úterý 10. dubna 2012

Mazanec

Mazanec nejenom velikonoční


  • 600 g polohrubé mouky
  • 200 g 12% sladké smetany 
  • 120 g másla
  • 120 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 10 g rozinek a 20 ml rumu
  • 3 žloutky
  • 1 celé vejce (na potření)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu 
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • kůra z citronu


Jak na to  

- ve vlažném mléce promíchat lžičku cukru, mouky a rozdrobené droždí, nechat vzejít kvásek
- do proseté mouky vmíchat sůl, cukr a kůru z citronu
- dobře vypracovat s kváskem, žloutky prošlehanými ve smetaně a zbytku mléka, extraktem a vlažným máslem
- poprášit moukou, zakrýt, nechat 90 minut v teple kynout
- vytvarovat mazanec, zakrýt, nechat 10 - 15 minut kynout
- potřít rozšlehaným vejcem, péct 10 minut při 180 °C a 30 - 35 minut při 150 °C
.

úterý 6. března 2012

Čoka dort

Čoka dort


Pečeno v kulaté dortové formě s pantem o průměru 22 centimetrů.


Korpus

  • 150 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 120 g másla
  • 70 g 31 - 33% smetany
  • 8 g klasické zrnkové mleté kávy (1 polévková lžíce)
  • 8 g kypřicího prášku do pečiva (2 čajové lžičky)
  • 4 čajové lžičky rumu
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání formy


Krém

  • 500 g smetanového sýra Mascarpone
  • 250 g 70% čokolády 
  • 200 ml 31 - 33% smetany 
  • 3 vrchovaté čajové lžičky instantní kávy (cca 8 g) 
  • 2 polévkové lžíce medu


Poleva a dozdobení

  • 200 g čokolády na vaření
  • 30 g 31 - 33% smetany 
  • 12 g másla
  • strouhaná čokoláda, ořechy, čokoládové bonbony...


Jak na to  

- na korpus smíchat prosetou mouku s cukry, práškem do pečiva a mletou kávou
- vmíchat změklé máslo a vejce prošlehaná ve smetaně, dobře zpracovat, nandat do vymazané a vysypané formy
- péct 5 minut při 180 °C a 25 - 30 minut při 150 °C, nechat vychladnout
- ve vodní lázni míchat čokoládu se smetanou a medem dohladka, vychladlé smíchat s Mascarpone smíchaným s instantní kávou
- korpus dát zpět do formy, nanést krém, nechat ztuhnout
- ve vodní lázni rozpustit čokoládu se 6 lžícemi vody, smetanou a máslem
- polevou potřít dort, dozdobit, nechat ztuhnout
.

pátek 24. února 2012

Dušené kysané zelí

Dušené kysané sladkokyselé zelí


  • 500 g kysaného zelí
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 15 g polohrubé mouky (1 polévková lžíce)
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • sůl, cukr, ocet


Jak na to  

- jemně osmahnout cibuli, vmíchat mouku, upražit jíšku
- přidat zelí, podle potřeby podlít, ochutit solí, cukrem a octem
- podusit 10 minut
.

čtvrtek 2. února 2012

Závin z kynutého těsta

Závin z majonézového kynutého těsta


Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 ml majonézy (cca 100 g)
  • 80 g cukru krupice (4 polévkové lžíce)
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 4 g soli (1/2 čajové lžičky)
  • 2 žloutky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • citronová kůra

Na potření těsta

  • 40 g másla
  • 2 polévkové lžíce rumu

Tvarohová náplň

  • 500 g tvarohu baleného v alobalu
  • 120 g cukru krupice
  • 20 g rozinek
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 centilitry rumu
  • citronová kůra


Jak na to  

- v mírně zahřátém mléce s malým množstvím cukru a mouky rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- prosít mouku, zpracovat se solí, cukrem, citronovou kůrou, kváskem, mlékem, žloutky a majonézou
- dobře prohnětené těsto nechat v teple 60 minut kynout
- vykynuté těsto rozdělit na půlku, vyválet, potřít náplní, zabalit, nechat 10 minut kynout
- potřít rozpuštěným máslem, péct 10 minut na 180 °C, snížit teplotu na 160 °C, dopéct 30 - 40 minut
- po vytažení z trouby potřít máslem smíchaným s rumem
.

středa 1. února 2012

Medailonky z vepřové panenky

Medailonky z vepřové panenky s česnekem, slaninou a špenátem


  • vepřová panenka neboli panenská svíčková
  • anglická slanina
  • baby špenát
  • česnek
  • olivový olej
  • hrubozrnná sůl, čerstvě mletý pepř


Jak na to  

- očištěnou panenku nakrájet na čtyřcentimetrové špalíky, osolit, opepřit
- na plátky anglické položit listy špenátu a plátky česneku, zabalit panenku, zajistit provázkem
- maso potřít olejem, krátce zprudka opéct
- přendat do pekáče, zakryté péct 8 - 10 minut při 200 °C
.

pondělí 30. ledna 2012

Vánočka

Sváteční vánočka


Rozpis na jednu větší vánočku.  

  • 600 g polohrubé nebo hladké mouky 
  • 200 g 12% smetany (nebo 31%)
  • 120 g másla
  • 100 až 120 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 42 g droždí 
  • 10 g rozinek
  • 3 žloutky
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr 
  • 1 celé vejce a 1 polévková lžíce mléka na potření
  • sůl
  • kůra z citronu
  • plátky mandlí na posypání 
  • muškátový oříšek, anýz, nové koření, kardamom - nemusí být


Jak na to  

- rozinky zalít rumem
- rozpustit máslo
- ve vlažném mléce promíchat malé množství mouky a cukru, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, cukrem a nastrouhanou kůrou z citronu a ev. s kořením
- do mouky postupně vmíchat kvásek, žloutky promíchané ve smetaně a mléku a vlažné máslo
- na závěr hnětení zapracovat rozinky (nebo je dát až před zapletením)
- důkladně propracovat těsto, poprášit moukou, zakrýt utěrkou, 90 až 100 minut nechat kynout
- uplést vánočku, zakrýt, nechat 30 až 50 minut kynout na máslem pomazaném plechu
- potřít rozšlehaným vejcem, posypat plátky mandlí
- péct 10 minut při 180 °C a 20 - 30 minut při 160 °C
.