pátek 19. dubna 2013

Cuketa na kari

Cuketa na kari


  • 600 - 700 ks mladých cuket (cca 5 ks)
  • 400 g konzervovaných loupaných rajčat 
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 20 g zázvoru  
  • 6 stroužků česneku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 vrchovaté čajové lžičky kari koření
  • 1 polévková lžíce cukru krupice nebo krystalu
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- zlehka orestovat cibuli, přidat česnek a strouhaný zázvor
- přidat cuketu nakrájenou na kolečka, osmahnout, 
- vmíchat kari, sůl, pepř, cukr
- vlít konzervovaná rajčata, 8 - 10 minu povařit
.

sobota 13. dubna 2013

Plněný lilek Imam Bayildi

Plněný lilek - variace na Imam Bayildi


Základ

  • 3 lilky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl


Náplň

  • 350 g cherry rajčat
  • 180 g cibule (2 střední)
  • 120 g červené silnostěnné papriky (1/2 velké)
  • 80 g mozzarelly
  • 60 g zelené papriky (1 větší)
  • 60 g rajčatového protlaku (4 čajové lžičky)
  • 30 g piniových oříšků (2 polévkové lžíce)
  • 20 ml citronové šťávy (cca z půlky citronu)
  • 6 polévkových lžic olivového oleje 
  • 6 stroužků česneku
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • hrst zelené petrželky
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- lilky podélně rozpůlit a vydlabat, obě části posolit a nechat vypotit
- zprudka opéct vypocené lilkové loďky 
- opražit piniové oříšky
- na olivovém oleji osmahnout cibuli, přidat papriky, rajčata, lilkovou dužninu, cukr, česnek a skořici
- osolit a opepřit, nechat vydusit šťávu
- vmíchat rajčatový protlak, citronovou šťávu, mozzarellu, oříšky a petrželku
- směsí naplnit lilky, naskládat na plech, podlít 200 ml vody
- zapéct 30 minut
.

Brokolicová polévka I.

Brokolicová smetanovosýrová polévka


  • 1 střední hlávka brokolice
  • 200 g 12% smetany (1 kelímek)
  • 80 g cibule (1 menší)
  • 60 g másla
  • 50 g smetanového taveného sýra 
  • 30 g polohrubé mouky (2 zarovnané polévkové lžíce)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 kostka kuřecího bujonu nebo vývar
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • Gorgonzola, Niva... do talířů při servírování


Jak na to
 

- na másle jemně osmahnout cibuli
- přisypat mouku, usmažit světlou jíšku
- zalít vývarem nebo vodou, přidat 90 % pokrájené brokolice, osolit, cca 15 minut povařit 
- přidat muškátový oříšek, utřený česnek, rozmixovat
- blanšírovat zbytek brokolice
- v polévce rozmíchat tavený sýr, přilít smetanu, minutu povařit
- servírovat s kostičkami sýra s modrou plísní, mletým pepřem a kousky blanšírované brokolice
.

středa 10. dubna 2013

Dortový korpus I.

Dortový korpus z celých vajec


Rozpis pro kulatou dortovou formu s pantem o průměru 22 centimetrů.

  • 5 větších vajec (250 g)
  • 150 g cukru krupice (5 vrchovatých polévkových lžic)
  • 150 g polohrubé mouky  (8 - 10 vrchovatých polévkových lžic)
  • 8 g kypřicího prášku do pečiva (1 vrchovatá čajová lžička)
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/2 citronu na vymazání šlehací mísy
  • 2 polévkové lžíce horké vody - nemusí být
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo másla - nemusí být
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Jak na to

- celá vejce s cukrem šlehat 10 až 15 minut do husté pěny
- pomalu přidávat horkou vodu a olej (ani jedno není nutné přidat)
- při nejnižších otáčkách postupně všlehat mouku smíchanou s práškem do pečiva, ale raději ji ručně opatrně obalovat pomocí stěrky
- péct 35 až 40 minut při 160 °C 
- 10 - 15 minut nechat dojít ve vypnuté zavřené troubě
- na mřížce nechat vychladnout
.

Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka


  • 10 - 12 natvrdo uvařených vajec
  • 660 g sterilované zeleninové směsi Moravanka (2 ks po 330 g)
  • 200 g šunky nebo měkkého salámu
  • 200 g majonézy
  • 100 g cibule (1 středně velká)
  • 20 g želatiny
  • 1 kostka bujonu
  • pepř, sůl


Jak na to

- scedit zeleninu, nálev doplnit na 300 ml vodou, rozdělit na půlku
- ve 150 ml povařit kostku bujonu, odstavit
- oloupaná vejce, scezenou zeleninu, šunku a cibuli pokrájet
- opepřit, osolit, promíchat s majonézou
- v druhé půlce nálevu připravit želatinu podle návodu
- k připravené želatině přilít povařený bujonový vývar
- nalít ke směsi, promíchat, nechat ztuhnout

.

pátek 1. března 2013

Rillettes

Rillettes de porc neboli pomazánka z vepřového masa

Pozor, doba přípravy několik hodin!


Základní varianta

  • 3 kg různých druhů vepřového masa
  • 25 g soli 


Na nafocené rillettes bylo použito

  • 1400 g plece
  • 600 g bůčku
  • 400 g krkovice
  • 300 g sádla
  • 200 g kýty


Jak na to
 

- maso nakrájet, v litinovém hrnci pomalu rozpustit kostky sádla
- postupně přidávat ostatní maso, jemně restovat, osolit, promíchat
- zalít vodou/vínem, ev. přidat čerstvé bylinky, česnek a cibuli
- zakrýt poklicí, vařit na velice mírném plameni 4 - 8 hodin
- odebrat sádlo, naplnit do sklenic, po zchladnutí zalít odebraným sádlem
.