neděle 2. prosince 2012

Piškotová roláda

Piškotová roláda


Rozpis na velký plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.


Piškotové těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 4 velká vejce
  • 4 polévkové lžíce horké vody
  • 5 g kypřicího prášku do pečiva (1 čajová lžička)
  • citron na potření mísy
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje na vymazání


Krém

  • 300 ml mléka
  • 250 g másla
  • 150 g cukru moučky
  • 35 g polohrubé mouky (2 polévkové lžíce)
  • 35 g bramborového škrobu (2 polévkové lžíce)
  • 2 čajové lžičky rumu
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu

 

TIP!  Na naplnění můžeme použít i jiný krém, třeba sněhový máslový nebo některý z popsaných u příspěvku Jak naplnit a sestavit dort.


Jak na to

- utřít žloutky s cukrem, zašlehat horkou vodu, vmíchat 2 lžíce mouky
- ušlehat tuhý sníh
- do sněhu lehce vmíchat utřené žloutky a prosetou mouku s práškem do pečiva
- rozetřít na olejem potřený pečicí papír
- v troubě rozehřáté na 220 °C péct 7 - 8 minut
- ihned po zchladnutí naplnit krémem
- zamotat, zabalit do alobalu, nechat v chladnu uležet
 
.

Hrachová kaše

Hrachová kaše

Hrách nutno předem na několik hodin namočit!


    • 500 g nepředvařeného hrachu
    • 100 g cibule (1 střední)
    • 15 g polohrubé mouky (1 polévková lžíce)
    • 4 stroužky česneku
    • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
    • sůl, pepř, kmín, majoránka


    Jak na to

    - přes noc namočit hrách
    - uvařit doměkka
    - na oleji osmahnout cibuli, přidat mouku, usmažit jíšku
    - do měkkého hrachu vmíchat jíšku, povařit
    - přidat utřený česnek a majoránku

    - podle chuti přisolit, opepřit
    .

    sobota 1. prosince 2012

    Hokkaido garam masala krém

    Pikantní krémová polévka z dýně Hokkaido s kořením garam masala

    Stando, díky za dýni!


    • 1500 g dýně Hokkaido
    • 1000 ml kuřecího vývaru nebo vody
    • 120 g cibule (1 střední)
    • 15 g másla
    • 3 polévkové lžíce olivového oleje
    • 2 vrchovaté čajové lžičky koření garam masala (6 g)
    • chilli koření
    • čerstvé bylinky, např. tymián, bazalka, smil italský...
    • sůl, pepř
    • zakysaná smetana, dýňová semínka - nemusí být


    Jak na to

    - na oleji a másle osmahnout cibuli
    - přidat na kostky pokrájenou vydlabanou dýni, orestovat
    - osolit, přidat garam masala a bylinky
    - zalít vývarem/vodou, uvařit doměkka
    - odstranit bylinky, rozmixovat

    - v případě potřeby naředit vývarem
    - podle chuti přidat chilli a garam masala
     
    .

    pátek 30. listopadu 2012

    Křehký jablečný koláč

    Křehký jablečný koláč


    Rozpis na plech velikosti 30 x 40 centimetrů.


    Těsto

    • 450 g polohrubé mouky
    • 250 g studeného másla
    • 140 g cukru moučky
    • 2 - 4 polévkové lžíce studeného mléka
    • 1 vejce
    • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
    • 1/4 kávové lžičky soli
    • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva (6 g)
    • citrónová kůra 
    • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


      Jablečná náplň

      • 1000 g strouhaných jablek
      • 2 čajové lžičky mleté skořice (8 g)
      • 1 až 4 polévkové lžíce cukru krupice
      • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
      • 1 čajová lžička rumu
      • vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
      • rozinky, mandle, kokos, ořechy... nemusejí být 


      Jak na to

      - z uvedených ingrediencí rychle zpracovat těsto, zabalit a dát na minimálně 1 hodinu do chladna
      - těsto rozdělit na poloviny, vyválet, jeden plát dát na vymazaný a vysypaný plech
      - nandat nastrouhaná ochucená jablka
      - zakrýt druhým vyváleným plátem těsta
      - propíchat vidličkou
      - zpočátku péct na 180 °C, po 20 minutách dopéct při 160 °C dozlatova

      .

      neděle 25. listopadu 2012

      Plněný Hermelín

      Plněný Hermelín nebo Camembert


      Na naplnění jednoho kusu sýra

      • 20 g jader vlašských ořechů (4 celá jádra středně velkých)
      • 10 g másla
      • 1 stroužek česneku
      • baby špenát, petrželka, majoránka...
      • sůl, pepř


      Základ

      • sýry Hermelín nebo Camembert


      Jak na to

      - sýr rozpůlit a vydlabat
      - vydlabanou hmotu spojit s máslem, přidat utřený česnek, nasekané ořechy a bylinky
      - osolit, opepřit
      - vrátit zpět do sýru, přiklopit, zabalit, nechat v lednici rozležet
       
      .

      sobota 24. listopadu 2012

      Guacamole

      Guacamole - klasická mexická salsa


      • 3 zralá avokáda
      • 4 stroužky česneku
      • 2 střední rajčata
      • 1 limetka
      • 1 střední červená cibule
      • 1 zarovnaná čajová lžička soli
      • čerstvý koriandr (cca 3 polévkové lžíce nasekaného)
      • papričky jalapeños (nebo chilli)


      Jak na to

      - rajčata zbavit slupky a jadýrek, nadrobno pokrájet
      - cibuli pokrájet, česnek utřít, pálivé papričky pokrájet, lístky koriandru nasekat
      - polévkovou lžící uvolnit avokádovou dužinu, v misce polít limetkovou šťávou, rozmačkat vidličkou
      - smíchat s nakrájenými rajčaty, cibulí, utřeným česnekem, posekaným koriandrem, osolit, promíchat
      - podle chuti vmíchat pálivé papričky
      .