čtvrtek 8. ledna 2015

Lilek v curryčesnekovém sosu

Lilek v ostrém curryčesnekovém sosu


  • 1 střední lilek
  • 40 g zázvoru
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 1 větší feferonka
  • jarní cibulka
  • olivový olej

Sos
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 3 filátka ančoviček
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 1/2 až 1 polévková lžíce zelené curry pasty

Jak na to  

- připravit sos - na olivovém oleji zlehka zkaramelizovat cukr, vmíchat curry pastu, vypnout 
- přidat ančovičky, rozmělnit, promíchat se sojovou omáčkou a sezamovým olejem, odložit
- lilek podélně rozkrojit, nakrájet na plátky, plátky rozkrájet na třetiny
- po částech opéct na olivovém oleji dohněda, odkládat do mísy/na talíř
- na pánvi jemně orestovat pokrájený zázvor, vmíchat plátky česneku, feferonky a pokrájenou bílou část jarní cibulky, lehce opéct
- do pánve přidat opečené plátky lilku a připravený sos, 2 - 3 minuty promíchávat
- vypnout, vmíchat pokrájenou zelenou část jarní cibulky
.

Nejdříve připravíme sos.
Na pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme cukr, na mírném ohni 2 minuty mícháme.
Cukr se rozpustí, začne lehce karamelizovat.
Vmícháme zelenou curry pastu. Množství zvolíme podle míry pálivosti, které chceme dosáhnout.
Minutu prohříváme, uvolní se její vůně a zvýrazní chuť.
Vypneme, na teplou pánev přidáme ančovičky, vařečkou je rozmělníme.
Smícháme se sojovou omáčkou a sezamovým olejem.
Odložíme.

Jarní cibulku rozdělíme na bílou a zelenou část. Bílou část nakrájíme na menší kolečka, zelenou na větší kousky.
Zázvor pokrájíme na malé nudličky, oloupané stroužky česneku a feferonku na plátky.
Lilek opláchneme, podélně rozkrojíme.
Nakrájíme na plátky a každý plátek na třetiny.


V čisté pánvi zahřejeme 1 polévkovou lžíci olivového oleje, po částech opékáme plátky lilku z obou stran dohněda.
Nedáváme jich moc najednou, aby se místo opečení nezačaly dusit.
Hotové přendáváme do mísy.
S každou další várkou přidáváme podle potřeby olivový olej.


Jakmile budou všechny plátky lilku opečené, nasypeme na pánev zázvor, minutu na středním plameni restujeme.
Vmícháme feferonku, česnek a bílou část jarní cibulky. Zlehka opečeme, tak 2 - 3 minuty budou akorát.


Na pánev vrátíme lilek, přidáme sos. Promícháváme, aby se plátky lilku dobře obalily.
Po minutě vypneme, vmícháme nakrájenou zelenou část cibulky.
Podáváme s pečivem.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat