neděle 6. dubna 2014

Žampionová krémová polévka

Žampionová krémová polévka


  • 60 + 10 g másla
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1000 g žampionů
  • 1 čajová lžička soli
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 3 -  4 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce polohrubé mouky
  • 2 - 3 snítky čerstvého tymiánu (1 vrchovatá čajová lžička sušeného)
  • 1250 ml kuřecího vývaru
  • 200 g 30% smetany
  • pepř
  • lanýžový nebo dýňový nebo olivový olej - nemusí být


Jak na to  

- na másle a olivovém oleji 15 - 20 minut dusit osolené plátky oloupaných žampionů
- po vyvaření vody 30 minut zvolna restovat dozlatova
- postupně přidat cibuli a plátky česneku
- zasypat moukou, 6 - 8 minut smažit, přidat svázané snítky tymiánu, zalít vývarem, zvolna 40 minut vařit 
- rozmixovat, vmíchat smetanu, po přivedení k varu ihned vypnout
- podávat s plátky orestovaných žampionů, lístky tymiánu a lanýžovým olejem
.

Pokud nemáme hotový vývar, svaříme 2 a půl kostky kuřecího bujonu v 1250 mililitrů vody.
6 menších žampionů odložíme stranou, později je připravíme zvlášť a použijeme na ozdobu při servírování.
Všechny ostatní oloupeme a nakrájíme na plátky.


V silnostěnném hrnci rozehřejeme 60 g másla společně s olivovým olejem, nasypeme žampiony, přidáme jednu čajovou lžičku soli.
Hrnec nezakrýváme, občas promícháme, žampiony pustí hodně vody.
Teplotu stáhneme na minimum.
Po 15 - 20 minutách se voda vyvaří a žampiony se začnou lehce smažit.
Stále na mírném plameni a za občasného promíchání 30 minut restujeme dokud nejsou opečené dozlatova.
Opravdu 30 minut, nezvyšujeme teplotu pro urychlení. Restujeme zvolna, aby plátky zůstaly měkké a byly lehce zkaramelizované.



Mezitím si nakrájíme cibuli na kostičky a stroužky česneku na plátky. Pokud máme čerstvý tymián, svážeme pár snítek provázkem.
Jakmile jsou žampiony krásně opečené, přidáme nejdříve nakrájenou cibuli, promícháváme, po 5 minutách vsypeme plátky česneku a ještě 2 minuty zvolna restujeme.
Zasypeme jednou polévkovou lžící polohrubé mouky, okolo 6 minut mícháme, usmažíme jíšku.


Do hrnce přidáme tymián, po jedné minutě zalijeme připraveným vývarem. Dobře promícháme, přivedeme k varu.
Teplotu stáhneme na minimum, částečně zakryjeme poklicí a 40 minut necháme zvolna probublávat. Občas promícháme.

Po 30 minutách vaření nastane vhodná doba k přípravě žampionů na ozdobu při servírování. Odložené kousky oloupeme, nakrájíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme 10 g másla, přidáme žampiony, na mírném plameni orestujeme dozlatova.

Polévku dokončíme. Pokud jsme použili čerstvý tymián, snítky vyndáme.
Přelijeme do hrnce, kterému neublíží použití ponorného mixéru.
Ve smaltovaném to pro jistotu zkoušet nebudeme!
Rozmixujeme dohladka.
Vrátíme na sporák, vmícháme 30% smetanu, podle potřeby přisolíme a opepříme. Přivedeme k varu a hned vypneme, dále už nevaříme.
Na talíři ozdobíme opečenými plátky žampionů, lístky tymiánu a pokapeme lanýžovým, dýňovým nebo olivovým olejem.



TIP! Lanýžový olej kupuji v prodejnách La Formaggeria, které patří olomouckému výrobci sýru Gran Moravia.



Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Jsme doma hodně polívkoví, takže pořád zkoušíme nové a nové recepty. Houbové máme obecně rádi a když dojdou čerstvé lesní houby, děláváme často žampionovou polévku. Ta vaše nevypadá dobře, my ji děláme malinko jinak, přidáváme do ní parmazán: http://www.polivky.cz/zampiovy-krem-s-bagetkou-a-parmazanem-/. A je fakt luxusní. Květa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář!
      Určitě ji takto vyzkoušejte, chuťově je vynikajicí!
      Hana

      Vymazat