neděle 21. prosince 2014

Hasselback potatoes - česnekové pečené brambory

Česnekové pečené brambory neboli Hasselback potatoes


Základ

  • 4 větší podlouhlé brambory typu A nebo B
  • 50 g parmazánu nebo českého sýru Gran Moravia
  • 30 g másla
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • hrubozrnná sůl


Dresink

  • 200 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • zelená petrželka nebo pažitka
  • sůl, pepř


Jak na to  

- dobře omyté brambory po 2 - 3 milimetrech příčně naříznout, propláchnout
- mezi zářezy pomazat utřeným česnekem lehce orestovaným na olivovém oleji a másle
- posypat hrubozrnnou solí, péct 60 - 80 minut na 180 °C doměkka
- posypat nastrouhaným parmazánem, dopéct cca 10 minut
- podávat s dresinkem připraveným smícháním zakysané smetany s utřeným česnekem, bylinkami, solí a pepřem
.

pátek 12. prosince 2014

Sójové kostky s mraženou zeleninou

Sójové kostky s mraženou mexickou zeleninou

 
  • 400 g mražené mexické zeleniny (mrkev, fazole, kukuřice, hrášek, paprika, cibule)
  • 200 ml dobrého kečupu
  • 100 g sójových kostek, např. Bonavita, Country Life, Allnature...
  • 3 polévkové lžíce oleje nebo sádla
  • 3 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 2 střední cibule
  • 2 stvoly řapíkatého celeru
  • 1 polévková lžíce koření Tandoori Masala
  • 1 kostka zeleninového nebo drůbežího nebo hovězího bujonu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- kostky sóji zalít vodou, po minimálně hodině scedit, vyždímat
- zalít vodou, přidat rozdrobenou bujonovou kostku, 5 minut povařit
- na oleji/sádle orestovat cibuli a řapíkatý celer, přidat sóju i s vodou, ve které se vařila
- vmíchat Tandoori Masala, utřený česnek, sójovou omáčku a kečup, povařit
- přidat nerozmrazenou zeleninu, 5 minut na mírném plameni povařit
- vmíchat utřený česnek, dochutit solí a pepřem
.

pátek 5. prosince 2014

Pečené brambory s dýní, řepou, mrkví a špenátem

Pečené brambory s dýní, červenou řepou, mrkví a špenátem


  • 500 g oloupané dýně
  • 150 g mraženého listového špenátu
  • 30 g másla
  • 6 větších brambor
  • 4 větší stroužky česneku
  • 2 větší cibule
  • 2 střední červené řepy
  • 2 střední mrkve
  • 2 polévkové lžíce majoránky
  • slunečnicový nebo olivový olej
  • sůl, kmín


Jak na to  

- hodinu až hodinu a půl vařit neoloupanou řepu
- oloupané brambory a oškrabané mrkve nakrájet, v osolené vodě 10 minut povařit
- cibuli a stroužky česneku nakrájet na plátky, oloupanou vydlabanou dýni a povařenou oloupanou řepu na kostky
- na plech na olej nasypat 2/3 cibule a česneku, pokmínovat
- urovnat zeleninu včetně kousků nerozmrazeného listového špenátu
- posypat zbytkem cibule, česneku, majoránkou, kmínem a solí, polít olejem
- nezakryté péct 15 minut při 220 °C, pak podlít vodou a péct ještě 15 minut
.

středa 3. prosince 2014

Drobenka

Drobenka neboli žmolenka neboli posypka


Rozpis je na posypání koláče pečeného na plechu velikosti 30 x 40 centimetrů.

  • 140 g polohrubé mouky
  • 70 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • na špičku nože soli


Jak na to  

- v míse jemně a rychle konečky prstů mačkat/žmoulat kostičky studeného másla, cukr, sůl a mouku
- před posypáním nechat ztuhnout v lednici
.

pondělí 1. prosince 2014

Nutellový nepečený cheesecake

Nutellový nepečený cheesecake


Rozpis pro kulatou otvírací formu s pantem o průměru 22 centimetrů.


