pondělí 3. května 2021

Smažené závitky s vepřovým masem

Smažené závitky s vepřovým masem


Rozpis pro přípravu 16 až 18 závitků z kulatého rýžového papíru o průměru přibližně 20 centimetrů.


Základ

  • 150 ml piva nebo vody na namáčení
  • 16 až 18 ks rýžového papíru
  • olej na smažení
  • omáčky, dresinky, dipy.. 


Náplň

  • 500 g mletého vepřového masa, ideálně z plece
  • 250 g mrkve
  • 200 g vlasových rýžových nudlí
  • 80 g cibule
  • 80 g sušených hub
  • 4 stroužky česneku
  • 4 - 5 polévkových lžic ústřicové omáčky
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky 
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového nebo sezamového oleje
  • 2 čajová lžičky mletého koriandru
  • 2 vejce
  • 1 tenkostěnná paprika
  • zelená jarní cibulka
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na oleji na mírném plameni 5 minut promíchávat nakrájenou cibuli, přidat plátky česneku
- zvýšit teplotu, orestovat maso, osolit, opepřit
- nechat vyvařit vodu, vmíchat nastrouhanou mrkev, pár minut míchat, vypnout
- přidat pokrájené povařené houby a nudle a papriku
- ochutit mletým koriandrem, sójovou a ústřicovou omáčkou
- nechat mírně zchladit, vmíchat vejce a nakrájenou nať jarní cibulky
- rýžový papír navlhčit, nandat náplň, zabalit
- smažit okol 5 minut ve vyšší vrstvě oleje
.

neděle 11. dubna 2021

Slaný štrúdl se zelím a slaninou

Slaný štrúdl se zelím a slaninou


Základ

  • 400 g listového těsta
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce mléka
  • hrubozrnná sůl, kmín, mák, sezamová semínka. semínka slunečnice...


Na naplnění

  • 500 g kysaného zelí
  • 250 g krájeného tvrdého sýra, např. goudy, eidamu, ementálu...
  • 200 g krájené anglické slaniny
  • 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
  • 3 polévkové lžíce nakládaných sušených krájených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • mletý pepř


Jak na to  

- těsto rozdělit na 3 stejné díly, rozválet
- potřít protlakem nebo kečupem, posypat utřeným česnekem a mletým pepřem, poklást plátky sýra a slaniny
- urovnat vykapané zelí, posypat sekanými rajčaty, zabalit
- propíchat, potřít v mléce prošlehaným vajíčkem, posypat solí a semínky
- péct cca 20 minut při 200 °C
.

neděle 28. března 2021

Brokolice zapečená se smetanou

Brokolice zapečená se smetanou


  • 350 g brokolicových růžiček
  • 350 ml 35% smetany  
  • 150 g mozzarelly
  • 150 g parmazánu
  • 150 g anglické slaniny nebo tyrolského špeku nebo guanciale, nebo pancetty...
  • 80 g cibule
  • 30 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř


Jak na to  

- blanšírovat brokolicové růžičky, v cedníku je nechat okapat
- na suché pánvi orestovat pokrájenou slaninu, dát stranou na talířek
- z pánve v případě potřeby odebrat tuk, přidat máslo, restovat cibuli, přidat utřený česnek
- přilít smetanu, osolit, opepřit, vmíchat muškátový oříšek a podle chuti i jiné koření nebo bylinky
- povařit 3 minuty, vmíchat 1/3 nastrouhané mozzarelly, vypnout
- do smetany vmíchat opečenou slaninu a blanšírované brokolicové růžičky
- posypat zbylými 2/3 mozzarelly a nastrouhaným parmazánem 
- zapéct dozlatova pod grilem nebo v rozpálené troubě
.

pondělí 15. února 2021

Tvarohové řezy Míša

 Tvarohové řezy Míša


Rozpis pro hluboký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


Kakaový piškotový korpus

  • 120 g polohrubé mouky nebo hladké mouky (6 polévkových lžic)
  • 120 g cukru krupice (6 polévkových lžic)
  • 25 g kakaa (2 - 3 polévkové lžíce)
  • 4 vejce
  • 2 g kypřicího prášku do pečiva (1 čajová lžička)
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • rozpůlený citron na vymazání mísy na šlehání bílků
  • 1 polévková lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Tvarohová náplň

