pátek 21. března 2014

Brambory pečené s rozmarýnem a sýrem

Brambory pečené s rozmarýnem a sýrem


  • 100 g sýra, například Ementál, Gouda, Čedar...
  • 10 menších stejně velkých brambor
  • 2 - 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • 1/4 čajové lžičky kmínu
  • rozmarýn, ideálně čerstvý
  • sůl, pepř 


Jak na to  

- brambory uvařit, nožem nakrojit mřížku, rozmáčknout
- lehce polít olivovým olejem, osolit, posypat paprikou, pepřem a rozmarýnem
- péct 15 - 20 minut při 220 °C
- posypat strouhaným sýrem, zvýšit teplotu na 250 °C, dopéct dozlatova
.

středa 19. března 2014

Pečená růžičková kapusta

Pečená pikantní růžičková kapusta


  • 400 g růžičkové kapusty
  • 4 polévkové lžíce oleje olivového nebo slunečnicového nebo kachního sádla
  • chilli vločky nebo směs oblíbeného koření
  • sůl, pepř
  • citron


Jak na to  

- očištěné hlávky rozpůlit, v míse posypat vločkami chilli, pepřem, osolit, promíchat
- polít olejem nebo kachním sádlem, promíchat
- vyrovnat na pečicí papír
- při 220 °C péct 10 minut, obrátit, péct dalších 10 minut
- přendat na talíř, pokapat čerstvou šťávou z citronu
.

neděle 16. března 2014

Roláda ze stehenních kuřecích řízků a mletého masa

Roláda ze stehenních kuřecích řízků a mletého masa


Rozpis na 8 až 10 porcí.


Základ

  • 1000 g kuřecích stehenních řízků
  • 300 g anglické slaniny krájené
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 2 cibule
  • 1 vídeňský párek (2 nožičky)
  • 1 polévková lžíce polohrubé nebo hladké mouky na zahuštění sosu
  • nakládaná červená paprika
  • sůl, pepř


Náplň z mletého masa

  • 1000 g mletého masa v poměru 2/3 hovězí a 1/3 vepřové
  • 50 g dobré slaniny, např. anglická, gazdovská, oravská, valašská...
  • 5 stroužků česneku
  • 3 vejce
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • sůl, pepř, majoránka, kmín


Jak na to  

- na fólii rozložit plátky anglické slaniny, na ně kuřecí maso, osolit, opepřit, potřít dijonskou hořčicí
- rozetřít mletou směs, k jednomu kraji narovnat proužky papriky, položit párek
- zabalit do rolády, stáhnout provázkem
- položit do pekáče, přisypat nahrubo nakrájenou cibuli, dát péct:
          1)  bez zakrytí a podlití 15 minut na 220 °C
          2)  podlít 300 ml horké vody, zakrýt, teplotu stáhnout na 170 °C, péct 80 minut, polévat šťávou
          3)  odkrýt, zvýšit teplotu na 200 °C, péct 20 minut
          4)  podlít 200 ml horké vody, péct 10 minut
- vyndat z pekáče, před krájením nechat odpočinout
- šťávu přecedit do hrnce, zahustit moukou rozmíchanou ve studené vodě, 15 minut povařit
.

čtvrtek 13. března 2014

Tiramisu s pečeným piškotem

Tiramisu s pečeným piškotem

Ivu, díky za recept!


Rozpis na plech velikosti 30 x 40 centimetrů.


Piškot

  • 200 ml silné kávy nebo espressa na polití hotového piškotu
  • 150 ml Amaretta nebo rumu 
  • 125 g cukru krupice (5 polévkových lžic)
  • 100 g polohrubé mouky (5 polévkových lžic)
  • 5 velkých vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do pečiva (13 g)
  • kůra z citronu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Krém - varianta bezvaječná

  • 500 g Mascarpone
  • 400 g smetany ke šlehání (minimálně 30%)
  • 150 g moučkového cukru
  • kakao na posypání


Krém - varianta vaječná

  • 500 g Mascarpone
  • 120 g cukru krupice
  • 6 vajec 
  • půlka citronu na vytření mísy
  • špetka soli
  • kakao na posypání


Jak na to  

- našlehat vejce s cukrem, spojit s moukou smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou
- rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, při teplotě 180 °C péct cca 12 minut
- krém, varianta I: smíchat Mascarpone s cukrem moučkou, vmíchat do tuha ušlehanou šlehačku
- krém, varianta II: ušlehat žloutky s cukrem, spojit s Mascarpone, vmíchat do tuha ušlehaný sníh
- upečený piškot zvlhčit kávou smíchanou s Amarettem (použít celé množství)
- potřít zvolenou variantou krému
- ihned nebo až před servírováním posypat kakaovým práškem
.

čtvrtek 6. března 2014

Hovězí pečeně na česneku

Hovězí pečeně na česneku


  • 1200 g zadního hovězího masa
  • 250 g cibule (2 větší)
  • 100 g slaniny
  • 80 g másla
  • 50 g sádla nebo oleje
  • 10 stroužků česneku
  • hovězí vývar
  • sůl, pepř
  • 1 polévková lžíce hladké nebo polohrubé mouky


Jak na to  

- na sádle rozpustit slaninu, orestovat cibuli, přendat do pekáče
- maso zprudka opéct ze všech stran, osolit, opepřit, dát do pekáče, přidat utřený česnek
- zalít vývarem, poklást máslem
- péct 15 minut na 200 °C, pak snížit na 160 °C, dopéct doměkka
- lehce zahustit sos
.

sobota 1. března 2014

Třeboňské kapří hranolky

Třeboňské kapří hranolky a Jak kapra zbavit všech kostí

Ríšo, díky za kapra!


Základ

  • 600 g vykostěného kapřího masa
  • slunečnicový nebo olivový olej na smažení
  • citron k podávání


Marináda

  • 50 ml sójové omáčky
  • 50 ml vody
  • 5 stroužků česneku
  • 1 čajová lžička mletého sušeného zázvoru (může být i čerstvý)
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1 zarovnaná čajová lžička soli


Na obalení

  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce bramborového škrobu 
  • 1 polévková lžíce sladké papriky


Jak na to  

- vykostěného kapra nařezat na hranolky, v marinádě nechat odležet
- obalit ve směsi mouky, bramborového škrobu a papriky
- smažit ve vyšší vrstvě oleje
.