- po naplnění zalít horkým nálevem
- uzavřít, nechat 3 až 7 dní v chladu uležet
.

pátek 31. prosince 2021

Vánoční cukroví - Crinkles

Crinkles


  • 350 g cukru krupice
  • 240 g hladké mouky
  • 120 g kakaového prášku
  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 100 g cukru moučky
  • 10 ml vanilkového extraktu (2 čajové lžičky)
  • 8 g prášku do pečiva (2 čajové lžičky)
  • 4 g mleté černé kávy nebo rozpustné (1 čajová lžička)
  • 4 velká vejce
  • 1/2 kávové lžičky soli

 
Jak na to  

- v míse robota nebo ručním mixérem 2 minuty prošlehávat cukr s olejem
- přidat kakao a kávu, špachtlí promíchat, pak opět prošlehat
- přidávat jedno vejce po druhém, vlít vanilkový extrakt
- na nízké otáčky zapracovat prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí
- těsto zakrýt fólií a odložit přes noc do lednice
- z těsta dlaněmi tvarovat kuličky, bohatě je obalit v cukru moučce, s rozestupy pokládat na vyložený plech
- péct okolo 10 minut při teplotě 175 °C, vyndat z trouby před sundáním nechat ještě 2 minuty ležet na plechu
.

neděle 26. prosince 2021

Domácí vaječný likér

Vaječný koňak neboli ajrkoňak neboli vaječňák


  • 794 g kondenzovaného mléka - 2 ks plechovky slazeného nebo, pro méně sladkou variantu,1 ks slazeného a 1 ks neslazeného
  • 450 ml rumu
  • 6 žloutků
  • 2 polévkové lžíce vanilkového cukru 

 
Jak na to  

- žloutky v míse zasypat vanilkovým cukrem, asi 3 minuty šlehat ručně metličkou do pěny
- přidat kondenzované mléko, důkladně metličkou spojit
- nalít rum, opět dobře promíchat
- přelít do dobře uzavíratelných lahví, nechat v chladu rozležet
.

Avokádová pomazánka

Avokádová pomazánka


  • 250 g dužiny z avokáda (cca ze 2 kusů)
  • 100 g Lučiny nebo pomazánkového másla nebo tvarohu, ricotty...
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • k servírování: uvařené vejce, zelená petrželka, sladká mletá paprika...

 
Jak na to  

- vydlabat dužinu, zalít šťávou z citronu, vidličkou rozmačkat 
- přidat Lučinu/tvaroh/ricottu..., utřené stroužky česneku, sůl a pepř
- promíchat
.

středa 19. května 2021

Piškotové řezy s krémem ze šlehačky a Mascarpone

Nadýchané piškotové řezy s krémem ze šlehačky a Mascarpone


Pečeno v hlubokém plechu o rozměru 30 x 40 centimetrů.


Piškotové těsto světlé

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice 
  • 5 vajec
  • 2 g kypřicího prášku do pečiva
  • sůl
  • rozkrojený citron na vymazání mísy na šlehání
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Piškotové těsto tmavé

  • 150 g cukru krupice 
  • 135 g polohrubé mouky
  • 15 g kakaového prášku
  • 5 vajec
  • 2 g kypřicího prášku do pečiva
  • sůl
  • rozkrojený citron na vymazání mísy na šlehání
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Krém ze šlehačky a Mascarpone

  • 500 ml šlehačky 33 a více procent
  • 250 g Mascarpone  
  • 3 - 4 polévkové lžíce cukru moučky 


Varianty k dozdobení

  • kakaový prášek
  • čokoláda
  • kokos
  • ořechy
  • ovoce


Jak na to  

- na světlý piškot ušlehat bílky s cukrem do pevného lesklého sněhu
- po částech krátce zašlehat žloutky, jemně spojit se směsí mouky a prášku do pečiva
- těsto rozetřít na vymazaný plech vyložený pečicím papírem
- při 180 °C péct 5 minut, snížit teplotu na 170 °C, dopéct ještě cca 8 minut
- stejně připravit a upéct tmavý piškot (část mouky nahradit kakaem)
- na krém ušlehat tuhou šlehačku, smíchat ji s Mascarpone a cukrem moučkou 
- na vychladlý tmavý piškotový plát natřít zhruba 3/4 krému, položit světlý plát, potřít zbytkem krému
.

pondělí 3. května 2021

Smažené závitky s vepřovým masem

Smažené závitky s vepřovým masem


Rozpis pro přípravu 16 až 18 závitků z kulatého rýžového papíru o průměru přibližně 20 centimetrů.


Základ

  • 150 ml piva nebo vody na namáčení
  • 16 až 18 ks rýžového papíru
  • olej na smažení
  • omáčky, dresinky, dipy.. 


Náplň

  • 500 g mletého vepřového masa, ideálně z plece
  • 250 g mrkve
  • 200 g vlasových rýžových nudlí
  • 80 g cibule
  • 80 g sušených hub
  • 4 stroužky česneku
  • 4 - 5 polévkových lžic ústřicové omáčky
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky 
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového nebo sezamového oleje
  • 2 čajová lžičky mletého koriandru
  • 2 vejce
  • 1 tenkostěnná paprika
  • zelená jarní cibulka
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na oleji na mírném plameni 5 minut promíchávat nakrájenou cibuli, přidat plátky česneku
- zvýšit teplotu, orestovat maso, osolit, opepřit
- nechat vyvařit vodu, vmíchat nastrouhanou mrkev, pár minut míchat, vypnout
- přidat pokrájené povařené houby a nudle a papriku
- ochutit mletým koriandrem, sójovou a ústřicovou omáčkou
- nechat mírně zchladit, vmíchat vejce a nakrájenou nať jarní cibulky
- rýžový papír navlhčit, nandat náplň, zabalit
- smažit okol 5 minut ve vyšší vrstvě oleje
.