Těsto
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 100 ml majonézy (cca 100 g)
- 80 g cukru krupice (4 polévkové lžíce)
- 42 g droždí (1 kostka)
- 4 g soli (1/2 čajové lžičky)
- 2 žloutky
- 1 sáček vanilkového cukru
- citronová kůra
- 40 g másla
- 2 polévkové lžíce rumu
Tvarohová náplň
- 500 g tvarohu baleného v alobalu
- 120 g cukru krupice
- 20 g rozinek
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 2 žloutky
- 2 centilitry rumu
- citronová kůra
Jak na to
- v mírně zahřátém mléce s malým množstvím cukru a mouky rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- prosít mouku, zpracovat se solí, cukrem, citronovou kůrou, kváskem, mlékem, žloutky a majonézou
- dobře prohnětené těsto nechat v teple 60 minut kynout
- vykynuté těsto rozdělit na půlku, vyválet, potřít náplní, zabalit, nechat 10 minut kynout
- potřít rozpuštěným máslem, péct 10 minut na 180 °C, snížit teplotu na 160 °C, dopéct 30 - 40 minut
- po vytažení z trouby potřít máslem smíchaným s rumem
.
- v mírně zahřátém mléce s malým množstvím cukru a mouky rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- prosít mouku, zpracovat se solí, cukrem, citronovou kůrou, kváskem, mlékem, žloutky a majonézou
- dobře prohnětené těsto nechat v teple 60 minut kynout
- vykynuté těsto rozdělit na půlku, vyválet, potřít náplní, zabalit, nechat 10 minut kynout
- potřít rozpuštěným máslem, péct 10 minut na 180 °C, snížit teplotu na 160 °C, dopéct 30 - 40 minut
- po vytažení z trouby potřít máslem smíchaným s rumem
.