středa 4. května 2011

Marinovaný bůček

Marinovaný vepřový bůček s česnekem a pivem


Základ

  • 1000 g libového bůčku vcelku s kůží s kostí nebo bez 
  • 300 g cibule
  • 1 čajová lžička soli
  • pivo


Marináda

  • 6 - 8 stroužků česneku
  • 6 polévkových lžic černého piva
  • 4 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 2 kávové lžičky sladké mleté papriky
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 1/2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 1/2 čajové lžičky soli


Jak na to  

- kůži na bůčku naříznout do větší mřížky, nasolit
- smíchat ingredience na marinádu, maso důkladně potřít ze všech stran, odložit do chladna
- položit do pekáče kůží dolů, posypat plátky cibule
- péct zakryté při 200 °C, po 20 minutách snížit teplotu na 170 °C
- po 15 minutách obrátit kůží nahoru, naříznout hustší mřížku
- péct dalších 30 - 60 minut zakryté do měkka
- odkrýt, zvýšit teplotu, dopéct 10 - 15 minut dozlatova
.

pondělí 2. května 2011

Bramborová polévka

Bramboračka


Základ

  • 600 g brambor (5 - 6 středně velkých)
  • 100 g celeru, 1 velká mrkev, 1 menší petržel
  • 3 - 5 stroužků česneku
  • 1 střední cibule
  • 1 větší bobkový list, 4 kuličky nového koření, 8 kuliček pepře 
  • 1 kostka bujonu (nemusí být)
  • hrst sušených nebo pár čerstvých hub 
  • sůl, pepř, kmín, majoránka


Jíška

  • 50 g hladké mouky (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 50 g másla nebo slunečnicového oleje nebo sádla (5 polévkových lžic)


Jak na to  

- brambory, houby a zeleninu nakrájet, zalít vodou, přidat koření, 8 až 10 minut povařit
- usmažit jíšku, vmíchat ji do hrnce, 15 minut povařit, nebo déle, dokud nebude zelenina měkká
- přidat utřený česnek, dochutit
.

pátek 29. dubna 2011

Drobenkový koláč

Rychlý drobenkový koláč s ovocem


Rozpis na hluboký plech o rozměru 20 x 30 centimetrů.
Hrnek uvedený v rozpisu má objem 250 mililitrů.


  • 125 g másla (nebo Hery nebo slunečnicového oleje)
  • 2 hrnky polohrubé mouky (450 g)
  • 1 hrnek cukru krupice (250 g)
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka (250 ml)
  • 1 vejce
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • ovoce čerstvé, mražené nebo kompotované
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vysypání a vymazání plechu


Jak na to  

- v míse dobře smíchat mouku, cukr, sůl a rozpuštěné máslo, odebrat 1 hrnek, dát stranou
- do drobenky v míse vmíchat prášek do pečiva, mléko a vejce
- nalít na vymazaný a vysypaný plech, poklást ovocem, posypat odloženou drobenkou
- péct 35 - 40 minut při 180 °C
.

středa 27. dubna 2011

Vepřová roláda s vaječnou omeletou a kapustou

Vepřová roláda s kapustou a vaječnou omeletou


    • 1300 - 1500 g vepřové plece vcelku
    • 250 g cibule (3 střední)
    • 150 g slaniny nebo špeku
    • 80 g hořčice plnotučné nebo dijonské (3 polévkové lžíce)
    • 65 g sádla
    • 40 g másla
    • 4 - 5 kapustových listů
    • 4 vejce
    • 4 stroužky česneku
    • 1 čajová lžička kmínu
    • 1 čajová lžička hladké mouky
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - blanšírovat listy kapusty
    - zlehka opéct kostičky špeku/slaniny, zalít prošlehanými osolenými vejci, nemíchat
    - maso naříznout, aby vznikl plát, lehce naklepat, osolit, opepřit
    - potřít hořčicí s utřeným česnekem, poklást listy kapusty a vaječnou omeletou
    - zabalit, stáhnout provázkem, orestovat, přendat do pekáče, nasypat pokrájenou cibuli a kmín
    - zapéct, podlít, stáhnout teplotu na 160 °C, péct 60 minut zakryté a cca 10 minut bez zakrytí dopéct
    - vyndat z pekáče, stáhnout do sosu přípeky ze stěn, povařit, ev. zahustit kouskem másla obaleným v mouce
    .

    úterý 26. dubna 2011

    Šneci z listového těsta

    Šneci z listového těsta


    • balíček listového těsta
    • kečup nebo rajčatová omáčka sugo di pomodoro
    • plátky šunky nebo šunkového salámu, anglické slaniny, pancetty...
    • pepř, chilli
    • sušený česnek
    • plátky sýra, např. eidamu, madelandu, cihly, čedaru nebo rozdrobená Niva, Gorgonzola...
    • mouka na podsypání (cca 1 polévková lžíce hladké nebo polohrubé)
    • vajíčko na potření
    • koření na posypání - nemusí být


    Jak na to  

    - rozmrzlé listové těsto rozválet na tenčí plát
    - potřít kečupem nebo sugem, opepřit, posypat sušeným česnekem
    - poklást plátky šunky a sýra, pevně zabalit do rolády
    - rozkrájet na cca 1,5 centimetru silná kola, vyrovnat na pečicí papír
    - potřít rozšlehaným vejcem
    - péct při 200 °C dozlatova
    .

    Zapečená zelenina

    Zapečená zelenina se žampiony


    • 250 g cherry rajčat
    • 200 g pikantní slaniny
    • 200 g sýru čedar
    • 10cm kousek pórku
    • 10 žampionů
    • 4 střední tlustostěnné papriky
    • 3 mrkve
    • 2 stroužky česneku
    • 1/2 malého celeru
    • 1 kostka kuřecího bujonu (nemusí být)
    • kousek másla
    • olivový olej
    • jarní cibulka (nemusí být)
    • sůl, pepř


    Jak na to 

    - všechny suroviny kromě sýru, rajčat a jarní cibulky nakrájet
    - nasypat do mísy na máslo a olej, okořenit, ev. přidat rozdrobenou kostku bujonu, promíchat
    - péct zakryté na 180 °C, po 15 minutách teplotu snížit a dopéct doměkka
    - posypat rozkrájenými cherry rajčaty a strouhaným sýrem
    - zvýšit teplotu, cca 10 minut zapéct nezakryté
    - na závěr posypat jarní cibulkou