úterý 29. listopadu 2011

Česnečka

Česnečka neboli oukrop


  • vývar z brambor
  • česnek
  • kořenová zelenina (nemusí být)
  • kostka zeleninového nebo kuřecího bujonu (nemusí být)
  • sůl, pepř, kmín, majoránka
  • sádlo vepřové nebo husí (nebo slunečnicový olej)
  • uvařené brambory, šunka, tvrdý sýr, opečený chléb nebo pečivo (nemusí být)


Jak na to  

- po uvaření brambor slít vývar do hrnce, podle potřeby doplnit horkou vodou
- vmíchat kmín, ev. bujon, ev. kořenovou zeleninu
- povařit 8 minut, dochutit solí, pepřem, majoránkou
- vmíchat sádlo a utřený česnek
.

pátek 25. listopadu 2011

Dušená mrkev s vepřovým masem

Dušená mrkev s vepřovým masem


  • 1000 g vepřové plece
  • 800 g mrkve
  • 300 g cibule 
  • 200 ml mléka
  • 20 g másla
  • 5 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
  • 2 čajové lžičky kmínu
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 zarovnaná polévková lžíce polohrubé mouky


Jak na to  

- na mírném plameni osmahnout cibuli, zvýšit teplotu, zprudka orestovat maso, nechat vydusit šťávu
- osolit, okmínovat
- zalít vodou nebo vývarem, dusit cca 30 minut doměkka
- vmíchat v mléce nebo vodě dobře promíchanou mouku, 15 minut povařit
- vmíchat kousek másla  
.

čtvrtek 24. listopadu 2011

Housky

Housky doma pečené


Rozpis na 5 kusů.

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 ml mléka nebo vody
  • 40 g sádla (nebo místo sádla 15 g slunečnicového oleje a 25 ml vlažné vody)
  • 20 g droždí (1/2 kostky)
  • 1 žloutek
  • 1/4 čajové lžičky cukru krupice nebo krystal
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 vejce, mák, hrubozrnná sůl, kmín...  na potření a posypání


Jak na to  

- rozpustit sádlo
- v mléce promíchat cukr, lžičku mouky a rozdrobené droždí, nechat vzejít kvásek
- mouku smíchat se solí, kváskem, žloutkem a zchladlým sádlem, zpracovat těsto, nechat vykynout
- uplést housky/smotat rohlíky, zakryté nechat 15 - 20 minut kynout
- péct 20 minut při 180 °C
.

středa 23. listopadu 2011

Vepřová játra na červeném víně

Vepřová játra na červeném víně


  • 750 g vepřových jater
  • 350 ml červeného vína
  • 200 g cibule (2 střední)
  • 100 g špeku nebo slaniny bez kůže
  • 10 g másla
  • 6 větších stroužků česneku 
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 1 zarovnaná polévková lžíce polohrubé mouky
  • sůl, kmín, pepř


Jak na to  

- odblaněná játra pokrájet na nudličky
- na oleji/sádle rozpustit špek, osmahnout cibuli, vmíchat plátky česneku
- krátce a zprudka orestovat játra, opepřit, okmínovat, zalít vínem, 15 minut dusit zakryté
- odkrýt, osolit, 5 minut povařit, vmíchat česnek
- ev. přidat vodu, zahustit, povařit
.

sobota 19. listopadu 2011

Hrnkové knedlíky houskové

Hrnkové houskové knedlíky


Hrnek uvedený v rozpisu surovin má objem 250 mililitrů.
Hrnky na uvaření knedlíků mají také objem 250 mililitrů.

  • 1 hrnek hrubé nebo polohrubé mouky (210 g)
  • 1 kávová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 2 housky nebo 2 rohlíky
  • zelené bylinky, např. petržel, majoránka, oregano, špenátové listy...
  • máslo nebo olej nebo sádlo a mouka na vymazání a vysypání hrnků
  • rozpůlený citron na vytření mísy


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku se solí, práškem do pečiva a rohlíkem pokrájeným na kostky, ev. s nasekanými bylinkami
- přidat v mléce prošlehané žloutky, dobře promíchat
- lehce vmíchat tuhý sníh
- těstem do 3/4 naplnit vymazané a vyspané hrnky
- položit do hrnce s vroucí vodou, zakrýt, 30 minut povařit
.

Rajská omáčka z rajčatového protlaku

Rychlá rajská omáčka z rajčatového protlaku

Rajská omáčka z rajčatového protlaku s hrnkovým knedlíkem
Základ

  • 500 ml vývaru nebo vody nebo kostka hovězího bujonu
  • 120 g rajčatového protlaku
  • 10 g másla
  • 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 1 bobkový list
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • špetka skořice
  • cukr, šťáva z citronu 
  • sůl


Cibulová jíška

  • 40 g cibule (1 menší)
  • 40 g hladké mouky (2 polévkové lžíce)
  • 10 g másla
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje


Jak na to  

- na oleji zpěnit cibuli, zasypat moukou, přidat máslo, připravit světlou jíšku
- vmíchat koření a rajčatový protlak
- zalít vývarem/vodou, osolit, 20 minut povařit
- vmíchat špetku skořice, dochutit, podle potřeby okyselit šťávou z citronu
- přecedit, položit kousek másla, promíchat
.