sobota 7. ledna 2012

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka a Jak uvařit vejce


  • 150 g jemného tvarohu nebo másla nebo pomazánkového másla
  • 80 g cibule (1 středně velká)
  • 80 - 100 g majonézy
  • 25 g plnotučné nebo dijonské hořčice
  • 5 vajec
  • sůl, pepř


Jak na to  

- vejce uvařit v osolené vodě natvrdo
- smíchat tvaroh/máslo s majonézou a hořčicí, osolit, opepřit
- oloupaná vejce a cibuli pokrájet, vše dobře smíchat
.

neděle 1. ledna 2012

Rajčatová polévka I.

Rajčatová polévka s paprikou a bazalkou


  • 850 ml konzervovaných loupaných krájených rajčat 
  • 500 ml vývaru nebo kostka bujónu
  • 250 g zelené tlustostěnné papriky (1 větší)
  • 200 g rajčatového protlaku
  • 150 g cibule (1 větší)
  • 10 g másla
  • 6 stroužků česneku
  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • 2 čajové lžičky sušené bazalky
  • sůl, cukr, pepř 
  • pro servírování zakysaná smetana, smetana, čerstvě mletý pepř, bazalka, strouhaný parmazán...


Jak na to

- na oleji a másle postupně osmahnout cibuli, česnek a papriku
- přidat cukr a rajčatový protlak, vmíchat bazalku
- vmíchat rajčata, osolit, opepřit, zalít vývarem
- 20 minut povařit, přidat česnek, rozmixovat
- podle potřeby dochutit
.

pátek 30. prosince 2011

Čočka nakyselo

Čočka nakyselo

Čočku musíme před vařením namočit, nejlépe den předem!


Z uvedeného množství připravíme 4 až 6 porcí hlavního jídla.


Základ

  • 500 g čočky
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 25 g polohrubé mouky (2 polévkové lžíce)
  • 4 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • cukr, sůl, majoránka, ocet


Pro servírování

  • 200 g anglické slaniny nebo uzené, klobása, párek...
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 větší cibule
  • vejce, kyselá okurka


Jak na to  

- několik hodin nechat máčet čočku
- dolít vodu, osolit, vařit 15 - 20 minut doměkka
- na pánvi nalít olej/sádlo, osmahnout cibuli, nasypat mouku, usmažit jíšku
- do čočky vmíchat jíšku, cukr, ocet a majoránku
- povařit 10 - 15 minut, vmíchat utřený česnek
.

pátek 16. prosince 2011

Vepřová panenka pečená s tymiánem

Vepřová panenka pečená s tymiánem


  • 1200 g vepřové panenky
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 20 g másla
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 - 2 čajové lžičky hladké mouky
  • hrubozrnná sůl, čerstvě mletý pepř
  • tymián


Jak na to  

- panenku odblanit, opláchnout, osušit
- vetřít sůl, popepřit
- zprudka krátce opéct ze všech stran
- na alobal nasypat kolečka cibule a plátky česneku, položit panenku, posypat tymiánem
- zabalit, péct 20 - 25 minut při 200 °C
- před krájením nechat odpočinout
.

čtvrtek 15. prosince 2011

Obalovaný smažený řízek

Řízky smažené v trojobalu


Základ

  • vepřová kotleta, krkovice nebo kýta, kuřecí prsní nebo stehenní
  • sůl
  • slunečnicový olej nebo sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení
  • plátky citronu k servírování


Na trojobal

  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka 


Jak na to  

- maso nakrájet na plátky, jemně naklepat, osolit
- obalit v klasickém trojobalu - mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance
- osmažit z obou stran dozlatova
.