Rozpis na jednu větší vánočku.
- 600 g polohrubé nebo hladké mouky
- 200 g 12% smetany (nebo 31%)
- 120 g másla
- 100 až 120 ml mléka
- 100 g cukru krupice
- 42 g droždí
- 10 g rozinek
- 3 žloutky
- 3 polévkové lžíce rumu
- 1 vanilkový cukr
- 1 celé vejce a 1 polévková lžíce mléka na potření
- sůl
- kůra z citronu
- plátky mandlí na posypání
- muškátový oříšek, anýz, nové koření, kardamom - nemusí být
Jak na to
- rozinky zalít rumem
- rozpustit máslo
- ve vlažném mléce promíchat malé množství mouky a cukru, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, cukrem a nastrouhanou kůrou z citronu a ev. s kořením
- do mouky postupně vmíchat kvásek, žloutky promíchané ve smetaně a mléku a vlažné máslo
- rozinky zalít rumem
- rozpustit máslo
- ve vlažném mléce promíchat malé množství mouky a cukru, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, cukrem a nastrouhanou kůrou z citronu a ev. s kořením
- do mouky postupně vmíchat kvásek, žloutky promíchané ve smetaně a mléku a vlažné máslo
- na závěr hnětení zapracovat rozinky (nebo je dát až před zapletením)
- důkladně propracovat těsto, poprášit moukou, zakrýt utěrkou, 90 až 100 minut nechat kynout
- uplést vánočku, zakrýt, nechat 30 až 50 minut kynout na máslem pomazaném plechu
- potřít rozšlehaným vejcem, posypat plátky mandlí
- péct 10 minut při 180 °C a 20 - 30 minut při 160 °C
.
- důkladně propracovat těsto, poprášit moukou, zakrýt utěrkou, 90 až 100 minut nechat kynout
- uplést vánočku, zakrýt, nechat 30 až 50 minut kynout na máslem pomazaném plechu
- potřít rozšlehaným vejcem, posypat plátky mandlí
- péct 10 minut při 180 °C a 20 - 30 minut při 160 °C
.