Svíčková hovězí pečeně
- 1000 g hovězího masa (kýta, loupaná plec, ale lze i pěkná kližka)
- 500 g mrkve (4 větší)
- 200 g 30% smetany nebo pro řidší variantu 215 g 12% smetany (1 kelímek)
- 180 g 15% zakysané smetany (1 kelímek)
- 150 g celeru
- 100 g kořenové petržele (1 větší)
- 100 g slaniny bez kůže
- 50 ml slunečnicového oleje
- 4 bobkové listy, 10 celých kuliček pepře, 8 kuliček nového koření
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 větší cibule
- 1 kávová lžička tymiánu
- 1 citron
- sůl
- šlehačka, citron a brusinkový kompot k podávání (nemusí být)
Jak na to
- maso prošpikovat, svázat provázkem, potřít olejem, zprudka krátce opéct, odložit
- na pánev přidat olej, krátce osmahnout slaninu, přisypat cibuli, minutu restovat
- nasypat pokrájenou zeleninu, 10 - 15 minut restovat
- vmíchat cukr, nechat 3 minuty zkaramelizovat
- vypnout, na pánvi promíchat s kořením
- maso osolit, dát do pekáče, nasypat orestovanou zeleninu, přidat půl okrájeného citronu
- přilít 200 ml horké vody nebo vývaru, péct zakryté 15 minut při 180 °C, snížit teplotu na 150 °C
- dopéct doměkka, obracet, polévat, podlévat
- měkké maso zabalit do alobalu
- zeleninu propasírovat nebo bez koření rozmixovat, přilít 500 ml vody nebo vývaru nebo bílého vína
- vmíchat smetany nebo Crème fraîche, 10 minut povařit
- podle potřeby dochutit tymiánem, solí, cukrem, šťávou z citronu
.