  • 500 g tučného tvarohu
  • 250 g másla 
  • 200 g cukru moučky (8 vrchovatých polévkových lžic)
  • 60 g 15% zakysané smetany
  • 2 - 4 polévkové lžíce rumu
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu


Poleva

  • 200 g dobré hořké čokolády
  • 180 g 33% smetany


Jak na to  

- z bílků ušlehat pevný sníh
- šlehačem utřít žloutky s cukrem do husté pěny, přidat olej, vmíchat jednu polovinu mouky rozmíchanou s práškem do pečiva a kakaem
- po částech vařečkou nebo stěrkou lehce vmíchat třetinu sněhu, pak půlku ze zbytku mouky, druhou třetinu sněhu, zbytek mouky a nakonec zbytek sněhu
- rozetřít na vymazaný a vysypaný plech 
- péct 15 minut při 180 °C, nechat vychladnout
- prošlehat ingredience na náplň, natřít na vychladlý korpus
- smetanu přivést k varu, vypnout, nalít na rozlámanou čokoládu, promíchat
- vlažnou polevu rozetřít na náplň, ev. posypat strouhaným kokosem nebo oříšky, dát do chladna ztuhnout
.

pátek 12. února 2021

Hamburská vepřová kýta

Hamburská vepřová kýta
 

  • 1500 g vepřové kýty
  • 1000 ml vývaru nebo vody
  • 350 ml 33% smetany
  • 250 ml bílého vína
  • 250 g šunky vcelku
  • 200 g kyselých okurek
  • 150 g cibule
  • 100 g slaniny
  • 80 g másla (30 + 30 + 20)
  • 50 g hladké mouky
  • 90 g mrkve, 90 g celeru, 90 g petržele
  • 40 g plnotučné hořčice
  • 8 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 2 bobkové listy, 8 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření
  • 1/2 kávové lžičky tymiánu
  • citron
  • sůl


Jak na to  

- kýtu prošpikovat okurkou, mrkví, slaninou a šunkou, svázat, orestovat, odložit
- kořenovou zeleninu, slaninu a cibuli nakrájet na kostičky
- zesklovatět slaninu, přidat cibuli, pak kořenovou zeleninu, bobkový list, pepř a nové koření, orestovat 
- na zeleninu posadit opečenou kýtu, přidat půlku oloupaného citronu, podlít do půlky masa vývarem, pekáč/pánev zakrýt
- péct 10 minut při 180 °C, pak při160 °C doměkka, na závěr 15 minut bez zakrytí při 180 °C
- maso zabalit, odložit
- zeleninu s výpekem stáhnout do hrnce, dát na sporák, vmíchat hořčici, po chvilce zalít vínem, 5 minut povařit
- ve smetaně rozmíchat mouku, vlít do základu, podle potřeby přilít vývar, 20 minut provařit, propasírovat
- omáčku dochutit, vmíchat malý kousek studeného másla
- proužky šunky a okurek lehce orestovat na másle, vmíchat do omáčky nebo je přidávat na porce na talíři 
.

sobota 6. února 2021

Sněhové pusinky

Sněhové pusinky


  • 120 g cukru krupice
  • 2 bílky pokojové teploty (60 - 65 g) 
  • rozpůlený citron
  • sůl
  • gelová barva pro obarvení


Jak na to  

- bílky pokojové teploty dát do mísy od robota vytřené rozpůleným citronem, přidat pár zrnek soli
- začít šlehat na nižší otáčky, postupně, po lžících a s intervaly přidávat cukr
- došlehat dotuha
- před vypnutím ev. vmíchat gelovou barvu pro obarvení
- sázet nebo stříkat různé tvary na plech vyložený pečicím papírem
- dát do trouby, prvních 10 minut péct při 110 °C
- snížit teplotu na 70 °C, sušit 2 až 3 hodiny, občas troubu na chvilku pootevřít pro vyvětrání páry
- hotové pusinky nechat ve vypnuté pootevřené troubě vychladnout
- skladovat ve vzduchotěsné nádobě