čtvrtek 8. května 2014

Hovězí přední pečené na rajčatech a pivu

Hovězí plec pečená na rajčatech a pivu


  • 1500 g hovězí plece
  • 400 g cibule (3 větší)
  • 400 g drcených rajčat v plechovce
  • 500 ml piva (10° nebo 11°)
  • 4 větší stroužky česneku
  • 15 g třtinového cukru (3 čajové lžičky)
  • 50 g dijonské hořčice (2 polévkové lžíce)
  • 5 g mleté uzené sladké papriky (2 čajové lžičky)
  • 20 g sójové omáčky (2 polévkové lžíce)
  • 2 bobkové listy
  • snítky čerstvého rozmarýnu a tymiánu
  • 5 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • sůl, pepř

Jak na to  

- maso opláchnout, osušit, zavázat, potřít olejem a zprudka opéct
- osolit, opepřit, potřít hořčicí smíchanou s uzenou paprikou, nezakryté 10 minut zapéct na 200 °C
- na pánvi orestovat cibuli, česnek, lehce zkaramelizovat cukr, přidat k zapečenému masu
- na pánvi povařit konzervovaná rajčata, přidat sójovou omáčku a pivo, povařit
- přidat vše k masu společně s rozmarýnem, tymiánem a bobkovým listem
- zakryté péct cca 3 hodiny při 170 °C, polévat výpekem, obracet
- posledních 10 minut péct nezakryté
.

Křehké pečené hovězí maso v hustém rajčatovopivním sosu, ideální jídlo pro masožravce.


Hovězí plec, může ale být i kližka, krk nebo zadní, opláchneme studenou vodou, osušíme a svážeme provázkem.
Dijonskou hořčici smícháme s uzenou paprikou.
Oloupané stroužky česneku pokrájíme na plátky, cibuli podélně nakrájíme na osminy.


Připravíme bouquet garni - svážeme snítky rozmarýnu, tymiánu a bobkové listy.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Rozpálíme na sucho pánev, do dlaně si nalijeme jednu polévkovou lžíci oleje, celé maso potřeme.
Krátce a zprudka ze všech stran opečeme.
Do masa nepícháme, obracíme třeba pomocí 2 vařeček.


Opečené maso přendáme na prkénko.
Osolíme a opepříme. Použijeme přibližně 2 zarovnané čajové lžičky soli, nejlépe hrubozrnnou, a půl až jednu celou čajovou lžičku mletého pepře.
Potřeme hořčicí smíchanou s uzenou paprikou, přendáme do pekáče, na 10 minut vložíme nepodlité a nezakryté do rozehřáté trouby.


Do pánve přilijeme 4 polévkové lžíce oleje, nasypeme cibuli, osolíme zarovnanou čajovou lžičkou soli. Na středním plameni restujeme, po 5 minutách přidáme plátky česneku.
Občas promícháme.
Po 3 minutách nasypeme třtinový cukr, teplotu snížíme na minimum a ještě okolo tří minut necháme rozpustit a lehce zkaramelizovat cukr.
Maso vyndáme z trouby, přidáme k němu vše z pánve.


Pánev vrátíme na sporák, nalijeme na ni celý obsah konzervy s rajčaty. Jakmile se rajčata začnou vařit, snížíme teplotu, 2 minuty promícháváme.
Přidáme sójovou omáčku a nalijeme pivo.
Je v podstatě jedno, zda světlé nebo tmavé. U tmavého bude sos o fous hutnější.
Přivedeme k varu a opět 2 minuty necháme na mírném plameni probublávat.
Vše nalijeme k masu, položíme bouquet garni.


Pekáč zakryjeme, vrátíme do trouby. Teplotu snížíme na 170 °C.
Každých 20 - 25 minut maso poléváme šťávou z pekáče. Nezapomeneme přitom do sosu stahovat přípeky ze stěn. Dodají chuť a barvu.
Celkem pečeme přibližně 3 hodiny, po hodině vždy maso obrátíme.
Na posledních 10 minut pekáč odkryjeme.


Před krájením necháme maso 10 - 15 minut na prkénku odpočinout, aby se rozložila šťáva a při porcování nevytekla.
Nezapomeneme sundat provázek!
Do sosu stáhneme přípeky ze stěn pekáče, podle potřeby přisolíme.
Servírujeme tak, že na větší nahřátý talíř nalijeme hustý sos a na něj poskládáme nakrájené maso. Jednotlivé porce si strávníci nandají na svůj talíř podle chuti.
Doplníme pečivem nebo chlebem.


A nebo můžeme podávat s bramborem vařeným či opečeným, s bramborovou kaší, se smaženými hranolky ...

Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat