sobota 7. března 2015

BeBe střecha

Banánová BeBe střecha


Základ

  • 2 - 3 banány
  • 1 ks 130g balení BeBe sušenek světlých
  • 1 ks 130g balení BeBe sušenek tmavých
  • 1 polévková lžíce rumu


Krém

  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 250 g tučného tvarohu v kostce
  • 200 g másla
  • 150 g cukru moučky
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • kůra z citronu


Čokoládová poleva

  • 150 g bílé čokolády na vaření
  • 130 g 40% šlehačky
  • 50 g másla
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa


Jak na to  

- ušlehat tvaroh se změklým máslem a cukrem, vmíchat vanilkový extrakt, rum a citronovou kůru
- na alobal poskládat do šachovnice sušenky (3 x 7)
- nanést cca 1/2 krému, poskládat druhou vrstvu sušenek, potřít rumem, natřít zbytek krému
- doprostřed položit za sebou banány
- zvednout krajní řady nahoru, zakončit/uzavřít půlkami sušenek, odložit do lednice
- připravit polevu, nanést na střechu, nechat ztuhnout
- zabalit do alobalu, nechat v lednici rozležet
.

středa 4. března 2015

Mikovské vařené pirohy

Mikovské slané vařené pirohy

Milko, díky, byl to báječný den!


Těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 - 220 ml vlažné vody
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička soli


Náplň

  • 200 g tvrdého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1/2 čajové lžičky soli


K servírování

  • 200 g cibule
  • 200 g másla
  • zakysaná smetana (nemusí být) 


Jak na to  

- důkladně zpracovat těsto, vyválet na tenký plát
- rozkrájet na čtverečky 4 x 4 cm, naplnit tvrdým tvarohem smíchaným se solí a vejcem
- přehnout, okraje dobře zmáčknout
- vařit 5 minut v osolené vodě, scedit
- servírovat polité v másle restovanou cibulkou
.

pondělí 2. března 2015

Šunkové závitky v aspiku

Šunkové závitky v aspiku


Rozpis na 6 závitků.


Základ

  • 450 g bramborového nebo vlašského salátu
  • 6 větších plátků šunky (cca 180 g)
  • 1 - 2 vejce
  • nakládaná paprika nebo kyselá okurka
  • zelená petrželka


Aspik

  • 20 g želatiny (množství a přípravu upravit dle návodu na obalu)
  • 1 bobkový list, 4 kuličky celého pepře, 4 kuličky nového koření
  • 1 mrkev
  • 1/2 střední cibule
  • kousek celeru
  • kousek kořenové petržele
  • sůl, pepř
  • ocet


Jak na to  

- do plátků šunky zabalit vlašský nebo bramborový salát, naskládat do mísy/pekáčku
- ozdobit plátky natvrdo uvařeného vajíčka, proužky nakládané papriky nebo vějířky kyselé okurky a petrželky
- podle návodu připravit želatinu v zeleninovém vývaru
- částečně zalít, nechat chvilku zatuhnout, dolít
- nechat v chladu ztuhnout
.

neděle 1. března 2015

Cizrnová kaše

Cizrnová kaše

Cizrna se musí den předem namočit!


  • 350 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 g cizrny
  • 90 g cibule (1 střední)
  • 3 stroužky česneku
  • 2cm kolečko celeru
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody 
  • 1 střední mrkev
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • olivový olej
  • sůl


Jak na to  

- přes noc namočit cizrnu
- vmíchat sodu, vařit cca 90 minut do změknutí, scedit
- na oleji orestovat cibuli, mrkev, celer a česnek, přidat cizrnu, vmíchat sůl a tymián
- zalít vývarem nebo vodou, 12 - 15 minut nezakryté povařit, odstavit, necedit
- rozmixovat, přilévat olivový olej, dochutit
.

čtvrtek 26. února 2015

Vlašský salát

Vlašský neboli italský salát, prostě vlašák


Recept je podle Viléma Vrabce.

  • 500 g brambor (4 střední)
  • 500 g šunky nebo šunkového salámu vcelku
  • 400 - 450 ml majonézy
  • 350 - 400 g kyselých okurek
  • 200 g jablka
  • 160 g cibule
  • 3 polévkové lžíce octa
  • 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
  • sůl, kmín, pepř


Jak na to  

- studené uvařené brambory ve slupce oloupat, nakrájet na hranolky
- oloupané jablko, šunku a kyselou okurku nakrájet na hranolky, cibuli na malé proužky
- jemně promíchat se solí, pepřem, octem a worcestrovou omáčkou
- vmíchat majonézu
.

pátek 20. února 2015

Kuře nadívané cizrnou

Kuře nadívané cizrnou


Kuře

  • 1600 - 1700g kuře 
  • 150 g másla 
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje 
  • 2 celé palice česneku 
  • hrst sekané zelené petrželky 
  • hrubozrnná sůl 


Cizrnová směs

  • 850 ml cizrny (2 konzervy)
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • chilli paprička
  • celý citron 
  • sůl, pepř


Jak na to  

- scezenou cizrnu smíchat s citronovou kůrou, tymiánem, solí, pepřem a pokrájenou chilli papričkou
- změklé máslo smíchat s jemně nasekanou petrželkou
- omyté osušené kuře zevnitř nasolit, uvolnit kůži od krku, naplnit máslem, uhladit 
- do kuřete nandat cizrnu, otvor ucpat citronem
- položit do pekáče na rozříznuté palice česneku, nasypat zbytek cizrny
- kuře posolit hrubozrnnou solí, polít olivovým olejem
- péct 15 minut při 200 °C a 70 - 80 minut dopéct při 180 °C dozlatova
- cizrnu z kuřete i z pekáče nasypat do mísy, ochutit šťávou z pečeného česneku a pečeného citronu
.

středa 18. února 2015

Salát z čínského zelí

Salát z čínského zelí


  • 1/2 hlávky čínského zelí
  • 250 g rajčat
  • 2 větší mrkve
  • 2 - 3 čajové lžičky cukru
  • 2 - 3 polévkové lžíce balsamikového nebo vinného octa
  • 2 - 3 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 střední cibule 
  • 1 salátová okurka 
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 1 sůl, pepř


Jak na to  

- zelí a cibuli pokrájet na nudličky, promačkat
- okurku nakrájet na kostky, rajčata na menší kusy, mrkev nastrouhat
- podle chuti vmíchat sůl, cukr, kmín, pepř, ocet a olej
- nechat v chladu rozležet
.