čtvrtek 3. prosince 2015

Vanoční cukroví - marokánky

Marokánky

Péct ideálně 7 až 10 dní před Štědrým dnem.


Množství na 2 velké plechy.


Těsto

  • 250 ml mléka
  • 80 g cukru moučky nebo medu
  • 30 g hladké mouky
  • 20 g másla


Náplň

  • 140 g směsi ořechů
  • 260 g kandovaného a sušeného ovoce a zázvoru
Na marokánky na fotkách bylo použito:
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 50 g kandovaných brusinek
  • 50 g sušených švestek
  • 40 g kandovaného zázvoru
  • 20 g rozinek
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 50 g jader lískových ořechů
  • 40 g mandlí


Poleva

  • 75 g čokolády na vaření
  • 2 polévkové lžíce mléka


Jak na to  

- v mléku rozmíchat mouku a cukr, přidat máslo, 5 minut povařit, míchat
- přidat pokrájené kandované ovoce a posekané ořechy, na pečicí papír tvořit hromádky
- péct 15 - 20 minut při 180 °C dozlatova, ještě teplé sundat, nechat vychladnout
- spodní stranu potřít čokoládovou polevou
.

úterý 1. prosince 2015

Vánoční cukroví - kokosky I.

Kokosky z celých vajec 
 
Péct ideálně 3 týdny před Štědrým dnem.


Množství na jeden plech.

  • 200 g strouhaného kokosu
  • 150 g cukru moučky
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu


Jak na to  

- v míse smíchat strouhaný kokos s prosetým cukrem moučkou, přidat celá vejce, rum a šťávu z citronu
- dobře promíchat, navlhčenými konečky prstů vytvarovat, pokládat na pečicí papír
- péct 10 - 12 minut při 160 °C do zrůžovění
.

sobota 28. listopadu 2015

Hovězí kýta na černém pivu s pikantní povidlovojablečnou omáčkou

Hovězí kýta pečená na černém pivu s pikantní povidlovojablečnou omáčkou


  • 1500 g hovězí kýty
  • 600 g cibule (4 středně velké)
  • 500 - 750 ml černého piva
  • 450 g jablek (3 větší)
  • 250 g povidel
  • 100 g slaniny nebo špeku
  • 70 g sádla
  • 50 g másla
  • 15 g cukru (3 čajové lžičky)
  • 3 polévkové lžíce octa
  • 2 čajové lžičky sušeného zázvoru nebo kousek čerstvého
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • chilli dle chuti
  • sůl, pepř


Jak na to  

- maso prošpikovat, potřít olejem, zprudka krátce opéct na pánvi, odložit
- na pánvi rozpustit sádlo, okolo 15 minut mírně restovat cibuli nakrájenou na osminy, přidat plátky jablek, ev. nastrouhaný zázvor
- po 5 minutách přidat cukr, 2 minuty promíchávat
- vmíchat sůl, pepř, chilli a zázvor
- nalít ocet, nechat odpařit, vmíchat povidla, okolo minuty povařit
- do masa vetřít sůl a pepř, svázat provázkem
- přendat do pekáče, přidat směs z pánve
- péct při 160 °C do změknutí masa, polévat, obracet, na závěrečných 10 minut zvýšit teplotu, péct odkryté
- maso přendat na talíř a přikrýt
- pekáč se sosem přendat na sporák, povařit do požadovaného zhoustnutí, vmíchat kousek másla
.

středa 25. listopadu 2015

Bramborový knedlík

Bramborový knedlík


  • 1000 g brambor typu C nebo B
  • 250 g mouky krupice nebo hrubé mouky
  • 200 g hrubé mouky
  • 20 g bramborového škrobu (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 kávová lžička kmínu
  • sůl


Jak na to  

- brambory uvařit ve slupce, slít, nechat vychladnout
- oloupat, půlku nastrouhat na jemno, půlku hruběji
- smíchat mouku s krupicí, bramborovým škrobem a solí, společně s prošlehaným vejcem spojit s bramborami v kompaktní těsto
- rozdělit na stejné díly, vytvarovat knedlíky, jemně obalit v hladké mouce, dát ihned do vroucí osolené vody, uvolnit ode dna hrnce
- zakrýt, po 10 minutách otočit a vařit ještě cca 10 minut
- vyndat, párkrát propíchnout
.

pátek 20. listopadu 2015

Vepřové plátky s dijonskou hořčicí na bílém víně

Vepřové plátky s dijonskou hořčicí na bílém víně 


  • 700 g krkovice nebo kotlety bez kosti
  • 250 ml bílého vína
  • 250 ml vývaru 
  • 150 g cibule (1 větší) 
  • 50 g másla
  • 6 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 2 čajové lžičky oregana
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • sůl, pepř


Jak na to  

- cibuli nakrájet na kolečka, v hrnci okolo 10 minut mírně restovat na oleji s máslem, přidat plátky česneku, cca 3 minuty promíchávat
- plátky masa naklepat, naříznout, osolit, opepřit, potřít hořčicí, obalit v mouce
- na pánvi krátce zprudka opéct z obou stran, přendat do hrnce na cibuli, přidat tymián a oregano
- zvýšit teplotu, nalít víno, krátce povařit
- nalít vývar, zmírnit teplotu, zakrýt poklicí, dusit doměkka, podle potřeby mírně podlévat
.

čtvrtek 19. listopadu 2015

Vánoční cukroví - vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky 

Péct 2 až 3 týdny před Štědrým dnem.


Rozpis pro 2 velké plechy.
Těsto připravíme ideálně den před pečením, necháme ho přes noc v lednici.

  • 250 g hladké mouky
  • 220 g másla
  • 100 g jader vlašských nebo lískových ořechů nebo mandlí
  • 70 g cukru moučky
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • 6 vrchovatých polévkových lžic moučkového cukru na obalení
  • 3 polévkové lžíce vanilkového cukru na obalení


Jak na to  

- prosít cukr a mouku, smíchat se solí, jemně mletými ořechy, zpracovat s máslem
- zabalit do fólie, nechat v chladu několik hodin uležet
- vyválet do válečku, rozdělit na kousky, vytvarovat rohlíčky
- péct okolo 10 minut při 170 °C
- ihned po vytažení z trouby obalit v cukru moučce smíchaným s vanilkovým cukrem
.