čtvrtek 8. května 2014

Hovězí přední pečené na rajčatech a pivu

Hovězí plec pečená na rajčatech a pivu


  • 1500 g hovězí plece
  • 500 ml piva
  • 400 g cibule (3 větší)
  • 400 g drcených rajčat v plechovce
  • 50 g dijonské hořčice (2 polévkové lžíce)
  • 20 g sójové omáčky (2 polévkové lžíce)
  • 15 g třtinového cukru (3 čajové lžičky)
  • 5 g mleté uzené sladké papriky (2 čajové lžičky)
  • 5 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 4 větší stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • snítky čerstvého rozmarýnu a tymiánu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- maso opláchnout, osušit, zavázat, potřít olejem a zprudka opéct
- osolit, opepřit, potřít hořčicí smíchanou s uzenou paprikou, nezakryté 10 minut zapéct na 200 °C
- na pánvi orestovat cibuli, česnek, lehce zkaramelizovat cukr, přidat k zapečenému masu
- na pánvi povařit konzervovaná rajčata, přidat sójovou omáčku a pivo, povařit
- přidat vše k masu společně s rozmarýnem, tymiánem a bobkovým listem
- zakryté péct cca 3 hodiny při 170 °C, polévat výpekem, obracet
- posledních 10 minut péct nezakryté
.

Křehké pečené hovězí maso v hustém rajčatovopivním sosu.
Ideální jídlo pro milovníky masa.


Příprava

Oloupané stroužky česneku pokrájíme na plátky.
Sloupnutou cibuli podélně nakrájíme na osminy.
Připravíme bouquet garni - svážeme snítky rozmarýnu, tymiánu a bobkové listy.
Dijonskou hořčici smícháme s uzenou paprikou.

Hovězí plec opláchneme studenou vodou, osušíme ji a svážeme provázkem.
Můžeme připravit i z kližky, krku nebo zadního. 

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.


Orestování a zapečení masa

  • Pánev rozpálíme na sucho.
  • Do dlaně si nalijeme jednu polévkovou lžíci oleje, maso s ním na povrchu potřeme.
    Krátce a zprudka ho ze všech stran opečeme dohněda.
    Do masa nepícháme, obracíme třeba pomocí 2 vařeček.

  • Opečené maso přendáme na prkýnko.
  • Osolíme ho a opepříme.
    Použijeme přibližně 2 zarovnané čajové lžičky soli a půl až jednu čajovou lžičku mletého pepře.

  • Maso potřeme hořčicí smíchanou s uzenou paprikou.
  • Položíme ho do pekáče a na 10 minut vložíme do rozehřáté trouby.
    Nepodléváme ho a nezakrýváme.


Příprava sosu na pečení

Než se maso zapeče, připravíme sos, ve kterém ho budeme maso péct.

  • Do pánve po restování masa přilijeme 4 polévkové lžíce oleje.
  • Nasypeme cibuli, osolíme ji zarovnanou čajovou lžičkou soli.
    Na středním plameni zhruba 5 minut restujeme.

  • Přidáme plátky česneku a ještě 3 minuty promícháváme.
  • Nasypeme třtinový cukr, teplotu snížíme na minimum.
    Mícháme, během tří minut se cukr rozpustí a lehce zkaramelizuje.
    Pekáč vyndáme z trouby.
    Obsah pánve stáhneme stěrkou do pekáče k masu.

  • Pánev vrátíme na sporák, nalijeme na ni celý obsah rajčatové konzervy.
  • Jakmile se rajčata začnou vařit, snížíme teplotu, 2 minuty promícháváme.
    K rajčatům přidáme sójovou omáčku a nalijeme pivo.
    Přivedeme k varu, okolo 2 minut necháme na mírném plameni probublávat.
    Je v podstatě jedno, zda použijeme pivo světlé nebo tmavé.
    U tmavého bude sos o fous hutnější.

  • Vše včetně přípeků ze stěn stáhneme k masu.
  • Vedle masa položíme bouquet garni.


Pečení

Pekáč zakryjeme a vrátíme do trouby.
Teplotu snížíme na 170 °C.

  • Celkem pečeme přibližně 3 hodiny doměkka.
  • Každých 20 až 25 minut maso poléváme šťávou z pekáče.
    Nezapomeneme přitom stahovat přípeky ze stěn, dodají sosu chuť a barvu.
    Vždy po hodině maso obrátíme.
    Na posledních 10 až 15 minut pečení pekáč odkryjeme.

Měkké maso přendáme na talíř, zakryjeme ho alobalem, aby nechladlo.
Maso před krájením necháme 10 až 15 minut odpočinout, aby se v něm rozložila šťáva a při porcování nevytekla.
Zakryté maso můžeme položit do vypnuté a mírně pootevřené trouby.



Sos

Šťávu z pekáče přelijeme do hrnce.
Stáhneme i všechny přípeky ze stěn pekáče.
Promícháme.
Podle potřeby přisolíme a připepříme.

  • Pokud je sos příliš řídký, povaříme ho na středním plameni do požadovaného zhoustnutí.
  • V případě, že je naopak hodně hustý, zředíme ho malým množstvím vody nebo piva a krátce povaříme.
  • Řidší sos můžeme také zahustit máslem obaleným v hladké nebo polohrubé mouce.
  • Zhruba dvacetigramový kousek studeného másla obalíme v jedné čajové lžičce mouky.
    Vmícháme do sosu, 10 až 15 minut povaříme na velice mírném plameni.


Servírování

Na větší nahřátý talíř nalijeme hustý sos a na něj poskládáme nakrájené maso.
Doplníme pečivem nebo chlebem.
A nebo můžeme podávat s bramborem vařeným či opečeným, s bramborovou kaší, se smaženými hranolky...

Žádné komentáře:

Okomentovat