Hamburská vepřová kýta
- 1500 g vepřové kýty
- 1000 ml vývaru nebo vody
- 350 ml 33% smetany
- 250 ml bílého vína
- 250 g šunky vcelku
- 200 g kyselých okurek
- 150 g cibule
- 100 g slaniny
- 80 g másla (30 + 30 + 20)
- 50 g hladké mouky
- 90 g mrkve, 90 g celeru, 90 g petržele
- 40 g plnotučné hořčice
- 8 polévkových lžic slunečnicového oleje
- 2 bobkové listy, 8 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření
- 1/2 kávové lžičky tymiánu
- citron
- sůl
Jak na to
- kýtu prošpikovat okurkou, mrkví, slaninou a šunkou, svázat, orestovat, odložit
- kýtu prošpikovat okurkou, mrkví, slaninou a šunkou, svázat, orestovat, odložit
- kořenovou zeleninu, slaninu a cibuli nakrájet na kostičky
- zesklovatět slaninu, přidat cibuli, pak kořenovou zeleninu, bobkový list, pepř a nové koření, orestovat
- zesklovatět slaninu, přidat cibuli, pak kořenovou zeleninu, bobkový list, pepř a nové koření, orestovat
- na zeleninu posadit opečenou kýtu, přidat půlku oloupaného citronu, podlít do půlky masa vývarem, pekáč/pánev zakrýt
- péct 10 minut při 180 °C, pak při160 °C doměkka, na závěr 15 minut bez zakrytí při 180 °C
- maso zabalit, odložit
- zeleninu s výpekem stáhnout do hrnce, dát na sporák, vmíchat hořčici, po chvilce zalít vínem, 5 minut povařit
- maso zabalit, odložit
- zeleninu s výpekem stáhnout do hrnce, dát na sporák, vmíchat hořčici, po chvilce zalít vínem, 5 minut povařit
- ve smetaně rozmíchat mouku, vlít do základu, podle potřeby přilít vývar, 20 minut provařit, propasírovat
- omáčku dochutit, vmíchat malý kousek studeného másla
- proužky šunky a okurek lehce orestovat na másle, vmíchat do omáčky nebo je přidávat na porce na talíři
.
.