pondělí 9. ledna 2012

Bábovka z cukroví

Bábovka z vánočního cukroví

 
  • různé druhy vánočního cukroví
  • mléko
  • vejce
  • kypřicí prášek do pečiva
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy
  • 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vysypání formy


Jak na to  

- pečené cukroví společně s oříšky a mandlemi sundanými z nepečeného cukroví rozsekat v robotu
- nepečené cukroví pokrájet na kousky
- vše smíchat s práškem do pečiva, mlékem a vejci
- nandat do vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C a dalších 30 - 40 minut při 150 °C
.

sobota 7. ledna 2012

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka a Jak uvařit vejce


  • 150 g jemného tvarohu nebo másla nebo pomazánkového másla
  • 80 g cibule (1 středně velká)
  • 80 - 100 g majonézy
  • 25 g plnotučné nebo dijonské hořčice
  • 5 vajec
  • sůl, pepř


Jak na to  

- vejce uvařit v osolené vodě natvrdo
- smíchat tvaroh/máslo s majonézou a hořčicí, osolit, opepřit
- oloupaná vejce a cibuli pokrájet, vše dobře smíchat
.

neděle 1. ledna 2012

Rajčatová polévka I.

Rajčatová polévka s paprikou a bazalkou


  • 850 ml konzervovaných loupaných krájených rajčat 
  • 500 ml vývaru nebo kostka bujónu
  • 250 g zelené tlustostěnné papriky (1 větší)
  • 200 g rajčatového protlaku
  • 150 g cibule (1 větší)
  • 10 g másla
  • 6 stroužků česneku
  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • 2 čajové lžičky sušené bazalky
  • sůl, cukr, pepř 
  • pro servírování zakysaná smetana, smetana, čerstvě mletý pepř, bazalka, strouhaný parmazán...


Jak na to

- na oleji a másle postupně osmahnout cibuli, česnek a papriku
- přidat cukr a rajčatový protlak, vmíchat bazalku
- vmíchat rajčata, osolit, opepřit, zalít vývarem
- 20 minut povařit, přidat česnek, rozmixovat
- podle potřeby dochutit
.

pátek 30. prosince 2011

Čočka nakyselo

Čočka nakyselo

Čočku musíme před vařením namočit, nejlépe den předem!


Z uvedeného množství připravíme 4 až 6 porcí hlavního jídla.


Základ

  • 500 g čočky
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 25 g polohrubé mouky (2 polévkové lžíce)
  • 4 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • cukr, sůl, majoránka, ocet


Pro servírování

  • 200 g anglické slaniny nebo uzené, klobása, párek...
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 větší cibule
  • vejce, kyselá okurka


Jak na to  

- několik hodin nechat máčet čočku
- dolít vodu, osolit, vařit 15 - 20 minut doměkka
- na pánvi nalít olej/sádlo, osmahnout cibuli, nasypat mouku, usmažit jíšku
- do čočky vmíchat jíšku, cukr, ocet a majoránku
- povařit 10 - 15 minut, vmíchat utřený česnek
.