úterý 16. srpna 2011

Houbové kyselo

Mikovské houbové kyselo


  • 500 g brambor (cca 3 větší)
  • 500 ml kefíru (acidofilní mléko)
  • 290 - 340 g neslazeného zahuštěného mléka
  • 200 - 500 g čerstvých hub
  • 40 g cibule (cca půlka střední)
  • 25 g polohrubé mouky (cca 2 polévkové lžíce)
  • 2 vejce
  • 1 - 3 polévkové lžíce octa (podle chuti a podle kyselosti kefíru)
  • sůl, kmín
  • bobkový list, celý pepř, nové koření
  • kousek másla


Jak na to  

- společně 10 - 15 minut vařit pokrájené houby a brambory s cibulí, solí, pepřem, novým kořením, kmínem a bobkovým listem
- zahustit moukou rozmíchanou v kefíru a zahuštěném mléku
- 10 - 15 minut povařit
- vlít vejce rozmíchané v malém množství vody, dochutit, vypnout
- zjemnit kouskem másla 
.

pátek 12. srpna 2011

Karbanátky

Karbanátky


Rozpis na 6 až 7 karbanátků.


Na karbanátky

  • 500 g mletého masa
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce mléka nebo smetany
  • 1/2 větší cibule
  • sůl, pepř, mletá paprika, sušený česnek, majoránka, drcený kmín


Na obalení a smažení

  • 4  polévkové lžíce strouhanky
  • 8 - 10 lžic slunečnicového oleje nebo sádla 


Jak na to  

- mleté maso důkladně zpracovat s přísadami
- vytvořit 6 - 7 koulí, zploštit, obalit ve strouhance
- smažit na mírném plameni okolo 8 minut z obou stran
.

Zapečená cuketa

Cuketa zapečená s bramborami


  • 1000 g oloupané vydlabané cukety
  • 500 g brambor (3 větší)
  • 400 g anglické slaniny 
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 cibule
  • sýr (parmazán, eidam, olomoucké tvarůžky - jakýkoliv podle chuti) 
  • sůl, mletý pepř, kmín, oregano


Jak na to  

- na suché pánvi lehce osmahnout cibuli, přidat anglickou slaninu, jemně orestovat
- ve vymazané míse smíchat se syrovými bramborami a cuketou, sójovou omáčkou, vmíchat koření
- péct zakryté při 220 °C 20 minut, dalších 30 minut při 180 °C
- dopéct 10 - 15 minut nezakryté
- podle chuti porce posypat strouhaným sýrem
.

čtvrtek 11. srpna 2011

Plněné papriky

Plněné pečené papriky


Základ

  • 760 g rajského protlaku
  • 200 ml 12% smetany
  • 6 rajčat
  • 6 stejně velkých tlustostěnných paprik na naplnění
  • 2 zelené tlustostěnné papriky do omáčky
  • 2 cibule
  • 1 kostka bujónu nebo vývar
  • bobkový list, nové koření, celý pepř
  • sůl, cukr krupice, mletá skořice, tymián


Náplň z mletého masa

  • 600 g mletého masa
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 2 polévkové lžíce syrové rýže
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
  • 1 polévková lžíce smetany nebo mléka
  • 1/2 cibule
  • sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka 


Jak na to  

- dobře promíchat mleté maso s uvedenými ingrediencemi
- paprikám odříznout vršky, naplnit směsí, vrátit vršky
- do pekáče nalít rajský protlak a vývar z bujónové kostky vařený s cukrem, skořicí a solí
- promíchat, posadit papriky
- přidat pokrájená rajčata, 2 zelené papriky, cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř
- péct zakryté 15 minut při 200 °C a 70 minut při 180 °C
- papriky opatrně vyndat, omáčku přelít do hrnce, rozmixovat, vmíchat 500 ml horké vody
- vmíchat tymián, smetanu a 100 ml horké vody, 10 minut povařit
.

čtvrtek 21. července 2011

Zapečené těstoviny - šunkofleky

Zapečené těstoviny neboli šunkofleky


  • 500 g těstovin - fleků
  • 450 g uzeného vepřového masa (krkovice, plec, masitá žebra)
  • 200 g 12% smetany
  • 150 g ementálu, goudy, madelandu, eidamu... nemusí bý
  • 6 vajec
  • 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky a 25 g másla na vymazání a vysypání pekáče
  • sůl, pepř


Jak na to  

- uvařit uzené doměkka, do hrnku odebrat 150 ml vývaru, vývar z hrnce nevylívat
- maso nakrájet na kostky
- do hrnce k vývaru přilít vodu, osolit, přivést k varu, nasypat těstoviny, uvařit dle návodu
- uvařené těstoviny scedit, smíchat s uvařeným uzeným masem, podle potřeby přisolit
- nandat do vymazaného a vysypaného pekáče
- péct při 200 °C
- po 10 minutách vyndat z trouby, zalít směsí odloženého vývaru, smetany, vajec
- dopéct 20 - 30 minut dozlatova
.

středa 20. července 2011

Bábovka ořechová

Bábovka, tentokrát ořechová


V rozpisu uvedený hrnek má objem 250 mililitrů.

  • 410 g polohrubé mouky (2 a 1/4 hrnku )
  • 220 g cukru krupice (1 hrnek )
  • 80 g mletých vlašských ořechů (1/2 hrnku)
  • 2 žloutky nebo 1 celé vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla nebo Hery
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vysypání formy


Jak na to  

- umlít ořechová jádra, smíchat s moukou, práškem do pečiva, cukrem a solí
- vmíchat mléko, vejce a olej, dobře promíchat
- urovnat do dobře vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C, snížit teplotu na 150 °C a dopéct 40 - 50 minut
.

úterý 19. července 2011

Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky


  • 500 g kapusty (1 menší hlávka)
  • 100 g anglické slaniny
  • 50 g cibule 
  • 4 - 6 stroužků česneku
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 2 čajové lžičky majoránky
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
  • strouhanka na obalení a olej nebo sádlo na smažení

    Jak na to  

    - kapustu rozebrat na listy, 8 - 10 minut povařit v osolené vodě, osušit, vyříznout tuhý řapík
    - rozemlít/rozsekat společně s anglickou a cibulí
    - vmíchat strouhanku, vejce, sůl, pepř, utřené stroužky česneku a majoránku
    - tvořit koule, zploštit, lehce obalit ve strouhance, osmažit dozlatova
    .