neděle 29. prosince 2013

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj


Rozpis na 500 mililitrů.

  • 15 g zázvoru bez slupky
  • 5 sušených šípků
  • 3 stroužky pomeranče
  • 3 hřebíčky
  • 2 čajové lžičky medu 
  • kousek celé skořice

Jak na to  

- zázvor zbavit slupky, nakrájet na nudličky nebo hrubě nastrouhat
- pomeranč oloupat, stroužky nakrájet na třetiny
- zázvor, pomeranč, šípek, skořici a hřebíček dát do džbánku
- zalít vroucí vodou, dochutit medem
.

středa 18. prosince 2013

Krevety na másle a česneku

Krevety na másle a česneku


  • 450 g vařených loupaných krevet v jemně slaném nálevu
  • 60 g másla
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • sůl, bílý mletý pepř 
  • citron
  • petrželka 

Jak na to  

- na másle zlehka orestovat plátky česneku
- vmíchat scezené krevety, prohřát, přisolit, opepřit
- ihned podávat
.

středa 20. listopadu 2013

Dýňový sladký chleba

Dýňový sladký chleba neboli Pumpkin bread

Stando, opět díky za letošní dýni!


Rozpis je na hranatou formu velikosti 30 x 10 x 7 centimetrů.

  • 450 g pečené dužiny dýně Hokkaidó 
  • 400 g polohrubé mouky (může být i hladká)
  • 200 g cukru krupice nebo třtinového
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 60 g rozinek (3 polévkové lžíce)
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 50 ml studené vody
  • 5 cl rumu
  • 4 celá větší vejce
  • 2 čajové lžičky jedlé sody (12 g)
  • 2 vrchovaté čajové lžičky skořice (8 g)
  • 1 čajová lžička vanilkové extraktu
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva (3g)
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 1 polévková lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání formy  


Jak na to  

- dýni rozpůlit a vydlabat, položit na pečicí papír, dát péct na 200 °C
- sloupnout slupku, rozmačkat na pyré, odvážit, smíchat s rozinkami máčenými v rumu, vanilkovým extraktem, olejem a vodou
- po jednom zapracovat vejce
- zvlášť smíchat suché ingredience: mouku, cukr, sůl, nasekané ořechy, sodu, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek a zázvor
- vše smíchat dohromady, péct ve vymazané a vysypané formě 70 - 80 minut při 180 °C
.

úterý 19. listopadu 2013

Brokolice s karismetanovou omáčkou

Brokolice s karismetanovou omáčkou



Základ

  • střední hlávka brokolice
  • zarovnaná polévková lžíce soli
  • zelená petrželka 


Karismetanová omáčka

  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g 30 - 33% smetany
  • 1 vrchovatá čajová lžička kari koření
  • sůl, bílý pepř


Jak na to  

- rozdělenou brokolici 3 minuty povařit v osolené vodě, ihned zchladit ve vodě ledové
- smíchané smetany přivést k bodu varu, vypnout, osolit, opepřit, vmíchat kari koření
- na talíři brokolici přelít omáčkou
- posypat nasekanou petrželkou
.

pondělí 18. listopadu 2013

Kapusta zapečená s bramborem, anglickou a sýrem

Kapusta zapečená s bramborem, anglickou slaninou a sýrem s modrou plísní


  • 1000 g kapusty (středně velká hlávka)
  • 700 g brambor (5 větších)
  • 300 g anglické slaniny
  • 200 g sýru s modrou plísní
  • 130 g cibule (1 velká)
  • 10 g másla
  • 5 stroužků česneku
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to  

- oloupané brambory nakrájet na kostky, osolit, okmínovat, uvařit
- na oleji zpěnit cibuli, přidat česnek na plátky a pokrájenou kapustu, podlít, podusit 
- máslem vymazat pekáč, nasypat brambory, kapustu a pokrájenou slaninu
- posypat sýrem nakrájeným na kostičky, zapéct 15 - 20  minut
.

sobota 9. listopadu 2013

Kachna pečená

Kachna pečená pětihodinová


  • kachna bez drobů (cca 2 500 g)
  • jablko
  • sůl
  • kmín


Jak na to  

- kačenu očistit od zbytku peří, odříznout krk a biskupa
- opláchnout, osušit, nasolit a pokmínovat
- položit do pekáče na plátky z jablka, prsy nahoru
- zakryté péct 5 hodin na 120 °C
- odebrat sádlo, kačenu polít sádlem, dopéct bez zakrytí 10 - 15 minut na 200 °C dozlatova
.