sobota 27. června 2015

Jablkové růže v listovém těstě

Jablkové růže v listovém těstě


Rozpis na 4 kusy. 
Pečeno v zapékacích miskách o objemu 170 mililitrů.

  • 250 g listového těsta
  • 40 g másla
  • 4 čajové lžičky cukru
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1 větší jablko (cca 180g)
  • 1 polévková lžíce hladké mouky na podsypání
  • cukr krupice na vysypání misek (do každé zhruba 1 čajová lžička)
  • šťáva z půlky citronu
  • cukr moučka na ozdobu


Jak na to  

- jablko rozpůlit, pokrájet na tenké plátky, potřít šťávou z citronu, vykrojit jadřinec
- rozložit na talíř, 40 vteřin prohřát v mikrovlnce na 750 wattů, zakrýt fólií a utěrkou
- těsto rozdělit na 4 díly, vyválet na pruhy 40 x 6 centimetrů, potřít rozpuštěným máslem, posypat cukrem se skořicí
- poklást změklými plátky jablka, potřít máslem, opět posypat, smotat
- posadit do máslem vymazaných a cukrem vysypaných misek
- péct cca 35 minut při 180 °C dozlatova
.

úterý 9. června 2015

Kuřecí na kari s kokosovým mlékem

Kuřecí na kari s kokosovým mlékem


  • 1000 g kuřecích prsou bez kůže
  • 425 ml sekaných loupaných rajčat (1 plechovka)
  • 400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 40 g rajčatového protlaku (3 polévkové lžíce)
  • 3 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce kari koření
  • 1 - 3 čajové lžičky cukru
  • špetka chilli (nemusí být)
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na olivovém oleji osmahnout cibuli, přidat česnek
- zprudka a krátce opéct kuřecí kostky/nudličky ze všech stran
- nasypat kari, sůl, pepř, ev. chilli
- vmíchat rajčatový protlak, krátce orestovat, nalít rajčata, ev. dochutit cukrem, 5 minut nezakryté povařit
- přilít kokosové mléko, okolo 10 minut povařit
.

pátek 29. května 2015

Vepřová krkovice, kotleta, bůček nebo žebra s medovou pikantní glazurou

Vepřová krkovice, kotleta, bůček nebo žebra s pikantní sladkokyselou glazurou podle Gordona Ramsaye


  • 600 g vepřové krkovice nebo kotlety, bůčku, žeber
  • 200 ml vývaru kuřecího nebo hovězího
  • 120 ml rýžového vína Shaoxing
  • 50 g šalotek nebo 4 ks jarní cibulky
  • 40 g zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 3 celé badyány
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 3 polévkové lžíce rýžového octa
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička chilli vloček
  • 1 čajová lžička celého pepře
  • sůl, pepř


Jak na to  

- do plátků krkovice/kotlety/bůčku nebo žeber vetřít sůl a pepř
- na rozehřátém oleji zprudka opéct dohněda
- nasypat pokrájený zázvor, česnek, chilli vločky, badyán a celý pepř
- nalít med, chvilku nechat zkaramelizovat
- přilít sójovou omáčku, rýžový ocet a rýžové víno
- zasypat pokrájenou jarní cibulkou nebo šalotkami, zalít vývarem
- péct nezakryté při 180 °C, po 20 minutách obrátit, teplotu snížit na 160 °C
- po dalších 20 minutách znovu obrátit a ještě cca 20 minut dopéct
- na sporáku povařit do zhoustnutí, současně neustále plátky obalovat v sosu
.

pátek 1. května 2015

Zapečený lilek - Melanzane alla parmigiana

Lilek zapečený s mozzarellou, rajčaty a parmazánem neboli Melanzane alla parmigiana


Pečeno v zapékací míse o rozměrech 23 x 18 x 7 centimetrů.

  • 900 g lilku (3 střední)
  • 850 ml sekaných loupaných rajčat (2 konzervy)
  • 250 g mozzarelly
  • 150 g parmazánu
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 60 g hladké mouky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička tymiánu
  • 1 - 3 čajové lžičky cukru
  • 1/3 kávové lžičky mleté skořice
  • čerstvá bazalka
  • olivový nebo slunečnicový olej
  • sůl, pepř


Jak na to  

- lilek podélně nakrájet, lehce osolit, nechat vypotit
- osmahnout cibuli, přidat česnek a konzervovaná sekaná rajčata
- vmíchat sůl, pepř, skořici, tymián a cukr, 15 - 20 minut nezakryté povařit
- plátky lilku vysušit, obalit v mouce, osmahnout dozlatova
- na dno zapékací mísy/pekáče rozetřít rajčatovou omáčku, urovnat v jedné vrstvě opečené plátky lilku
- na lilek opět omáčku, plátky mozzarelly, strouhaný parmazán a lístky bazalky
- vrstvy opakovat, poslední bude lilek, omáčka a parmazán
- péct nezakryté 40 - 45 minut při 180 °C
.

pátek 17. dubna 2015

Vepřové plátky pečené ve šlehačce

Vepřové plátky zapečené se smetanou, dijonskou hořčicí, balsamikem a tymiánem


  • 700 g vepřové krkovice bez kosti nebo kýty nebo pečeně nebo plece
  • 200 g smetany ke šlehání (33 - 40%) 
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 70 g dijonské hořčice (2 polévkové lžíce)
  • 30 g sádla (20 + 10) nebo lze použít olej
  • 1 polévková lžíce balsamikového krému
  • čerstvý tymián
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na sádle/oleji osmahnout cibuli, přendat do pekáče
- plátky vepřového po stranách naříznout, lehce rukou naklepat, osolit, opepřit
- na pánev přidat kousek sádla, maso zprudka krátce osmahnout z obou stran, urovnat na cibuli
- na pánev nalít malé množství vody, i s výpekem stáhnout do pekáče pod maso, posypat lístky tymiánu
- prošlehat smetanu s dijonskou hořčicí a balsamikovým krémem, rozetřít na maso
- znovu posypat lístky tymiánu
- péct nezakryté okolo 60 minut při 180 °C doměkka a dozlatova
.

čtvrtek 2. dubna 2015

Vepřové roládky

Vepřové plněné roládky


Základ

  • 700 g vepřové kýty
  • 100 g anglické slaniny
  • 80 g cibule
  • 70 g sádla (20 + 50)
  • 3 čajové lžičky dijonské hořčice
  • sůl, pepř


Náplň

  • 100 g žampiónů
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 50 g nakládané červené papriky
  • 40 g cibule
  • 20 g sádla
  • 3 stroužky česneku 
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na sádle osmahnout cibuli, přidat žampiony, restovat dozlatova
- vmíchat rajčatový protlak, česnek a nakládanou papriku, odstavit
- kýtu rozkrájet na plát, lehce naklepat, osolit, opepřit
- potřít hořčicí, poklást plátky anglické slaniny, natřít náplň, smotat
- po cca 5 centimetrech propíchat špejlí, nakrájet, zavázat
- zprudka opéct, přendat na orestovanou cibuli, zalít vodou s uvolněným výpekem
- zakryté dusit 30 - 40 minut doměkka
.