Korpus

  • 260 g Bebe sušenek (nebo jiných oblíbených)
  • 80 g másla
  • 20 g jemně strouhaných jader vlašských ořechů
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 polévková lžíce Nutelly


Krém

  • 400 g Nutelly
  • 400 g Mascarpone
  • 40 g cukru moučky


Posyp

  • 80 g rozsekaných jader vlašských ořechů


Jak na to  

- rozdrtit sušenky, pokapat rumem, zpracovat s jemně nastrouhanými ořechy, změklým máslem a polévkovou lžící Nutelly
- upěchovat do formy, dát do lednice
- na krém smíchat Nutellu, Mascarpone a cukr moučku, natřít na ztuhlý sušenkový základ
- posypat hruběji nasekanými vlašskými ořechy
- nechat ztuhnout v lednici
.

neděle 30. listopadu 2014

Kynutý mřížkový koláč s ovocem a zakysanou smetanou

Kynutý mřížkový koláč se švestkami a zakysanou smetanou


Rozpis je na plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 380 g polohrubé mouky
  • 180 ml mléka
  • 55 g másla (45 + 10)
  • 45 g cukru krupice
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 1 kávová lžička soli


Náplň

  • 380 g 15% zakysané smetany 
  • 80 g cukru moučky
  • 2 žloutky
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 čajová lžička kůry z citronu
  • 1 - 2 čajové lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr nebo zrníčka z vanilkového lusku


Ovoce

  • 20 - 25 švestek nebo jiného ovoce


Jak na to  

- v prosáté mouce udělat důlek, nalít vlažné mléko, osladit, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- přidat žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, sůl, zpracovat těsto, prohníst, nechat vykynout
- smíchat zakysanou smetanu s cukrem, žloutky, rumem, citronovou kůrou a vanilkovým extraktem
- ze 2/3 nakynutého těsta vyválet obdélník velký jako plech, přenést na máslem pomazaný plech
- potřít připravenou zakysanou smetanou, poklást ovocem
- ze zbývající třetiny udělat mřížku
- péct 25 - 30 minut při 180 °C dozlatova
- po vyndání z trouby potřít mřížku a kraje rozpuštěným máslem
.

čtvrtek 13. listopadu 2014

Řezy Kinder Bueno

Řezy Kinder Bueno


Rozpis je na plech velikosti 30 x 40 centimetrů.
Hotové řezy jsou zhruba 3,5 centimetru vysoké.


Spodní plát

  • 150 g jader lískových oříšků
  • 50 g cukru moučky (2 polévkové lžíce)
  • 25 g hladké mouky (2 polévkové lžíce)
  • 15 g dětských piškotů (8 ks)
  • 8 bílků
  • 6 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na potření pečicího papíru
  • 1/2 citronu na potření mísy
  • 1/4 kávové lžičky soli


Nutellová vrstva

  • 400 g Nutelly


Čokoládový a vanilkový krém

  • 500 ml mléka
  • 250 g másla (125  + 125)
  • 120 g cukru krupice
  • 100 g kvalitní čokolády (70%)
  • 50 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
  • 8 žloutků
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 sáček vanilkového cukru (1 polévková lžíce)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu


Sušenková vrstva

  • Bebe cereální mléčné sušenky (jedno celé 130g balení + z druhého 4 kusy)
  • 1,5 polévkové lžíce rumu
  • 1,5 polévkové lžíce mléka


Šlehačková vrstva

  • 400 g smetany - 2 kelímky (33 a více procent, nejlépe 40 %)
  • 1 polévkové lžíce cukru moučky


Na posypání

  • 30 - 50 g lískových oříšků nebo strouhané čokolády nebo kakaa

Jak na to  

- rozdělit vejce - bílky do mísy vymazané citronem, žloutky do hrnce s 1/2 litrem mléka
- k bílkům přidat špetku soli, vyšlehat sníh, smíchat s nastrouhanými piškoty, moukou, práškem do pečiva a cukrem moučkou
- lehce vmíchat olej, rozetřít na pečicí papír na plechu, posypat rozsekanými lískovými ořechy
- péct cca 10 minut na 180 °C, upečený sněhový plát nechat na rovné podložce vychladnout
- do mléka ke žloutkům vmíchat vanilkový pudink, mouku a cukr
- uvařit hustý pudink, odebrat o kousek víc než polovinu, do zbytku v hrnci vmíchat čokoládu, do odebrané části vanilkový cukr a extrakt
- přidat do každé vychladlé části 125 g změklého másla, ušlehat krémy
- vrátit zpět sněhový plát na plech, potřít Nutellou
- na Nutellu natřít světlý pudinkový krém, naskládat Bebe sušenky, potřít směsí rumu a mléka
- nanést čokoládový krém
- ušlehat šlehačky, natřít, posypat oříšky/kakaem/strouhanou čokoládou
- před podáváním nechat uležet
.