Chilli con carne
- 500 g hovězího zadního masa
- 400 g loupaných krájených konzervovaných rajčat (1 plechovka)
- 400 g konzervovaných červených fazolí v mírně slaném nálevu (1 plechovka)
- 300 ml hovězího vývaru nebo kostka bujónu
- 160 g cibule (1 velká)
- 150 g červené masité papriky
- 50 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
- 3 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- římský kmín, chilli, sladká mletá paprika, majoránka, cukr, mletá skořice
- sůl, pepř
- 4 - 8 gramů hořké čokolády nebo 1 čajová lžička kakaového prášku (nemusí být)
Jak na to
- na pánvi nasucho opražit římský kmín, odložit na talířek
- na pánev nalít olej, orestovat cibuli, přidat česnek
- nasypat pokrájenou papriku, podusit, vmíchat mletou papriku a chilli
- obsah pánve shrnout ke kraji, zvýšit teplotu, na uvolněném místě po částech orestovat maso
- vmíchat pepř, sůl, cukr, majoránku, skořici, krátce orestovat protlak
- nalít rajčata a vývar, 30 minut zakryté povařit
- přidat scezené fazole a v případě experimentování také čokoládu nebo kakao
- zakryté 10 - 12 minut povařit
- vypnout, pod pokličkou nechat 8 - 10 minut dojít
.