neděle 3. února 2013

Španělský ptáček

Španělský ptáček


  • 1200 g hovězí roštěné nebo hovězí kýty
  • 750 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 300 g cibule 
  • 150 g špeku
  • 4 čajové lžičky plnotučné nebo dijonské hořčice
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 2 polévkové lžíce másla (pouze pokud použijeme olej, do sádla ne)
  • 2 kyselé okurky
  • 1 vejce
  • 1 nožička vídeňského párku
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- plátky z roštěné rozklepat, osolit a opepřit, potřít hořčicí
- na každý plátek položit kousek okurky, špeku, párku, cibule a vařeného vejce

- pevně zabalit, zajistit provázkem
- zprudka opéct na sádle nebo oleji s máslem, naskládat do pekáče na cibuli
- na pánvi po mase orestovat cibuli a špek, přisypat do pekáče

- zalít vývarem 
- zakrýt, péct 30 minut na 180 °C, ptáčky obrátit, snížit teplotu na 160 °C, péct dalších 60 minut
- upečené ptáčky vyndat, šťávu přelít do hrnce, vmíchat hořčici, zahustit moukou, 20 minut povařit
- omáčku scedit nebo rozmixovat nebo propasírovat
,

pátek 1. února 2013

Panenka plněná špenátem, mozzarellou a rajčaty

Pečená vepřová panenka plněná špenátem, mozzarellou a sušenými rajčaty


Pečeno ve formě na srnčí hřbet.


Základ

  • 1000 - 1200 g vepřové panenky
  • 150 g listového mraženého špenátu
  • 100 g mozzarelly
  • 3 stroužky česneku
  • 4 - 5 sušených rajčat v oleji
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • anglická slanina na zabalení (nemusí být) 


Sos

  • 10 g másla
  • 1 čajová lžička hladké mouky


Jak na to

- smíchat mozzarellu se špenátem, česnekem a sušenými rajčaty
- panenku očistit, po délce nakrojit, rozevřít na plát, osolit a opepřit
- nanést náplň, zabalit a upevnit provázkem, vložit do formy
- péct při teplotě 200 °C, 15 minut ve formě, dalších 10 minut vyklopené
- cca 2 minuty grilovat, před krájením nechat odpočinout
- uvolnit z plechu výpek, zahustit v mouce obaleným kouskem másla

.

Katův šleh

Katův šleh neboli kaťák


  • 1000 g vepřové kýty
  • 300 g konzervovaných drcených rajčat
  • 300 g cibule (2 větší)
  • 300 g silnostěnné papriky (1 větší)
  • 180 g kečupu
  • 150 g kyselých okurek
  • 6 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 2 polévkové lžíce worcesteru
  • sůl, pepř
  • pálivé papričky
  • jarní cibulka

 
Jak na to

- na oleji orestovat cibuli, přidat maso nakrájené na nudličky, zprudka opéct, osolit a opepřit
- nasypat pokrájené papriky, i pálivé
- vmíchat rajčata, kečup a worcester
- podlít a dusit doměkka
- na závěr přidat pokrájené kyselé okurky a jarní cibulku

.

sobota 26. ledna 2013

Gratinované brambory

Gratinované brambory


  • 1000 g oloupaných brambor
  • 300 - 400 ml mléka
  • 125 ml 30 - 33% smetany
  • 100 g sýra například Ementál, Gouda, Gruyère, čedar, parmazán, mozzarella...
  • 15 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř, kmín
  • rozmarýn, petrželka, tymián...

Jak na to

- oloupané brambory nakrájet na 2mm plátky
- do mléka přidat prolisovaný česnek, nasypat plátky brambor
- promíchávat, 2 minuty povařit
- plátky urovnat do vymazaného pekáče, osolit a opepřit
- zalít smetanou, ev. posypat bylinkami
- péct 30 - 40 minut při teplotě 180 °C
- posypat strouhaným sýrem, zapéct dozlatova


pátek 25. ledna 2013

Panenka pečená v anglické slanině

Vepřová panenka pečená v anglické slanině


Pečeno ve formě na srnčí hřbet.

  • 800 - 1000 g vepřové panenky
  • 250 g krájené anglické slaniny
  • 10 g másla
  • 1 čajová lžička hladké mouky
  • sůl, pepř


Jak na to

- panenku očistit, osolit a opepřit
- formu na srnčí hřbet vyložit plátky anglické slaniny, položit maso a zabalit
- péct při teplotě 200 °C, 12 - 15 minut ve formě, dalších 8 - 10 minut vyklopené
- 1 - 2 minuty grilovat, před krájením nechat odpočinout
- uvolnit z plechu výpek, zahustit kouskem másla obaleným v mouce
, povařit
.

středa 23. ledna 2013

Crème brûlée

Crème brûlée a Jak vyrobit krokant


Rozpis na 6 porcí připravených v miskách o objemu 170 mililitrů.
Misky musí být z materiálu, který odolá vyšším teplotám!
Dezert budeme připravovat v troubě a před podáváním flambovat.

  • 750 ml 33% smetany
  • 70 g cukru krupice
  • 7 žloutků
  • 1 - 2 vanilkové lusky
  • cukr krupice nebo cukr třtinový na flambovanou karamelovou krustu nebo krokant na posypaní

Jak na to
 

- žloutky opatrně smíchat s cukrem, dát pozor, aby se netvořila pěna
- vanilkový lusk rozříznout, vyškrábnout zrníčka, dát do hrnce společně se smetanou
- zahřát k bodu varu, horké opatrně vmíchat ke žloutkům
- přecedit, nalít do vhodných misek, naskládat na pekáč
- do pekáče nalít horkou vodu, vložit do trouby rozehřáté na 150 °C
- po 25 až 30 minutách vyndat, po úplném vychladnutí nechat několik hodin v lednici 
- před podáváním na povrch nasypat cukr, zkaramelizovat flambovací pistolí nebo posypat krokantem nebo ozdobit ovocem, šlehačkou, sirupem... ne
í.

neděle 20. ledna 2013

Ragù bolognese - boloňská omáčka

Ragù bolognese

Pozor, doba přípravy okolo 4 hodin.


  • 500 g hovězího masa (zadní nebo libové přední)
  • 400 g konzervovaných loupaných sekaných rajčat
  • 200 g řapíkatého celeru 
  • 200 ml červeného vína
  • 200 ml mléka
  • 160 g cibule (1 větší)
  • 100 g mrkve (1 větší)
  • 100 g pancetty
  • 70 g rajčatového pyré nebo protlaku (3 vrchovaté čajové lžičky)
  • 20 g másla
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1/2 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- cibuli, mrkev a celer osmahnout na oleji a másle, přidat pancettu
- dobře orestovat nadrobno pokrájené nebo pomleté maso

- přidat sůl, pepř, muškátový ořech, zalít vínem, nechat odpařit alkohol
- vmíchat rajčatové pyré a rajčata, zalít vodou
- zvolna okolo 3 hodiny dusit 

- přilít mléko a dále dusit 10 - 15 minut zakryté a 5 minut bez zakrytí